Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κηδεία Γιώργου Φαρσακίδη: Σε κλίμα συγκίνησης το «τελευταίο αντίο»

Σε μια σεμνή τελε­τή στο αίθριο του Δημαρ­χεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, σε κλί­μα βαθιάς συγκί­νη­σης και σεβα­σμού, πλή­θος συντρό­φων, συγ­γε­νών, φίλων και συνα­γω­νι­στών του, απο­χαι­ρέ­τη­σαν από­ψε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη τον μεγά­λο κομ­μου­νι­στή καλ­λι­τέ­χνη, εικα­στι­κό και λογο­τέ­χνη Γιώρ­γη Φαρσακίδη.

Ανά­με­σά τους και αγω­νι­στές που βίω­σαν μαζί του τα κολα­στή­ρια της εξο­ρί­ας, όπου ο παλαί­μα­χος κομ­μου­νι­στής πέρα­σε αλύ­γι­στος πάνω από 16 χρό­νια της πολυ­τά­ρα­χης ζωής του.

Το φέρε­τρο ήταν σκε­πα­σμέ­νο με την κόκ­κι­νη σημαία του Κόμ­μα­τος και ένα φύλ­λο του «Ριζο­σπά­στη» στη κορυ­φή και ενώ ακου­γό­ταν το Πέν­θι­μο Εμβα­τή­ριο, πλή­θος κόσμου πέρα­σε για το «ύστα­το χαί­ρε», για να αφή­σει ένα λουλούδι.

Αφού ακού­στη­καν στο χώρο αγα­πη­μέ­να τρα­γού­δια του καλ­λι­τέ­χνη, όπως το Ρωσι­κό λαϊ­κό τρα­γού­δι «Οι Γερα­νοί», ακο­λού­θη­σε η επι­κή­δειος ομι­λία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, ο οποί­ος τον «απο­χαι­ρέ­τι­σε» εκ μέρους της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής. «Σύντρο­φε Γιώρ­γη, να είσαι σίγου­ρος πως το χρέ­ος σου το έκα­νες. Τίμη­σες και με το παρα­πά­νω τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Καλό σου ταξί­δι πολυα­γα­πη­μέ­νε μας σύντρο­φε», ανέ­φε­ρε συγκινημένος.

kideia Farsakidis 3

Στη συνέ­χεια, έγι­νε χαι­ρε­τι­σμός εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, από τον Γιάν­νη Βασι­λειά­δη. Χαι­ρε­τι­σμό επί­σης απηύ­θυ­νε εκ μέρους του Συν­δέ­σμου Φυλα­κι­σθέ­ντων και Εξο­ρι­σθέ­ντων Αντι­στα­σια­κών 1967 — 1974, ο Γιάν­νης Κατσα­ρός και ο Κώστας Σαπρα­νί­δης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι οποί­οι μοι­ρά­στη­καν στιγ­μές που έζη­σαν μαζί του στα στρα­τό­πε­δα της εξο­ρί­ας, τα οποία ο ίδιος συνέ­βα­λε στο να μετα­τρα­πούν σε «τερά­στια σχο­λεία». Τέλος, χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε και η πρό­ε­δρος του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος (ΕΕΤΕ) Εύα Μελά.

Καθ’ όλη τη διάρ­κεια της τελε­τής, εναλ­λά­χθη­καν ως τιμη­τι­κή φρου­ρά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, παλαί­μα­χοι αγω­νι­στές και σύντρο­φοί του, φίλοι και συγ­γε­νείς και μέλη της ΚΝΕ.

Kideia Farsakidis 2

Η τελε­τή ολο­κλη­ρώ­θη­κε με το άκου­σμα της «Διε­θνούς» και τους παρευ­ρι­σκό­με­νους να υψώ­νουν τις γρο­θιές τους, δίνο­ντας υπό­σχε­ση ότι θα βαδί­σουν στο δρό­μο του συντρό­φου μας μέχρι να «ανθρω­πέ­ψει ο άνθρω­πος». Ο Δ. Κου­τσού­μπας, ακό­μα, συνο­μί­λη­σε με συγ­γε­νείς του Γιώρ­γη Φαρ­σα­κί­δη για τη ζωή του, καθώς και το πλού­σιο έργο που άφη­σε παρα­κα­τα­θή­κη ο μεγά­λος δημιουργός.

Kideia Farsakidis

Στε­φά­νια στη μνή­μη του παλαί­μα­χου αγω­νι­στή κατέ­θε­σαν η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ, το Κεντρι­κό Συμ­βού­λιο της ΚΝΕ, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο ΣΦΕΑ 1967 — 1974, η ΕΕΔΥΕ, το ΕΕΤΕ και η «Σύγ­χρο­νη Εποχή».

Πηγή φωτο 902.gr


info ΑτέχνωςΓιώργης Φαρσακίδης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο