Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Καμπανάκι» του ΠΟΥ για τα γλυκαντικά — Δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους — Τι να κάνουμε όταν ο εγκέφαλος ζητάει γλυκό

Η στέ­βια, η ασπαρ­τά­μη, η σακ­χα­ρί­νη και άλλα σύν­θε­τα γλυ­κα­ντι­κά, που χρη­σι­μο­ποιού­νται ευρέ­ως στη βιο­μη­χα­νία τρο­φί­μων, δεν είναι αθώα, τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή του ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας. Η σύστα­ση, όπως ανα­φέ­ρει ο ΠΟΥ, βασί­ζε­ται στα ευρή­μα­τα μιας συστη­μα­τι­κής ανα­σκό­πη­σης των δια­θέ­σι­μων στοι­χεί­ων που υπο­δη­λώ­νουν ότι η χρή­ση των NSS (γλυ­κα­ντι­κά χωρίς ζάχα­ρη) δεν προ­σφέ­ρει κανέ­να μακρο­πρό­θε­σμο όφε­λος στη μεί­ω­ση του σωμα­τι­κού λίπους σε ενή­λι­κες ή παι­διά. Όχι, μόνο, λοι­πόν, δεν βοη­θούν στην απώ­λεια βάρους, «αλλά μπο­ρεί να υπάρ­χουν πιθα­νές ανε­πι­θύ­μη­τες ενέρ­γειες από τη μακρο­χρό­νια χρή­ση τους, όπως αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος δια­βή­τη τύπου 2, καρ­διαγ­γεια­κές παθή­σεις και θνη­σι­μό­τη­τα στους ενήλικες».

«Η κατα­νά­λω­ση τεχνη­τών γλυ­κα­ντι­κών δεν ενδεί­κνυ­ται καταρ­χάς διό­τι οδη­γούν, ειδι­κά τα μικρά παι­διά, σε εθι­σμό στη γλυ­κιά γεύ­ση, ενώ ο στό­χος μας πρέ­πει να είναι να μειώ­νου­με την ανά­γκη μας για γλυ­κά πλού­σια σε ζάχα­ρη», επι­ση­μαί­νει στην «Κ» η δρ Αιμι­λία Βασι­λο­πού­λου, επί­κου­ρη καθη­γή­τρια του τμή­μα­τος Επι­στη­μών Δια­τρο­φής και Διαι­το­λο­γί­ας του Διε­θνούς Πανε­πι­στη­μί­ου Ελλά­δος (ΔΙΠΑΕ) στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. «Εχει, επί­σης, απο­δει­χθεί ότι τα τεχνη­τά γλυ­κα­ντι­κά δεν συμ­βάλ­λουν στην απώ­λεια βάρους». Επι­ση­μαί­νε­ται ότι η ημε­ρή­σια πρό­σλη­ψη σακ­χά­ρων πρέ­πει να κυμαί­νε­ται κάτω από το 10% της ημε­ρή­σιας ενερ­γεια­κής μας πρό­σλη­ψης. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το μέλι και η αγαύη είναι φυσι­κά γλυ­κα­ντι­κά, όπως και η ζάχα­ρη. Η σύστα­ση, επο­μέ­νως, του ΠΟΥ δεν αφο­ρά αυτή την κατη­γο­ρία. «Το μέλι καθώς περι­λαμ­βά­νει και άλλα θρε­πτι­κά συστα­τι­κά το θέλου­με στις δια­τρο­φι­κές μας συνή­θειες», διευ­κρι­νί­ζει η δρ Βασιλοπούλου.

Η σύστα­ση ισχύ­ει για όλους τους ανθρώ­πους εκτός από άτο­μα με προ­ϋ­πάρ­χο­ντα δια­βή­τη και περι­λαμ­βά­νει όλα τα συν­θε­τι­κά και φυσι­κά ή τρο­πο­ποι­η­μέ­να μη θρε­πτι­κά γλυ­κα­ντι­κά που δεν ταξι­νο­μού­νται ως σάκ­χα­ρα που βρί­σκο­νται σε βιο­μη­χα­νι­κά τρό­φι­μα και ποτά ή πωλού­νται μόνα τους για προ­σθή­κη σε τρό­φι­μα και ποτά από τους κατα­να­λω­τές- όπως ακε­σουλ­φά­μη καλί­ου, ασπαρ­τά­μη, αντ­βα­ντά­μη, κυκλα­μι­κό οξύ, νεο­τά­μη, σακ­χα­ρί­νη, σου­κρα­λό­ζη, στέ­βια και παρά­γω­γα στέ­βιας. Από τη σύστα­ση εξαι­ρού­νται προ­ϊ­ό­ντα προ­σω­πι­κής φρο­ντί­δας και υγιει­νής, που έχουν ως συν­θε­τι­κά τεχνη­τά σάκχαρα.

Οι κίνδυνοι

Η βιο­μη­χα­νία τρο­φί­μων στη­ρι­ζό­με­νη στο γεγο­νός ότι η στέ­βια π.χ. δεν ανε­βά­ζει τον γλυ­και­μι­κό δεί­κτη, την εισή­γα­γε στα τρό­φι­μα σε υπερ­βο­λι­κό βαθ­μό. «Ο κίν­δυ­νος από την κατα­νά­λω­ση τεχνη­τών γλυ­κα­ντι­κών αυξά­νε­ται λόγω της επε­ξερ­γα­σί­ας που υπό­κει­ται το ίδιο γλυ­κα­ντι­κό και συνο­λι­κά το σκεύ­α­σμα, προ­κει­μέ­νου να εξι­σορ­ρο­πη­θεί γευ­στι­κά και να είναι ελκυ­στι­κό στους κατα­να­λω­τές» εξη­γεί η δρ Βασι­λο­πού­λου. Kαι προ­σθέ­τει: «Τα πολύ επε­ξερ­γα­σμέ­να τρό­φι­μα έχουν συν­δε­θεί με την εμφά­νι­ση χρό­νιων νοση­μά­των». Τα επε­ξερ­γα­σμέ­να τρό­φι­μα εμπο­δί­ζουν την ομα­λή ανά­πτυ­ξη του εντε­ρι­κού μικρο­βιώ­μα­τος, «το οποίο με τη σει­ρά του συν­δέ­ε­ται άμε­σα με το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα του οργα­νι­σμού μας». Συνε­πώς, όσοι κατα­να­λώ­νουν συστη­μα­τι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­να τρό­φι­μα με γλυ­κα­ντι­κά ενδέ­χε­ται να είναι πιο επιρ­ρε­πείς σε λοι­μώ­ξεις, «ενώ έχει δια­πι­στω­θεί ότι παρου­σιά­ζουν συχνά και εντε­ρι­κές δυσλει­τουρ­γί­ες λόγω της μη βιο­ποι­κι­λό­τη­τας του μικρο­βιώ­μα­τος». Η ίδια συστή­νει να δια­βά­ζου­με πάντο­τε τη δια­τρο­φι­κή ετι­κέ­τα των προ­ϊ­ό­ντων προ­τού τα αγο­ρά­σου­με. «Τότε δια­πι­στώ­νου­με ότι ακό­μα και τα συστα­τι­κά που ανα­γρά­φο­νται στις ετι­κέ­τες vegan προ­ϊ­ό­ντων δεν είναι σαφές από που προ­έρ­χο­νται», ανα­φέ­ρει. «Είναι καλύ­τε­ρο να παίρ­νου­με σκευά­σμα­τα που να έχουν υπο­στεί την ελά­χι­στη δυνα­τή διερ­γα­σία ή φρέ­σκα φρού­τα και λαχανικά».

ΠΟΥ: Ανώφελα τα υποκατάστατα ζάχαρης στη μείωση του λίπους

Τη στιγ­μή, όμως, που ο εγκέ­φα­λος μας «ζητά» γλυ­κό, τι θα πρέ­πει να του απα­ντά­με; «Είναι προ­τι­μό­τε­ρη η κατα­νά­λω­ση ενός ‘κλα­σι­κού’ γλυ­κού, που περιέ­χει ζάχα­ρη, σε μικρή ποσό­τη­τα παρά η συνε­χής κατα­νά­λω­ση επε­ξερ­γα­σμέ­νων σνακς που περι­λαμ­βά­νουν γλυ­κα­ντι­κά», τονί­ζει, «δηλα­δή καλύ­τε­ρα ένας μπα­κλα­βάς μια φορά την εβδο­μά­δα ή ένα γλυ­κό του κου­τα­λιού κάθε μέρα παρά ένα συσκευα­σμέ­νο γλυ­κό σνακ». Τα τεχνη­τά γλυ­κα­ντι­κά προ­στί­θε­νται συχνά σε ροφή­μα­τα. «Ας συνη­θί­σου­με να πίνου­με τον καφέ μας με λιγό­τε­ρη ζάχαρη».

Όπως υπεν­θυ­μί­ζει, «οι απα­γο­ρεύ­σεις δεν μας κάνουν πιο υγιείς, οι καλές δια­τρο­φι­κές συνή­θειες μπο­ρούν όμως να μας κάνουν». Δεδο­μέ­νου ότι οι καλές δια­τρο­φι­κές συνή­θειες απο­κτώ­νται σε νεα­ρή ηλι­κία, η δρ Βασι­λο­πού­λου μας προ­τρέ­πει να προ­σφέ­ρου­με στα παι­διά μας ποι­κι­λία τρο­φών και πολ­λές εναλ­λα­κτι­κές- ειδι­κά όσον αφο­ρά την ανά­γκη για γλυ­κό. «Η πρώ­τη επι­λο­γή μας είναι τα φρού­τα, αν όμως κάποια στιγ­μή τα βαρε­θούν, καλό είναι να έχου­με στο σπί­τι απο­ξη­ρα­μέ­να φρού­τα και ξηρούς καρ­πούς· ας μην είναι η πρώ­τη επι­λο­γή η τούρ­τα, ακό­μα και αν περιέ­χει στέβια».

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο