Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καρότσες κι όπου βγει…

«Πάμε κι όπου βγει» για την Υγεία του λαού, αλλά όλα λεπτο­με­ρώς σχε­δια­σμέ­να και σίγου­ρα για την «εξοι­κο­νό­μη­ση πόρων» από το κρά­τος και την ανά­πτυ­ξη νέας κερ­δο­φό­ρας δρά­σης από τους ομίλους.

Με αυτό το «δίπτυ­χο» κλι­μα­κώ­νει την επί­θε­ση και στην Υγεία η νέα αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, κάτι που επι­βε­βαιώ­θη­κε με το «καλη­μέ­ρα», τόσο από τις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις όσο και από τις ρυθ­μί­σεις για το «νέο» ΕΚΑΒ.

Με άλλους τρεις άδι­κους θανά­τους ασθε­νών που περί­με­ναν μάταια το ασθε­νο­φό­ρο, ο ένας απ’ αυτούς μέσα στον αστι­κό ιστό της Αθή­νας και μάλι­στα σε ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή, γίνε­ται φανε­ρό ότι δεν μιλά­με για δια­χει­ρι­στι­κή «ανι­κα­νό­τη­τα» ή «αβλε­ψί­ες».

Αντί­θε­τα, ο λαός βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος με μια εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή που βαθαί­νει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση, με κρι­τή­ριο το «κόστος — όφε­λος» για το κεφά­λαιο, σε βάρος της υγεί­ας, ακό­μα και της ζωής του λαού.

Αυτήν την πολι­τι­κή υπη­ρε­τεί η αντιε­πι­στη­μο­νι­κή και επι­κίν­δυ­νη ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ, όπου πυρο­σβέ­στες, στρα­τιω­τι­κοί και οδη­γοί των ΟΤΑ θα παί­ζουν ρόλο …δια­σώ­στη σε επεί­γο­ντα περι­στα­τι­κά ύστε­ρα από μια ολι­γό­ω­ρη εκπαίδευση!

Ανά­λο­γη τρο­πο­λο­γία είχε προ­ω­θή­σει και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη οι δευ­τε­ρο­γε­νείς δια­κο­μι­δές (εξι­τή­ρια) ανα­τί­θε­νται σε ιδιώ­τες. Μπρο­στά στο προ­σχε­δια­σμέ­νο αδιέ­ξο­δο, λοι­πόν, με ασθε­νείς να ξεψυ­χούν στις καρό­τσες αγρο­τι­κών και στα πεζο­δρό­μια, η κυβέρ­νη­ση παρου­σιά­ζει την παρα­πά­νω επι­λο­γή σαν λύση «έκτα­κτης ανάγκης».

Η ίδια «λύση» είχε αξιο­ποι­η­θεί και στην παν­δη­μία, με ορθο­πε­δι­κούς να …σκαν­τζά­ρουν πνευ­μο­νο­λό­γους, με «εντέλ­λε­σθαι» μετα­κι­νή­σε­ων για να καλύ­πτο­νται τρύ­πες ανοί­γο­ντας περισ­σό­τε­ρες, με το εξα­ντλη­μέ­νο και κακο­πλη­ρω­μέ­νο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό να ανα­κυ­κλώ­νε­ται, με καλο­πλη­ρω­μέ­νες «συμ­βά­σεις» με τον ιδιω­τι­κό τομέα, με άνοιγ­μα θέσε­ων για ιδιώ­τες μέσα στα δημό­σια νοσο­κο­μεία κ.ο.κ.

«Ο πολί­της δεν πλη­ρώ­νει», απα­ντά με θρά­σος η κυβέρ­νη­ση στις δικαιο­λο­γη­μέ­νες λαϊ­κές αντι­δρά­σεις για την προ­ώ­θη­ση της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης. Αν είναι έτσι, πού πάνε οι εισφο­ρές των εργα­ζο­μέ­νων που κρα­τού­νται από τους μισθούς τους και στραγ­γί­ζο­νται για τις «ανα­θέ­σεις έργων» σε μεγα­λε­μπό­ρους της Υγείας;

Από πού προ­κύ­πτουν τα εκα­τομ­μύ­ρια των «ιδιω­τι­κών δαπα­νών Υγεί­ας», δηλα­δή τα χρή­μα­τα που βάζει από την τσέ­πη του ο λαός ακό­μα και για στοι­χειώ­δεις υπη­ρε­σί­ες; Τι είναι τα επί πλη­ρω­μή απο­γευ­μα­τι­νά ιατρεία και χει­ρουρ­γεία; Ποιον αφο­ρούν τα δια­φη­μι­στι­κά καρ­τε­λά­κια για ιδιω­τι­κά ασθε­νο­φό­ρα που βρί­σκει κάθε ασθε­νής στον θάλα­μο του νοσοκομείου;

Πόσα πλη­ρώ­νει ο κάθε ασθε­νής για τα φάρ­μα­κά του, για θερα­πεί­ες κάθε είδους κ.ο.κ.; Τι σημα­το­δο­τεί η μετα­τρο­πή του Ογκο­λο­γι­κού Νοσο­κο­μεί­ου Παί­δων σε «Νομι­κό Πρό­σω­πο Ιδιω­τι­κού Δικαί­ου», με προί­κα υπο­δο­μές από τα κρα­τι­κά παι­δια­τρι­κά νοσο­κο­μεία; Ποιος πλη­ρώ­νει για τη «μίσθω­ση υπη­ρε­σιών» από τον ιδιω­τι­κό τομέα, για τη γενι­κευ­μέ­νη εργο­λα­βο­ποί­η­ση στα νοσο­κο­μεία και στις άλλες μονά­δες Υγείας;

Η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, λοι­πόν, το μόνο που εξα­σφα­λί­ζει για την Υγεία του λαού είναι τα ελά­χι­στα, και με ημε­ρο­μη­νία λήξης. Οπως το πρό­γραμ­μα πρό­λη­ψης από τον καρ­κί­νο του μαστού, ή το dentist pass. Δηλα­δή αντιε­πι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια και «κόφτες», πακέ­το μίνι­μουμ παρο­χών και πελα­τεία στον ιδιω­τι­κό τομέα για το «κάτι παρα­πά­νω» που θα προ­κύ­ψει ως ανά­γκη από τις προ­λη­πτι­κές — δια­γνω­στι­κές εξετάσεις.

Με αυτά ακρι­βώς τα παλιά και σάπια υλι­κά, που έχουν τη σφρα­γί­δα …κατε­δά­φι­σης όλων των κυβερ­νή­σε­ων, χτί­ζε­ται το «νέο ΕΣΥ».

«Θα πέσει χρή­μα στην Υγεία από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης», είναι ένα ακό­μα από τα ψεύ­δη που δια­κι­νού­νται για να καλ­λιερ­γού­νται προσ­δο­κί­ες από την «από­δο­ση» του υπερ­μνη­μο­νί­ου, το οποίο «προ­σκυ­νούν» όλα τα αστι­κά κόμματα.

Χρη­μα­το­δο­τή­σεις που απα­γο­ρεύ­ε­ται «διά ροπά­λου» να κατευ­θυν­θούν σε μόνι­μες προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού και περιο­ρί­ζο­νται σε ανα­και­νί­σεις και «πρά­σι­νες ανα­βαθ­μί­σεις», δηλα­δή σε «σοβα­τί­σμα­τα» ενός ρημαγ­μέ­νου συστή­μα­τος Υγείας.

Αντί­πα­λο δέος σε αυτό το έγκλη­μα διαρ­κεί­ας δεν μπο­ρούν παρά να είναι οι ίδιοι οι υγειο­νο­μι­κοί, με τους εργα­ζό­με­νους και όλο τον λαό. Ο αγώ­νας τους γι’ αυτό που τους αξί­ζει πραγ­μα­τι­κά και δικαιού­νται να απο­λαμ­βά­νουν τον 21ο αιώ­να: Απο­κλει­στι­κά σύγ­χρο­νη, ανα­βαθ­μι­σμέ­νη, δημό­σια και δωρε­άν Υγεία για όλους.

Με την πάλη για χρη­μα­το­δό­τη­ση και προ­σλή­ψεις στο ύψος των ανα­γκών, για να πάψει η Υγεία να είναι εμπό­ρευ­μα και να ξηλω­θεί η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση, που όσο ανα­πτύσ­σε­ται, με τις ευλο­γί­ες των κυβερ­νή­σε­ων, τόσο στε­ρεί από τον λαό τη δυνα­τό­τη­τα να έχει την υγεία του και να απο­λαμ­βά­νει γι’ αυτόν τον σκο­πό κάθε σύγ­χρο­νο επί­τευγ­μα της επιστήμης.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο