Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλό ταξίδι συνάδελφε Βασίλη Μαγκαναδέλλη

Του τηλε­φώ­νη­σα τελευ­ταία φορά το πρωί της ημέ­ρας του βαν­δα­λι­σμού στο δημαρ­χείο (τέλη Φλε­βά­ρη). Ήταν καθ’ οδόν για Καλο­γρέ­ζα, είχαν μάζω­ξη μια επι­τρο­πή επαγ­γελ­μα­τιών. Πήγαι­νε για ρεπορτάζ.

Για πολ­λούς επαγ­γελ­μα­τί­ες δημο­σιο­γρά­φους (και σε μεγά­λα Μέσα) ήταν μια άσκο­πη μετα­κί­νη­ση, ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες καρα­ντί­νας. Θα μπο­ρού­σε, όταν τέλειω­νε η σύσκε­ψη να κάνει δύο τηλε­φω­νή­μα­τα σε δύο ανθρώ­πους που ήξε­ρε (ο Βασί­λης τους ήξε­ρε όλους, όπως και όλοι τον ξέρα­νε) και να μάθει τα καθέ­κα­στα. Θα είχε μια πλή­ρη εικό­να για όσα διημείφθησαν.

Κι όμως, ο Βασί­λης ήθε­λε να είναι εκεί, για­τί ως δημο­σιο­γρά­φος ήξε­ρε ότι όσα θα νιώ­σεις, θα μάθεις, θα κατα­λά­βεις στο χώρο του ρεπορ­τάζ δε θα σου τα δώσει καμιά ενη­μέ­ρω­ση από τους παρι­στά­με­νους. Ήταν εκεί όταν συνέ­βαι­νε κάτι, και γι’ αυτό έβγα­ζε θέμα­τα και απο­κά­λυ­πτε, φέρ­νο­ντας κάποιες φορές σε δύσκο­λη θέση τους τοπι­κούς άρχοντες.

Ο Βασί­λης ήταν εκεί που η πόλη ανα­σαί­νει, ήταν εκεί που η πόλη συζη­τά και λει­τουρ­γεί πολιτικά.

Μάχι­μος και ακού­ρα­στος. Ευγε­νι­κός και πολι­τι­κός. Ευαί­σθη­τος και ανή­συ­χος. Μα πάνω απ’ όλα με πηγαίο ενδια­φέ­ρον για την πόλη και τους κατοί­κους της.

Ένα εξαι­ρε­τι­κό παρά­δειγ­μα για το πόσο σημα­ντι­κός είναι ο τοπι­κός Τύπος. Η πλη­ρο­φο­ρία, η ενη­μέ­ρω­ση που μας πρό­σφε­ρε ο Βασί­λης, ενερ­γο­ποιού­σε τα αντα­να­κλα­στι­κά μας. Ξέρα­με τι γίνε­ται στην πόλη μας. Η επό­με­νη ημέ­ρα δυστυ­χώς δε θα είναι η ίδια. Δυσα­να­πλή­ρω­το το κενό του στην ενη­μέ­ρω­ση για τα τοπι­κά μας. Στην έγκυ­ρη ενημέρωση.

Βασί­λη, επί­τρε­ψέ μου να στα­θώ για λίγο νοε­ρά τιμη­τι­κή φρου­ρά σε αυτό το τελευ­ταίο ταξί­δι σου

Στους οικεί­ους σου, μαζί με τα συλ­λυ­πη­τή­ρια μου, εκφρά­ζω το σεβα­σμό και την εκτί­μη­σή μου, για το πρό­σω­πό σου και τη δου­λειά σου

Καλό σου ταξίδι

Ηρα­κλής Κακαβάνης

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο