Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατακραυγή για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες — κάτεργο της Amazon

H Amazon ανα­κοί­νω­σε χθες Τρί­τη ότι χαλα­ρώ­νει τους ελέγ­χους στους εργα­ζό­με­νους της, μετά τη δημο­σί­ευ­ση μια νέας έκθε­σης για τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα που σημειώ­νο­νται στις απο­θή­κες της εται­ρεί­ας στις ΗΠΑ, δια­βό­η­τες για τις άσχη­μες συν­θή­κες εργασίας.

Το σύστη­μα με την ονο­μα­σία “Time off task” (ο χρό­νος εκτός εργα­σί­ας), το οποίο μετρά την παρα­γω­γι­κό­τη­τα κάθε εργα­ζό­με­νου που έχει ανα­λά­βει τη δια­λο­γή, τη συσκευα­σία και τη μετα­κί­νη­ση δεμά­των “μπο­ρεί εύκο­λα να παρερ­μη­νευ­θεί”, επε­σή­μα­νε ο Ντέιβ Κλαρκ, ένα στέ­λε­χος του κολοσ­σού δια­δι­κτυα­κών πωλή­σε­ων σε επι­στο­λή του προς τους εργαζόμενους.

Πολ­λοί εργα­ζό­με­νοι και οργα­νώ­σεις καταγ­γέλ­λουν ότι η μέθο­δος αυτή προ­κα­λεί ανώ­φε­λο στρες στους υπαλ­λή­λους, καθώς για παρά­δειγ­μα δεν τους δίνει αρκε­τό χρό­νο να πάνε στην τουαλέτα.

“Από σήμε­ρα το ‘Time off task’ θα διαρ­κεί περισ­σό­τε­ρο κατά μέσο όρο”, δεσμεύ­θη­κε ο Κλαρκ.

Η εται­ρεία με έδρα το Σιάτλ δέχε­ται εκ νέου επι­θέ­σεις από αμε­ρι­κα­νι­κά συν­δι­κά­τα εργα­ζο­μέ­νων ότι δεν λαμ­βά­νει υπό­ψη της την υγεία των υπαλ­λή­λων της, καθώς μάλι­στα πλη­σιά­ζουν και οι ετή­σιες εκπτώ­σεις της Amazon.

“Οι εργα­ζό­με­νοι στις απο­θή­κες της Amazon τραυ­μα­τί­ζο­νται πιο συχνά και πιο σοβα­ρά απ’ ό,τι οι εργα­ζό­με­νοι σε άλλες απο­θή­κες”, επε­σή­μα­νε μια ομο­σπον­δία συν­δι­κά­των, η Strategic Organizing Center, σε έκθε­σή της που δημο­σιεύ­θη­κε χθες.

Σύμ­φω­να με αυτή, πέρυ­σι σχε­δόν το 6% των εργα­ζο­μέ­νων στα κέντρα δια­λο­γής της Amazon είχαν κάποιο ατύ­χη­μα που τους ανά­γκα­σε να στα­μα­τή­σουν να εργά­ζο­νται προ­σω­ρι­νά ή να ανα­λά­βουν δια­φο­ρε­τι­κή θέση που ήταν λιγό­τε­ρο απαι­τη­τι­κή σωματικά.

“Το ποσο­στό αυτό είναι σχε­δόν κατά 80% πιο αυξη­μέ­νο για το 2020 σε σχέ­ση με όλους τους άλλους εργο­δό­τες που δια­θέ­τουν απο­θή­κες”, καταγ­γέλ­λει η έκθεση.

“Απελπιστική” κατάσταση

“Επε­κτεί­να­με την ομά­δα μας που είναι αρμό­δια για την υγεία και την ασφά­λεια στην εργα­σία, η οποία πλέ­ον δια­θέ­τει περισ­σό­τε­ρους από 6.200 εργα­ζό­με­νους, και επεν­δύ­σα­με περισ­σό­τε­ρο από ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο δολά­ρια σε νέα μέτρα ασφα­λεί­ας το 2020”, δια­βε­βαί­ω­σε από την πλευ­ρά της η Κέλι Νάντελ, εκπρό­σω­πος της Amazon.

Η εται­ρεία δια­δι­κτυα­κού εμπο­ρί­ου προ­σέ­λα­βε 500.000 εργα­ζό­με­νους παγκο­σμί­ως το 2020 εκμε­ταλ­λευό­με­νη την έκρη­ξη της ζήτη­σης λόγω της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, ενώ είδε τα κέρ­δη της να εκτο­ξεύ­ο­νται και προ­χώ­ρη­σε σε πολ­λές επενδύσεις.

Ωστό­σο η επι­τυ­χία της μετα­ξύ των κατα­να­λω­τών δεν κρύ­βει την τρι­βή της με τις αρχές και την κοι­νω­νία των πολι­τών, οι οποί­ες κατη­γο­ρούν την Amazon ότι εκμε­ταλ­λεύ­θη­κε τη δεσπό­ζου­σα θέση της, ότι υιο­θε­τεί τακτι­κές που βλά­πτουν τον αντα­γω­νι­σμό και ότι υπο­βά­λει τους εργα­ζό­με­νους της σε πολύ κακές συν­θή­κες εργασίας.

“Τα δεδο­μέ­να αυτά θα πρέ­πει να χρη­σι­μεύ­σουν ως προει­δο­ποί­η­ση, δεί­χνουν σε ποιο βαθ­μό η κατά­στα­ση έχει γίνει απελ­πι­στι­κή”, σχο­λί­α­σε η Ντέ­μπι Μπέρ­κο­βιτς της NELP, μιας οργά­νω­σης που μάχε­ται για τα δικαιώ­μα­τα των εργαζομένων.

Στην ετή­σια επι­στο­λή του προς τους μετό­χους της Amazon ο επι­κε­φα­λής της εται­ρεί­ας Τζεφ Μπέ­ζος είχε γρά­ψει: “Πρέ­πει να κάνου­με το καλύ­τε­ρο για τους εργα­ζό­με­νους μας”.

“Θα γίνου­με ο καλύ­τε­ρος εργο­δό­της στη Γη”, δεσμεύ­θη­κε ο ίδιος, ανα­φε­ρό­με­νος στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η εται­ρεία για να περιο­ρι­στεί ο κίν­δυ­νος μυο­σκε­λε­τι­κών προ­βλη­μά­των στους εργα­ζό­με­νους που κάνουν επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες εργασίες.

Πηγή: ΑΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο