Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταστροφική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, λέει Αμερικανίδα γιατρός

Οι συν­θή­κες στα ελά­χι­στα νοσο­κο­μεία στη Λωρί­δα της Γάζας που απο­μέ­νουν ακό­μη σε λει­τουρ­γία είναι κατα­στρο­φι­κή, έπει­τα από σχε­δόν 100 ημέ­ρες βομ­βαρ­δι­σμών του στρα­τού του Ισραήλ.

«Η μορ­φί­νη εξα­ντλή­θη­κε», επι­σή­μα­νε η αμε­ρι­κα­νί­δα για­τρός Σίμα Τζι­λά­νι σε ηχη­τι­κές κατα­γρα­φές της που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα η μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση αρω­γής International Rescue Committee (IRC) χθες Πέμπτη.

Η Δρ. Τζι­λά­νι μόλις επέ­στρε­ψε έπει­τα από απο­στο­λή δυο εβδο­μά­δων ομά­δας της IRC στο νοσο­κο­μείο Αλ Ακσά.

«Περι­θάλ­που­με ασθε­νείς στα πρό­θυ­ρα του θανά­του (…) με Midazolam, που είναι αγχο­λυ­τι­κό, αλλά όχι αναλ­γη­τι­κό», τόνι­σε.

Σε πολ­λές περι­πτώ­σεις ανθρώ­πων σε επι­θα­νά­τια αγω­νία, το μόνο που μπο­ρούν να κάνουν οι για­τροί είναι να ανα­κου­φί­σουν τον πόνο. Στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο, δεν μπο­ρούν κάνουν καν αυτό, πρόσθεσε.

«Δεν υπάρ­χει θάνα­τος με αξιο­πρέ­πεια όταν είσαι στο πάτω­μα τμή­μα­τος επει­γό­ντων περι­στα­τι­κών στη Λωρί­δα της Γάζας και δεν υπάρ­χει ούτε μορ­φί­νη, ούτε καν οξυ­γό­νο», ανέ­φε­ρε.

Κατά τη Δρ. Τζι­λά­νι, μόνο χάρη στο «απο­λύ­τως ηρω­ι­κό» προ­σω­πι­κό ‑ιατρι­κό, νοση­λευ­τι­κό, εθε­λο­ντές- κατορ­θώ­νε­ται να λει­τουρ­γεί ακό­μη το νοσο­κο­μείο Αλ Ακσά, όμως δεν θα μπο­ρέ­σει να αντέ­ξει παρά λίγα 24ωρα σε κάθε περίπτωση.

Η για­τρός περιέ­γρα­ψε φρι­κια­στι­κές εμπει­ρί­ες σε κάποιες από τις ηχη­τι­κές κατα­γρα­φές, που μετα­δό­θη­καν χθες από το NPR.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο