Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλαμάτα: Συγκλονισμένη όλη η πόλη απ’ την πρωτοφανή τραγωδία με θύματα κατατρεγμένους

Ενα τερά­στιο «για­τί;», που συνο­δευό­ταν από τα βασα­νι­στι­κά ερω­τή­μα­τα «πόσοι τελι­κά να ήταν μέσα στο πλοίο;», «πού ήταν οι γυναί­κες και τα παι­διά;», «θα μπο­ρού­σαν να έχουν σωθεί;», κυριαρ­χού­σε χθες στα χεί­λη του απλού κόσμου στην Καλα­μά­τα, όπως και σε όλη την Ελλά­δα, από την ανεί­πω­τη τρα­γω­δία με θύμα­τα δεκά­δες κατα­τρεγ­μέ­νους από διά­φο­ρες χώρες, που στην προ­σπά­θειά τους να ζήσουν ανθρώ­πι­να, έπε­σαν για άλλη μια φορά θύμα­τα των αντι­με­τα­να­στευ­τι­κών μηχα­νι­σμών της ΕΕ, της πολι­τι­κής που ακο­λου­θούν τα κρά­τη — μέλη της, ανά­με­σά τους και η Ελλά­δα, με ευθύ­νη δια­χρο­νι­κά των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός της Καλα­μά­τας συγκλο­νί­στη­κε από τα τρα­γι­κά γεγο­νό­τα. Η αγω­νία ήταν εμφα­νής στα πρό­σω­πα απλού λαϊ­κού κόσμου, ιδιαί­τε­ρα μετά τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες, όταν άρχι­σαν να γίνο­νται γνω­στά τα γεγο­νό­τα, και ιδιαί­τε­ρα από την είδη­ση των δεκά­δων νεκρών και των αμέ­τρη­των αγνοούμενων.

Οσο οι ώρες περ­νού­σαν και άρχι­σαν να κατα­φτά­νουν στην πόλη οι πρώ­τοι επι­ζώ­ντες αλλά και να γίνε­ται γνω­στό το μέγε­θος της τρα­γω­δί­ας, τόσο πιο πολύς απλός κόσμος άρχι­σε ταυ­τό­χρο­να να συρ­ρέ­ει στο λιμά­νι, προ­κει­μέ­νου με ό,τι μπο­ρού­σε ο καθέ­νας να βοη­θή­σει, την ώρα που όμως πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νταν τα ερω­τή­μα­τα και η αγωνία…

Σοκ, όπως ήταν φυσι­κό, προ­κά­λε­σαν οι αριθ­μοί που ακού­στη­καν και από δια­σω­θέ­ντες, ότι στο πλοίο μπο­ρεί να επέ­βαι­ναν έως και 750 άτο­μα, με τα γυναι­κό­παι­δα να είναι κλει­σμέ­να στα αμπά­ρια, ενώ ακού­γο­νταν κραυ­γές κόσμου όταν το πλοίο αναποδογύρισε.

Μέχρι αργά το από­γευ­μα οι νεκροί που είχαν ανα­συρ­θεί από τη θάλασ­σα έφτα­ναν τους 79, όμως κανείς δεν μπο­ρού­σε να δια­βε­βαιώ­σει ότι είναι μόνο τόσοι… Συγκλο­νί­ζει επί­σης η ενη­μέ­ρω­ση που δόθη­κε από το Νοσο­κο­μείο ότι ήταν «βρο­χή» τα τηλε­φω­νή­μα­τα που δέχτη­κε από την Αίγυ­πτο αλλά και ευρω­παϊ­κές χώρες, με κόσμο που έστελ­νε ονό­μα­τα και φωτο­γρα­φί­ες αγνο­ού­με­νων, που ρωτού­σε για συγκε­κρι­μέ­να ονό­μα­τα παι­διών, ρωτώ­ντας αν νοση­λεύ­ο­νταν, δείγ­μα ότι κάποιοι τα περίμεναν…

«Μίλησε» ξανά ο λαός…

Τα γεγο­νό­τα «πάγω­σαν» την Καλα­μά­τα. Η πόλη δεν είχε γνω­ρί­σει ποτέ παρό­μοιο περι­στα­τι­κό, με τόσους νεκρούς και άγνω­στο αριθ­μό αγνο­ού­με­νων, παρά το γεγο­νός ότι έχει φιλο­ξε­νή­σει αρκε­τές φορές στο παρελ­θόν κατα­τρεγ­μέ­νους μετα­νά­στες από διά­φο­ρες χώρες, οι οποί­οι βρί­σκο­νται να θαλασ­σο­πνί­γο­νται στα νερά της Μεσο­γεί­ου (τελευ­ταία μάλι­στα ήταν 180 άτο­μα τον Οκτώ­βρη). Αυτό για­τί το λιμά­νι της απο­τε­λεί ουσια­στι­κά «δια­με­τα­κο­μι­στι­κό σταθ­μό» προς άλλα κέντρα…

Οπως και άλλες φορές, έτσι και χθες απλός λαϊ­κός κόσμος, εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα και άλλοι λαϊ­κοί φορείς έτρε­ξαν να βοη­θή­σουν. Κρα­τώ­ντας σακού­λες με είδη πρώ­της ανά­γκης, ρού­χα, τρό­φι­μα κ.ά., κόσμος έτρε­ξε να συν­δρά­μει την επι­χεί­ρη­ση που στήθηκε.

«Η λαϊ­κή αντί­δρα­ση για ακό­μα μια φορά ήταν συγκλο­νι­στι­κή», μας λέει φούρ­να­ρης που έχει το κατά­στη­μά του στο λιμά­νι, προ­σθέ­το­ντας: «Δεν είναι η πρώ­τη φορά. Εχει γίνει και στο παρελ­θόν να έρχο­νται μετα­νά­στες και ο απλός κόσμος αμέ­σως να αντα­πο­κρί­νε­ται, όμως αυτό που ζήσα­με αυτήν τη φορά ήταν και ένα τερά­στιο “για­τί;”, αφού η είδη­ση για τους δεκά­δες νεκρούς και τους άγνω­στου αριθ­μού αγνο­ού­με­νους μας σόκα­ρε όλους».

Ο ίδιος μετέ­φε­ρε αμέ­σως στο λιμά­νι τρό­φι­μα, χυμούς και άλλα ανα­γκαία, καλώ­ντας τους συνα­δέλ­φους του να συνει­σφέ­ρουν, ενώ αντί­στοι­χα λει­τούρ­γη­σαν και πολ­λοί άλλοι, που από στό­μα σε στό­μα μετέ­φε­ραν τις ειδή­σεις αλλά και την ανά­γκη για βοήθεια.

Οι εικό­νες, και κυρί­ως η σκέ­ψη για την τύχη όλων των ναυα­γών, όπως ήταν φυσι­κό δημιούρ­γη­σαν θλί­ψη, σκε­πτι­κό­τη­τα αλλά και οργή για να μη συμ­βούν ξανά παρό­μοια συμ­βά­ντα, να τιμω­ρη­θούν όλοι όσοι ευθύ­νο­νται για τα προ­δια­γε­γραμ­μέ­να αυτά εγκλή­μα­τα. Ηταν άλλω­στε το κύριο και μόνο θέμα που συζη­τού­σε χθες όλη η πόλη σε κάθε γωνιά της.

Άμεση κινητοποίηση απ’ το ΚΚΕ

Άμε­ση ήταν η αντί­δρα­ση και της ΕΠ Πελο­πον­νή­σου του ΚΚΕ, καθώς και της ΤΕ Μεσ­ση­νί­ας του Κόμ­μα­τος, των εκλεγ­μέ­νων του στην Περι­φέ­ρεια Πελο­πον­νή­σου και στο Δήμο Καλα­μά­τας με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Στο χώρο του λιμα­νιού βρέ­θη­κε κλι­μά­κιο με επι­κε­φα­λής το μέλος της ΚΕ και γραμ­μα­τέα της ΕΠ Πελο­πον­νή­σου, Νίκο Κου­του­μά­νο, απαι­τώ­ντας μετα­ξύ άλλων, να ενι­σχυ­θούν εκτά­κτως, άμε­σα, όλες οι δομές (νοσο­κο­μείο κ.α.), με το ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό και τις ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές για να αντι­με­τω­πι­στεί η τραγωδία.

Απαι­τή­θη­κε, επί­σης, με ευθύ­νη κρά­τους – κυβέρ­νη­σης, να φτια­χτεί αξιο­πρε­πής χώρος βρα­χεί­ας φιλο­ξε­νί­ας μετα­να­στών, να μην επα­να­λη­φθούν οι εικό­νες ντρο­πής, όπου εκα­το­ντά­δες άνθρω­πο στε­γά­ζο­νται σε ακα­τάλ­λη­λο κτί­ριο. Για το θέμα άλλω­στε, έχουν γίνει και στο παρελ­θόν παρεμ­βά­σεις από την ΤΕ Μεσ­ση­νί­ας, αλλά και τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο Καλαμάτας.

Σημα­ντι­κή ήταν και η συμ­βο­λή σωμα­τεί­ων, που επί­σης, προ­σέ­φε­ραν ανα­γκαία ήδη αλλη­λεγ­γύ­ης, στο χώρο που είχε στη­θεί η όλη επι­χεί­ρη­ση υπο­δο­χής των μετα­να­στών, αλλά και προ­σω­ρι­νής φιλο­ξε­νί­ας τους.

Πηγή: 902.gr

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο