Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΕ του ΚΚΕ: Εγκαινιάστηκε ο Χώρος Πολιτισμού — “Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου” (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Μια όμορ­φη και ζεστή εκδή­λω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στον χώρο, όπου έζη­σε και δημιούρ­γη­σε ο μεγά­λος μας ζωγρά­φος και χαρά­κτης, Γιώρ­γης Βαρ­λά­μος, και τον άφη­σε μετά το θάνα­τό του στο Κόμ­μα του, το ΚΚΕ, σφρα­γί­ζο­ντας με αυτόν τον τρό­πο την εκδή­λω­ση μιας ολό­κλη­ρης ζωής.

Η σημε­ρι­νή μέρα ήταν η «επί­ση­μη πρώ­τη» για τον Χώρο Πολι­τι­σμού — «Εργα­στή­ρι Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου», που θα λει­τουρ­γεί, όπως ακρι­βώς ήθε­λε ο δημιουρ­γός, ως χώρος πολι­τι­σμού, εκθε­σια­κός χώρος και εργα­στή­ριο, ως ένας ανοι­χτός και φιλό­ξε­νος χώρος, όπου θα δημιουρ­γούν και θα μαθαί­νουν οι νέοι καλλιτέχνες.

Τον χώρο τον εγκαι­νιά­ζου­με με μια έκθε­ση ασπρό­μαυ­ρης ξυλο­γρα­φί­ας: Με περιο­δι­κές εκθέ­σεις θα παρου­σιά­ζε­ται το έργο του Βαρ­λά­μου στο κοι­νό, καθώς και θα φιλο­ξε­νού­νται πολι­τι­στι­κές και μορ­φω­τι­κές δρά­σεις, κρα­τώ­ντας τον χώρο του όπως τον ήθε­λε, ζωντανό.

Στα εγκαί­νια του χώρου παρευ­ρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον ΓΓ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, ο οποί­ος ξενα­γή­θη­κε στον χώρο και έκα­νε την παρα­κά­τω δήλωση:

«Σήμε­ρα είναι μια πολύ παρα­γω­γι­κή μέρα. Το πρωί απο­τρέ­ψα­με 10 πλει­στη­ρια­σμούς με την κινη­το­ποί­η­ση των εργα­ζο­μέ­νων και τη συμ­βο­λή του ΚΚΕ. Επί­σης, το μεση­μέ­ρι οι μεταλ­λερ­γά­τες μετά την απερ­για­κή τους κινη­το­ποί­η­ση, κατά­φε­ραν στη ζώνη του Περά­μα­τος να γίνει υπο­χρε­ω­τι­κή η Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας που είχαν υπο­γρά­ψει και αφο­ρά μέτρα Υγεί­ας και Ασφά­λειας. Και από­ψε εγκαι­νιά­ζου­με το εργα­στή­ρι του μεγά­λου κομ­μου­νι­στή ζωγρά­φου, εικα­στι­κού, χαρά­κτη, του Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου, εδώ στη Γού­βα, που θα απο­τε­λέ­σει πραγ­μα­τι­κά κυψέ­λη πολι­τι­σμού και ανά­τα­σης για νέους εργα­ζό­με­νους. Θα έρχο­νται εδώ να μαθαί­νουν, να δημιουρ­γούν. Ταυ­τό­χρο­να, θα γίνο­νται εκθέ­σεις ζωγρα­φι­κής, χαρα­κτι­κής μέσα σε έναν πλού­σιο χώρο, ανα­και­νι­σμέ­νο με τη μεγά­λη βιβλιο­θή­κη του, με τα εργα­λεία που δημιουρ­γού­σε την Τέχνη του και, βεβαί­ως, θα γίνο­νται συζητήσεις.

Ο πολι­τι­σμός είναι στοι­χείο όλης της εργα­τι­κής λαϊ­κής πάλης, είναι απα­ραί­τη­το στοι­χείο στην πολι­τι­κή, στην κοι­νω­νία για τους νέους, για όλους τους ανθρώ­πους ανε­ξάρ­τη­τα ηλι­κί­ας. Για αυτό λέμε πιο δυνα­τό ΚΚΕ για να είναι πιο δυνα­τός ο λαός.»

Παρευ­ρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επι­κε­φα­λής τον Γραμ­μα­τέα του, Θοδω­ρή Κωτσα­ντή, καθώς και οι υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές με το ΚΚΕ στην Αθή­να, Κατε­ρί­να Γερά­κη και Δημή­τρης Μπιρ­γά­λιας, η Κέλ­λυ Παπαϊ­ω­άν­νου και η Βαγ­γε­λιώ Πλα­τα­νιά, υπο­ψή­φιες στον Βόρειο Τομέα Αθη­νών και ο Λεω­νί­δας Βαρ­δα­ρός, υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Σάμου.

Το «παρών», ακό­μα, έδω­σαν πολ­λοί συνά­δελ­φοι του Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου, εικα­στι­κοί, που πολ­λοί από αυτούς μάλι­στα είχαν την τύχη να τον γνω­ρί­σουν από κοντά, να συνα­να­στρα­φούν μαζί του, να μαθη­τεύ­σουν στο πλάι του. Εκεί ήταν και παλιοί συνά­δελ­φοι και σύντρο­φοί του από τη Σύγ­χρο­νη Επο­χή, των εκδό­σε­ων που δικό του δημιούρ­γη­μα είναι ο λογό­τυ­πός τους, των εκδό­σε­ων που ήταν υπεύ­θυ­νος για την αισθη­τι­κή τους επιμέλεια.

Μαζι­κό ήταν το «παρών» και των νέων ανθρώ­πων, αλλά και εργα­ζό­με­νων, ανθρώ­πων από τη γει­το­νιά στην οποία βρί­σκε­ται ο χώρος. Στην εκδή­λω­ση ήρθαν και συγ­χω­ρια­νοί του Γ. Βαρ­λά­μου από τα χωριά της Κύμης.

Ν. Σοφιανός: Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στην τέχνη έναν μεγάλο σύμμαχο για την ανύψωση του ανθρώπου

«Η λει­τουρ­γία του “Χώρου Πολι­τι­σμού, Εργα­στή­ρι Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου” εντάσ­σε­ται μέσα στο πλή­θος των πολι­τι­στι­κών πρω­το­βου­λιών που ανα­πτύσ­σει το Κόμ­μα μας ‑και το κάνουν να ξεχω­ρί­ζει από τα άλλα κόμ­μα­τα- για να προ­ά­γει την τέχνη και να μυή­σει ‑στο μέτρο των δυνά­με­ών του- πλα­τύ­τε­ρα λαϊ­κά στρώ­μα­τα σ’ αυτή. Η μεγά­λη σημα­σία που απο­δί­δει το Κόμ­μα μας στην τέχνη είναι συνυ­φα­σμέ­νη με τους σκο­πούς του. Το κόμ­μα που αγω­νί­ζε­ται για να ανοί­ξει τον δρό­μο σ’ ένα φωτει­νό μέλ­λον, δεν μπο­ρεί παρά να ανα­γνω­ρί­ζει στην τέχνη έναν μεγά­λο σύμ­μα­χο στην προ­σπά­θεια ανύ­ψω­σης του ανθρώ­που σε ολο­έ­να και πιο πολύ­πλευ­ρο άνθρω­πο. Για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και, ειδι­κά, για την πρω­το­πο­ρία τους, την εργα­τι­κή τάξη, η πνευ­μα­τι­κή και αισθη­τι­κή καλ­λιέρ­γεια δεν είναι πολυ­τέ­λεια. Είναι ανα­ντι­κα­τά­στα­το όπλο και εφό­διο στην πάλη της για την κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση και την οικο­δό­μη­ση ενός ανώ­τε­ρου ανθρώ­πι­νου πολιτισμού.

Σ’ αυτή την υπό­θε­ση είχε άλλω­στε αφιε­ρώ­σει τη ζωή και το έργο του ο κομ­μου­νι­στής δημιουρ­γός Γιώρ­γης Βαρ­λά­μος» ανέ­φε­ρε ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομι­λία του.

Αφού ανα­φέρ­θη­κε στη ζωή του Γ. Βαρ­λά­μου, στο σπου­δαίο καλ­λι­τε­χνι­κό του έργο, καθώς και στην πολι­τι­κή του στρά­τευ­ση στο ΚΚΕ σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Γενι­κό­τε­ρα, ολό­κλη­ρη η ζωή και το έργο του είναι αδιά­ψευ­στος μάρ­τυ­ρας της ακλό­νη­της αφο­σί­ω­σής του στα κομ­μου­νι­στι­κά ιδα­νι­κά, του πιο βαθιού και του πιο πλα­τιού, κομ­μου­νι­στι­κού ανθρω­πι­σμού του.

Η τιμή που του αξί­ζει είναι η σπου­δαία παρα­κα­τα­θή­κη του στην ελλη­νι­κή χαρα­κτι­κή και ζωγρα­φι­κή και το πάθος του για κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη και λαϊ­κή ευτυ­χία σε έναν κόσμο χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, να εμπνεύ­σουν τους νέους καλ­λι­τέ­χνες που θα δημιουρ­γή­σουν σε τού­το τον χώρο, σαν να τον έχουν πλάι τους αυστη­ρό και τρυ­φε­ρό μαζί δάσκα­λο, στή­ριγ­μα και καθο­δη­γη­τή στην τέχνη και τη ζωή τους. Έτσι φιλο­δο­ξού­με το έργο του να συνε­χί­σει να ζει και να ζεσταί­νει τις καρ­διές μας με τη βαθιά αγά­πη του για τη φύση και τον άνθρω­πο, έτσι όπως ξεπή­δα­γε από την πρω­το­πό­ρα ιδε­ο­λο­γία του».

Στη συνέ­χεια, η Εύα Μελά, ζωγρά­φος — χαρά­κτρια, μέλος του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νη του χώρου ανα­φέρ­θη­κε στο πώς θα λει­τουρ­γεί ο χώρος.

«Θα λει­τουρ­γεί εδώ το εργα­στή­ριό του της Χαρα­κτι­κής, όπως ακρι­βώς το άφη­σε, με τη μαντε­μέ­νια πρέ­σα του Γιάν­νη Κεφαλ­λη­νού και την πρέ­σα ξυλο­γρα­φί­ας του χαρά­κτη, Δημή­τρη Δάβη, πρέ­σες χυτές από τον 19ο αιώ­να, καθώς και με μια μεγά­λη πρέ­σα ξυλο­γρα­φί­ας που σχε­δί­α­σε ο ίδιος ο Βαρ­λά­μος, για να τυπώ­νο­νται οι πολύ μεγά­λες ξυλο­γρα­φί­ες του.

Θα είναι ελεύ­θε­ρο εργα­στή­ρι, ανοι­χτό, σε κάθε έναν που αγα­πά την τέχνη, σε συλ­λό­γους και ομά­δες, σε κάθε νέο χαρά­κτη, σε κάθε εικα­στι­κό καλ­λι­τέ­χνη που θέλει εκεί να δημιουρ­γή­σει. Παράλ­λη­λα, θα υπάρ­χουν εκεί οι σημειώ­σεις και το αρχείο του, στη διά­θε­ση κάθε ιστο­ρι­κού ερευ­νη­τή καθώς και η πλού­σια βιβλιο­θή­κη του».

Επό­με­νος στό­χος, όπως σημεί­ω­σε η Ε. Μελά, είναι να γίνει ηλε­κτρο­νι­κά προ­σβά­σι­μο το τερά­στιο αρχείο του Γ. Βαρ­λά­μου, ώστε να είναι στη διά­θε­ση κάθε μελε­τη­τή, καθώς και να γίνει ο χώρος Λεά­γρου 23 ένας πραγ­μα­τι­κός χώρος πολιτισμού.

Κλεί­νο­ντας τη σύντο­μη ομι­λία της ευχα­ρί­στη­σε όσους βοή­θη­σαν στην ανα­καί­νι­ση και την επι­μέ­λεια του χώρου: «στους συντρό­φους, εργά­τες και τεχνι­κούς, που συντή­ρη­σαν και φρό­ντι­σαν τον χώρο, στους συντρό­φους από τη σπου­δά­ζου­σα και τον τομέα Καλ­λι­τε­χνών που βοή­θη­σαν σε μια πρώ­τη ταξι­νό­μη­ση των βιβλί­ων και των εργα­λεί­ων του, στους συντρό­φους από το Αρχείο του ΚΚΕ που τόσα χρό­νια κατέ­γρα­ψαν, φύλα­ξαν και συντή­ρη­σαν τα έργα του, τους συντρό­φους από το Τμή­μα Πολι­τι­σμού και τη Σύγ­χρο­νη Επο­χή, την ΚΕ για τη στή­ρι­ξή της και όλους όσους συνέ­βα­λαν στο να φτά­σου­με σήμε­ρα στο σημείο να ανοί­ξου­με τον χώρο, παρά τις δυσκο­λί­ες, σύμ­φω­να με την επι­θυ­μία του, φόρο τιμής στον δάσκα­λο, τον άνθρω­πο, τον σύντρο­φο, Γιώρ­γη Βαρλάμο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο