Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινέζος ΥΠΕΞ: «Στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» βρίσκονται Κίνα — ΗΠΑ

«Στο χεί­λος ενός νέου Ψυχρού Πολέ­μου» βρί­σκο­νται η Κίνα και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες σύμ­φω­να με το Κινέ­ζο υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Ουάνγκ Γι ο οποί­ος εξέ­φρα­σε τη  τη λύπη του για την αύξη­ση των εντά­σε­ων με την Ουά­σιγ­κτον γύρω από την επι­δη­μία της Covid-19. 

«Εκτός από την κατα­στρο­φή που προ­κα­λεί­ται από τον κορω­νο­ϊό, ένας πολι­τι­κός ιός δια­δί­δε­ται στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες», δήλω­σε ο Γι σήμε­ρα Κυρια­κή, κατά την ετή­σια συνέ­ντευ­ξή του στον Τύπο . «Αυτός ο πολι­τι­κός ιός επω­φε­λεί­ται κάθε ευκαι­ρί­ας για να επι­τε­θεί και να δυσφη­μή­σει την Κίνα», υπο­γράμ­μι­σε επί­σης, προ­σθέ­το­ντας: «Ορι­σμέ­νες αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις παίρ­νουν όμη­ρο τις σχέ­σεις ανά­με­σα στην Κίνα και τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και ωθούν τις δύο χώρες μας στο χεί­λος ενός νέου Ψυχρού Πολέ­μου», σημεί­ω­σε ακόμη.

Ο Κινέ­ζος ΥΠΕΞ δήλω­σε ακό­μη πως η Κίνα και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν αμφό­τε­ρες να κερ­δί­σουν από τη συνερ­γα­σία και να χάσουν από την αντι­πα­ρά­θε­ση, ενώ πρό­σθε­σε πως οι δύο πλευ­ρές πρέ­πει να βρουν έναν τρό­πο ειρη­νι­κής συνύπαρξης.

Σύμ­φω­να με τον Ουάνγκ, οι δύο χώρες πρέ­πει να συντο­νί­ζουν τις μακρο­οι­κο­νο­μι­κές πολι­τι­κές τους για χάρη των αντί­στοι­χων οικο­νο­μιών τους καθώς και για χάρη της παγκό­σμιας οικο­νο­μί­ας. Όπως ανέ­φε­ρε, αυτοί που θέλουν να κάνουν την Κίνα να πλη­ρώ­σει απο­ζη­μί­ω­ση για το ξέσπα­σμα του κορω­νοϊ­ού ονειροπολούν.

Εξάλ­λου ο Ουάνγκ προει­δο­ποί­η­σε πως ο νόμος για την εθνι­κή ασφά­λεια στο Χονγκ Κονγκ, που κατα­τέ­θη­κε στο κινε­ζι­κό κοι­νο­βού­λιο, θα εφαρ­μο­σθεί «χωρίς την παρα­μι­κρή καθυ­στέ­ρη­ση». Η δήλω­ση του κινέ­ζου υπουρ­γού έγι­νε ενώ, με αφορ­μή αυτό τον νόμο, εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές συγκρού­ο­νται σήμε­ρα με τις δυνά­μεις της τάξης στην πρώ­ην βρε­τα­νι­κή αποικία.

Γεγο­νός είναι ότι η  κυβέρ­νη­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ έχεο κλι­μα­κώ­σει την αντι­πα­ρά­θε­ση με την Κίνα σε διά­φο­ρα πεδία (όχι μόνο για την παν­δη­μία), από­δει­ξη του σφο­δρού αντα­γω­νι­σμού που εντεί­νε­ται και εκφρά­ζει την ανη­συ­χία για την οικο­νο­μι­κο-στρα­τιω­τι­κή άνο­δο της Κίνας και την απει­λή στην πρω­το­κα­θε­δρία των ΗΠΑ στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή πυραμίδα.

«Ασπίδα» σε ΠΟΥ

Ανα­φε­ρό­με­νος στον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, που απο­τε­λεί ακό­μη ένα πεδίο σύγκρου­σης με τις ΗΠΑ, ο Κινέ­ζος ΥΠΕΞ τόνι­σε πως ο επι­κε­φα­λής του, Τέντρος Αντ­χα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, έχει κάνει καλή δου­λειά και πως οι χώρες με αξιο­πρέ­πεια θα στη­ρί­ξουν τον οργανισμό.

Το Πεκί­νο είναι «έτοι­μο» για διε­θνή συνερ­γα­σία με στό­χο να εντο­πι­σθεί η πηγή του ιού, δήλω­σε ακό­μη και συμπλή­ρω­σε πως μια τέτοια συνερ­γα­σία θα πρέ­πει να είναι απαλ­λαγ­μέ­νη από οποια­δή­πό­τε «πολι­τι­κή ανά­μι­ξη», κατη­γο­ρώ­ντας εν παρό­δω τους Αμε­ρι­κα­νούς πολι­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους ότι θέλουν «να δια­δώ­σουν φήμες» ώστε να «στιγ­μα­τί­σουν την Κίνα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο