Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινεζικό υποβρύχιο σκάφος στα βαθύτερα νερά του πλανήτη

Η Κίνα μετέ­δω­σε σήμε­ρα σε απευ­θεί­ας σύν­δε­ση εικό­νες από το νέο της επαν­δρω­μέ­νο υπο­βρύ­χιο όχη­μα, που έχει σταθ­μεύ­σει στον πυθ­μέ­να της Τάφρου των Μαρια­νών, στο πλαί­σιο μιας ιστο­ρι­κής απο­στο­λής στα βαθύ­τε­ρα νερά του πλανήτη.

Το “Fendhouze”, που σημαί­νει «μαχη­τής», κατέ­βη­κε σε βάθος άνω των 10.000 μέτρων σε αυτήν την τάφρο που βρί­σκε­ται στον δυτι­κό Ειρη­νι­κό, με επι­βά­τες τρεις ερευ­νη­τές, μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CCTV.

Μονά­χα μια χού­φτα άνθρω­ποι έχουν ήδη επι­σκε­φθεί τον βυθό της Τάφρου των Μαρια­νών. Οι πρώ­τοι εξε­ρευ­νη­τές έφθα­σαν εκεί το 1960, σε μια μικρής διάρ­κειας εξε­ρεύ­νη­ση. Έκτο­τε δεν έγι­ναν άλλες απο­στο­λές, έως το 2012 και την κατά­δυ­ση του Αμε­ρι­κα­νού σκη­νο­θέ­τη Τζέιμς Κάμερον.

Ο Κάμε­ρον κατα­δύ­θη­κε μόνος σε βάθος σχε­δόν 11.000 μέτρων, περι­γρά­φο­ντας ένα περι­βάλ­λον «από­κο­σμο» και «εξω­γή­ι­νο».

Τα βίντεο που τρα­βή­χτη­καν αυτήν την εβδο­μά­δα από μια υπο­βρύ­χια κάμε­ρα δεί­χνουν το κινε­ζι­κό βαθυ­σκά­φος να κινεί­ται στα σκο­τει­νά νερά, ενώ το περι­βάλ­λουν σύν­νε­φα από θαλάσ­σιο άλας, και κατό­πιν “σταθ­μεύ­ει” αργά στον πυθ­μέ­να της τάφρου.

Le Fendouzhe, το οποίο έχει κάνει πολ­λές κατα­δύ­σεις τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, σημεί­ω­σε νωρί­τε­ρα αυτόν τον μήνα ένα εθνι­κό ρεκόρ 10.909 μέτρων για την βαθύ­τε­ρη κατά­δυ­ση επαν­δρω­μέ­νου βαθυ­σκά­φους, καθώς «προ­σγειώ­θη­κε» στο βαθύ­τε­ρο σημείο της τάφρου, το Challenger Deep.

Το παγκό­σμιο ρεκόρ των 10.927 μέτρων το έχει σημειώ­σει ένα Αμε­ρι­κα­νός εξε­ρευ­νη­τής, το 2019.

Με την απο­στο­λή της 10ης Νοεμ­βρί­ου προ­βλή­θη­κε το πρώ­το βίντεο σε απευ­θεί­ας μετά­δο­ση παγκο­σμί­ως του Challenger Deep.

Το Fendhouze, το τρί­το κινε­ζι­κό επαν­δρω­μέ­νο υπο­βρύ­χιο σκά­φος στους βυθούς της Κίνας, παρα­τη­ρεί «τα πολυά­ριθ­μα είδη και την κατα­νο­μή των ζωντα­νών οργα­νι­σμών στα θαλάσ­σια βάθη», δήλω­σαν οι επι­στή­μο­νες που επι­βαί­νουν σε αυτό, στο CCTV. Οι Κινέ­ζοι ερευ­νη­τές θα περι­συλ­λέ­ξουν δείγ­μα­τα για τις έρευ­νές τους, σύμ­φω­να με το CCTV.

Προη­γού­με­νες μελέ­τες έχουν βρει την ύπαρ­ξη κοι­νο­τή­των μονο­κυτ­τα­ρι­κών οργα­νι­σμών που επι­βιώ­νουν από τα οργα­νι­κά υπο­λείμ­μα­τα που έχουν εγκα­τα­στα­θεί στο βάθος των ωκε­α­νών, όμως πολύ λίγους μεγά­λους ζωι­κούς οργανισμούς.

Γκι­γιέν – Ρίτσος, Αγγου­λές, Χικ­μέτ (ΕΚΠΤΩΣΗ 15% και δώρο τα έξο­δα αντικαταβολής)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο