Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καναδάς: Εκκένωση περιοχών με στρατιωτικά αεροσκάφη

Οι απο­μα­κρύν­σεις κατοί­κων από αέρος συνε­χί­ζο­νται σε απο­μο­νω­μέ­νες κοι­νό­τη­τες του κανα­δι­κού Bορ­ρά, που απει­λού­νται από τις δασι­κές πυρ­κα­γιές οι οποί­ες «κατα­πί­νουν» δρό­μους, ωθώ­ντας τα Βορειο­δυ­τι­κά Εδά­φη να κηρύ­ξουν κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης.

Σχε­δόν 168.000 άνθρω­ποι χρειά­στη­κε να απο­μα­κρυν­θούν από τα σπί­τια τους στον Κανα­δά αφό­του ξεκί­νη­σαν οι πυρ­κα­γιές που καταρ­ρί­πτουν κάθε ρεκόρ. Στα Βορειο­δυ­τι­κά Εδά­φη, που κατα­με­τρούν περισ­σό­τε­ρες από 230 ενερ­γές πυρ­κα­γιές, περί­που το 15% του πλη­θυ­σμού έχει απο­μα­κρυν­θεί μέχρι στιγ­μής, δηλ. περισ­σό­τε­ροι από 6.000 άνθρω­ποι, σύμ­φω­να με τις αρχές.

Με εκα­το­ντά­δες χιλιό­με­τρα να χωρί­ζουν το ένα από το άλλοι, τα χωριά αυτά είναι «ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λο» να εκκε­νω­θούν διά ξηράς, εξη­γεί ο Μάικ Γου­έ­στ­γουικ, της πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως ένα από­σπα­σμα 120 στρα­τιω­τών ανα­πτύ­χθη­κε την Τρί­τη προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λύ­νει τις αερο­πο­ρι­κές εκκενώσεις.

Κάτοι­κος μιας κοι­νό­τη­τας περί­που 2.250 ανθρώ­πων οι οποί­οι βρί­σκο­νται τώρα υπό εντο­λή εκκέ­νω­σης, ο Τζόρ­νταν Έβοϊ, 28 ετών, ήλπι­ζε να εγκα­τα­λεί­ψει την κατοι­κία του με αυτο­κί­νη­το για να κατα­φύ­γει στη γει­το­νι­κή περι­φέ­ρεια Αλμπέρ­τα, όμως μια σημα­ντι­κή δασι­κή πυρ­κα­γιά τον ανά­γκα­σε τη Δευ­τέ­ρα να αλλά­ξει γνώ­μη και να δια­φύ­γει με στρα­τιω­τι­κό αεροπλάνο.

«Δεν μπο­ρού­σα να δω τίπο­τα μπρο­στά μου (…) Δεν υπήρ­χε πλέ­ον δίκτυο, άρα κανέ­νας τρό­πος να ξέρω πού βρι­σκό­μουν, ήταν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο αγω­νιώ­δες», λέει στο AFP.

Ο Έβοϊ φοβό­ταν πως τα ελα­στι­κά του φορ­τη­γού του θα «έλιω­ναν» από τη ζέστη. «Ο αυτο­κι­νη­τό­δρο­μος είχε κατα­βρο­χθι­στεί από τις φλό­γες, ήταν η πιο τρο­μα­κτι­κή στιγ­μή στη ζωή μου», είπε ακόμη.

Μετά την περι­φε­ρεια­κή πρω­τεύ­ου­σα Γελο­ου­νάιφ το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας, η οποία απει­λεί­το από πυρ­κα­γιά που έφθα­σε 20 χιλιό­με­τρα από την είσο­δο της πόλης, ήταν η σει­ρά των αρχών των Βορειο­δυ­τι­κών Εδα­φών (TNO) να κηρύ­ξουν κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης το βρά­δυ της Τρί­της (πρώ­τες ώρες της Τετάρ­της, ώρα Ελλάδας).

«Η κατά­στα­ση εξε­λίσ­σε­ται ραγδαία και οι ανά­γκες επί του εδά­φους αλλά­ζουν γρή­γο­ρα», ανέ­φε­ρε η κυβέρ­νη­ση σε ανακοίνωση.

«Είμα­στε σε κατά­στα­ση κρί­σης και η κυβέρ­νη­σή μας χρη­σι­μο­ποιεί όλα τα μέσα [που έχει] στη διά­θε­σή της», δήλω­σε η περι­φε­ρεια­κή υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος Σέιν Τόμ­σον, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως αυτό επι­τρέ­πει στην τοπι­κή κυβέρ­νη­ση να «έχει πρό­σβα­ση σε πόρους και να τους ανα­πτύ­ξει».

«Ραγί­ζει η καρ­διά μου όταν σκέ­πτο­μαι τους ανθρώ­πους στα TNO που αγω­νί­ζο­νται με τις κατα­στρο­φι­κές δασι­κές πυρ­κα­γιές», δήλω­σε από την πλευ­ρά του ο Κανα­δός πρω­θυ­πουρ­γός Τζά­στιν Τρι­ντό στο δίκτυο X (πρώ­ην Twitter).

Η γει­το­νι­κή επαρ­χία της Βρε­τα­νι­κής Κολομ­βί­ας, η οποία έχει επί­σης πλη­γεί από τις δασι­κές πυρ­κα­γιές, κατέ­γρα­ψε θερ­μο­κρα­σί­ες άνω των 40 βαθ­μών Κελ­σί­ου, για πρώ­τη φορά φέτος στον Κανα­δά, δήλω­σε την Τρί­τη στο AFP το υπουρ­γείο Περιβάλλοντος.

Στην πόλη Λίτον ο υδράρ­γυ­ρος έφθα­σε τη Δευ­τέ­ρα τους 41,4 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, δύο χρό­νια αφό­του οι πυρ­κα­γιές έσπει­ραν τον όλε­θρο έπει­τα από έναν πρω­τό­γνω­ρο “θόλο ζέστης” με 49,6 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ιστο­ρι­κό ρεκόρ για τον Καναδά.

Ο Κανα­δάς, που λόγω της γεω­γρα­φι­κής του θέσης, θερ­μαί­νε­ται πιο γρή­γο­ρα από τον υπό­λοι­πο πλα­νή­τη, βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος τα τελευ­ταία χρό­νια με ακραία μετε­ω­ρο­λο­γι­κά φαι­νό­με­να η έντα­ση και η συχνό­τη­τα των οποί­ων αυξά­νο­νται εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής υπερθέρμανσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο