Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καναδάς: Στο προσκήνιο και άλλη βράβευση Ουκρανού ναζί των SS

Η γενι­κή κυβερ­νή­της του Κανα­δά, Μέρι Σάι­μον, ζήτη­σε χτες «συγ­γνώ­μη» για το ύψι­στο βρα­βείο του κανα­δι­κού κρά­τους που δόθη­κε το 1987 στον πρύ­τα­νη του Πανε­πι­στη­μί­ου της Αλμπέρ­τα, Πίτερ Σαβά­ριν, ο οποί­ος απε­δεί­χθη πως είχε υπη­ρε­τή­σει στα ναζι­στι­κά τάγ­μα­τα SS στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

Ο βρα­βευ­θείς Ουκρα­νός ναζί εγκλη­μα­τί­ας, όπως και άλλοι 2.000 ναζί από τα SS, βρή­κε κατα­φύ­γιο στον Κανα­δά μετά το τέλος του πολέμου.

Η «συγ­γνώ­μη» του κανα­δι­κού κρά­τους για τη βρά­βευ­ση του Σαβά­ριν ήρθε 6 χρό­νια μετά τον θάνα­τό του και αφού προη­γή­θη­κε η πρό­σφα­τη προ­κλη­τι­κή βρά­βευ­ση του 98χρονου Ουκρα­νού ναζί των SS Γιά­ρο­σλαβ Χούν­κα από την κανα­δι­κή Βου­λή, παρου­σία του Ουκρα­νού Προ­έ­δρου, Β. Ζελέν­σκι, και του Κανα­δού πρω­θυ­πουρ­γού, Τζ. Τρι­ντό, ο οποί­ος ισχυ­ρί­στη­κε ότι… δεν γνώριζε.

Οπως δια­πί­στω­σε η εβραϊ­κή έκδο­ση «Forward» σε έρευ­να που ακο­λού­θη­σε, ο Σαβά­ριν ήταν συμπο­λε­μι­στής του Χούν­κα και είχαν υπη­ρε­τή­σει μαζί στα Waffen SS…

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο