Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ανοιχτή επιστολή σχετικά με το Ψήφισμα του ΚΚ Ισπανίας για την αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία

Τις τελευ­ταί­ες μέρες οξύ­νε­ται η αντι­πα­ρά­θε­ση των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ με τη Ρωσία. Οι κινή­σεις μεγά­λων στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων σε όλη την περιο­χή από τη Βαλ­τι­κή έως τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα συνο­δεύ­ο­νται και από δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ανά­με­σα σε αυτές τις δυνά­μεις. Δια­πραγ­μα­τεύ­σεις που έχουν και στοι­χεία «μυστι­κής διπλω­μα­τί­ας» και στις οποί­ες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ επι­διώ­κουν να παρου­σια­στούν ως «προ­στά­τες» της «κυριαρ­χί­ας» της Ουκρα­νί­ας, της δήθεν «κυρί­αρ­χης επι­λο­γής» της να επι­λέ­ξει συμ­μα­χί­ες, καθώς και ως «προ­στά­τες» της εδα­φι­κής της ακε­ραιό­τη­τας από τη «ρωσι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα». Από τη μεριά της, η Ρωσία εκτι­μά πως το θέμα δεν είναι απλώς η Ουκρα­νία, αλλά οι γενι­κό­τε­ρες «εγγυ­ή­σεις ασφά­λειάς» της από τις ΗΠΑ, καθώς και το ΝΑΤΟ, το οποίο διαρ­κώς επε­κτεί­νε­ται προς τα σύνο­ρά της. Ετσι η εγκα­τά­στα­ση στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, έως και σε πρώ­ην σοβιε­τι­κά εδά­φη ΝΑΤΟι­κών αντι­βαλ­λι­στι­κών πυραύ­λων περιο­ρί­ζει τις δυνα­τό­τη­τές της να απα­ντή­σει σε τυχόν πρώ­το πυρη­νι­κό χτύ­πη­μα από τις δυνά­μεις του ΝΑΤΟ.

Η ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας — «αρι­στε­ράς», στην οποία συμ­με­τέ­χει το ΚΚ Ισπα­νί­ας, στέλ­νει πλοία όπως η φρε­γά­τα «Μπλας ντε Λέθο» στον ΝΑΤΟι­κό στό­λο στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα (φωτ. κάτω) και ετοι­μά­ζε­ται να φιλο­ξε­νή­σει τον Ιού­νη στη Μαδρί­τη τη Σύνο­δο Κορυ­φής της λυκοσυμμαχίας…

Το ΚΚΕ και άλλα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα παρα­κο­λου­θούν τις εξε­λί­ξεις. Το Κόμ­μα μας τοπο­θε­τή­θη­κε με Ανα­κοί­νω­ση του Γρα­φεί­ου Τύπου του, που δημο­σιεύ­τη­κε στον «Ριζο­σπά­στη» στις 22/1/22, ανά­λο­γα έπρα­ξαν μια σει­ρά άλλων κομμάτων.

Στις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στο Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα, δεν είναι εύκο­λη η κοι­νή τοπο­θέ­τη­ση γύρω από ανά­λο­γα ζητή­μα­τα. Για να γίνει κατορ­θω­τό κάτι τέτοιο, είναι, πρώ­τα απ’ όλα, ανα­γκαία η διευ­κρί­νι­ση των δια­φο­ρε­τι­κών προ­σεγ­γί­σε­ων που υπάρ­χουν, και σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση βοη­θά η ανοι­χτή επι­στο­λή του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ σχε­τι­κά με Ψήφι­σμα που πρό­τει­νε το ΚΚ Ισπα­νί­ας και αφο­ρά τις παρα­πά­νω εξελίξεις.

Ο «Ριζο­σπά­στης» δημο­σιεύ­ει σήμε­ρα αυτήν την ανοι­χτή επιστολή.

 

Σύντρο­φοι,

Στις 24/1/2022 πήρα­με την πρό­τα­ση του ΚΚ Ισπα­νί­ας σχε­τι­κά με Ψήφι­σμα που προ­τεί­νει για υπογραφή.

Το κεί­με­νο αυτό, παρά το γεγο­νός ότι εμφα­νί­ζε­ται να προ­ω­θεί μια «φιλει­ρη­νι­κή γραμ­μή», στην ουσία απο­τε­λεί κεί­με­νο αθώ­ω­σης του ιμπε­ρια­λι­σμού, δια­στρέ­βλω­σης της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, διά­χυ­σης αυτα­πα­τών στους λαούς, υπο­κρι­σί­ας.

Κι αυτό γιατί:

1. Το συγκε­κρι­μέ­νο κεί­με­νο παρα­πέ­μπει όλες τις πρό­σφα­τες επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις σχε­τι­κά με τις σχέ­σεις των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ με τη Ρωσία, στην επι­θε­τι­κή ρητο­ρι­κή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, των «γερα­κιών του Πεντα­γώ­νου», όπως γρά­φει. Με αυτόν τον τρό­πο επι­δει­κτι­κά αγνο­εί τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών και πολέ­μων, που βρί­σκο­νται στη σφο­δρή σύγκρου­ση των μονο­πω­λί­ων, των αστι­κών τάξε­ων και των συμ­μα­χιών τους, για τις πρώ­τες ύλες, τους δρό­μους μετα­φο­ράς, τα μερί­δια των αγορών.

2. Με τον τρό­πο αυτό το κεί­με­νο του ΚΚ Ισπα­νί­ας σπέρ­νει αυτα­πά­τες πως μπο­ρούν οι ιμπε­ρια­λι­στές να δια­χω­ρί­ζο­νται σε «γερά­κια» και σε «περι­στέ­ρες», σε «φιλο­πό­λε­μους» και σε «ειρη­νι­στές», και σε τελι­κή φάση πως μπο­ρεί να υπάρ­ξει κι ένας δήθεν «ειρη­νι­κός» ιμπε­ρια­λι­σμός. Ομως ο ιμπε­ρια­λι­σμός δεν είναι μόνο η επι­θε­τι­κή εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή, αλλά ο ίδιος ο μονο­πω­λια­κός καπι­τα­λι­σμός, με όλα εκεί­να τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά που έχει περι­γρά­ψει ο Λένιν και ισχύ­ουν και σήμε­ρα στο ακέραιο.

3. Το κεί­με­νο του ΚΚ Ισπα­νί­ας εστιά­ζει στις ευθύ­νες των ΗΠΑ, που όπως σημειώ­νε­ται «απει­λούν με “σκλη­ρή απά­ντη­ση”» και «έχουν στρα­τιω­τι­κο­ποι­ή­σει την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη». Την ίδια ώρα, όμως, απο­φεύ­γε­ται κάθε ανα­φο­ρά στην ίδια την ΕΕ, λες και αυτή δεν υπάρ­χει. Κι όμως, πριν 30 χρό­νια η ΕΟΚ μετα­τρά­πη­κε με τη Συμ­φω­νία του Μάα­στριχτ σε ΕΕ, με τη στή­ρι­ξη σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, όπως στην Ελλά­δα, όχι μόνο των συντη­ρη­τι­κών και των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων, αλλά και των δυνά­με­ων του οπορ­του­νι­σμού. Η ΕΕ συμ­με­τέ­χει ως αυτο­τε­λής καπι­τα­λι­στι­κός πόλος στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, προ­ω­θεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων, οργα­νώ­νει στρα­τιω­τι­κές και αστυ­νο­μι­κές επεμ­βά­σεις σε άλλες χώρες. Η ΕΕ, παρά τις σοβα­ρές αντι­θέ­σεις που έχει και με τις ΗΠΑ και οι οποί­ες κατά και­ρούς εκδη­λώ­νο­νται, την ίδια ώρα για την προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων δια­τη­ρεί στρα­τη­γι­κή συνερ­γα­σία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στο οποίο, άλλω­στε, συμ­με­τέ­χουν και οι περισ­σό­τε­ρες χώρες της. Είναι βαθιά λαθε­μέ­νη η εκτί­μη­ση του κει­μέ­νου του ΚΚ Ισπα­νί­ας, πως το ΝΑΤΟ είναι απλώς ένα «εργα­λείο των ΗΠΑ για να δια­τη­ρή­σουν την κυριαρ­χία τους στην Ευρώπη».

4. Το κεί­με­νο του ΚΚ Ισπα­νί­ας απο­σιω­πά τις ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων των χωρών της ΕΕ, απου­σιά­ζει κάθε ανα­φο­ρά σε αυτές. Κι όμως η συντη­ρη­τι­κή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ στην Ελλά­δα, για την προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων της αστι­κής τάξης, προ­ω­θεί τη στρα­τη­γι­κή συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ, που έχει μετα­τρέ­ψει την Ελλά­δα σε μια μεγά­λη στρα­τιω­τι­κή βάση, ορμη­τή­ριο σε βάρος άλλων λαών. Οπως απο­σιω­πά­ται και η ευθύ­νη της συμ­μα­χι­κής κυβέρ­νη­σης της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας με την «αρι­στε­ρά» στην Ισπα­νία, η οποία συμ­με­τέ­χει ανελ­λι­πώς στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, τόσο ενά­ντια στην Κού­βα, όσο και στους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ, με πρό­σφα­το παρά­δειγ­μα την απο­στο­λή πολε­μι­κού πλοί­ου στον ΝΑΤΟι­κό στό­λο που κατευ­θύ­νε­ται στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, ετοι­μά­ζο­ντας παράλ­λη­λα την απο­στο­λή και άλλων στρα­τιω­τι­κών μέσων. Είναι υπο­κρι­τι­κό το ΚΚ Ισπα­νί­ας να μας καλεί να υπο­γρά­ψου­με ένα κεί­με­νο δήθεν «υπέρ της ειρή­νης» και την ίδια ώρα το ίδιο να συμ­με­τέ­χει σε μια κυβέρ­νη­ση χώρας του ΝΑΤΟ, που προ­ω­θεί αυτά τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά πολε­μι­κά σχέ­δια. Δεν ξεχνά­με πως ανά­λο­γα έδρα­σαν και άλλες δυνά­μεις του ευρω­κομ­μου­νι­σμού, συμ­με­τέ­χο­ντας σε κυβερ­νή­σεις των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ιτα­λία και στη Γαλ­λία όταν αυτό βομ­βάρ­δι­ζε τον λαό της Γιουγκοσλαβίας.

5. Το κεί­με­νο του ΚΚ Ισπα­νί­ας αγνο­εί πλή­ρως πως η σημε­ρι­νή Ρωσία δεν είναι η ΕΣΣΔ, αλλά μια ισχυ­ρή καπι­τα­λι­στι­κή δύνα­μη, που έχει «κλη­ρο­νο­μή­σει» ένα ισχυ­ρό πυρη­νι­κό οπλο­στά­σιο, το οποίο εκσυγ­χρο­νί­ζει, και η οποία βρί­σκε­ται σε σφο­δρό αντα­γω­νι­σμό με τις άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις για την προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των ρωσι­κών μονο­πω­λια­κών επι­χει­ρή­σε­ων, και όχι του ρωσι­κού λαού. Η καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία ενερ­γά συμ­με­τέ­χει στους διε­θνείς αντα­γω­νι­σμούς για τα κέρ­δη των λίγων, την εκμε­τάλ­λευ­ση των πολ­λών και έχει μεγά­λη σημα­σία η λενι­νι­στι­κή θέση πως «ο πόλε­μος είναι η συνέ­χι­ση της πολι­τι­κής με άλλα, βίαια μέσα».

6. Το κεί­με­νο του ΚΚ Ισπα­νί­ας προ­βάλ­λει το «θολό» και πρα­κτι­κά εξω­πραγ­μα­τι­κό αίτη­μα πάλης για τη «διά­λυ­ση του ΝΑΤΟ». Πώς αλή­θεια θα γίνει αυτή η «διά­λυ­ση», αν σε κάθε χώρα δεν δυνα­μώ­σει η πάλη για την έξο­δο της κάθε χώρας από το ΝΑΤΟ και από κάθε ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία όπως είναι η ΕΕ; Πώς μια τέτοια έξο­δος θα εξα­σφα­λι­στεί και δεν θα είναι ενσω­μα­τω­μέ­νη σε αστι­κούς σχε­δια­σμούς, όπως ήταν παλαιό­τε­ρα η προ­σω­ρι­νή απο­χώ­ρη­ση της Ελλά­δας και της Γαλ­λί­ας από το στρα­τιω­τι­κό σκέ­λος του ΝΑΤΟ; Είναι φανε­ρό πως το αίτη­μα της «διά­λυ­σης του ΝΑΤΟ», χωρίς την πάλη σε κάθε χώρα για την απε­μπλο­κή από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, την απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία, είναι «στά­χτη στα μάτια» των λαών. Επι­πλέ­ον, μόνο η πάλη για την εργα­τι­κή — λαϊ­κή εξου­σία μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί πως η έξο­δος από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά συμφέροντα.

7. Το κεί­με­νο του ΚΚ Ισπα­νί­ας καλεί σε «ένα νέο Σύστη­μα Ανθρώ­πι­νης Ασφά­λειας, που θα δώσει πραγ­μα­τι­κή απά­ντη­ση στα πραγ­μα­τι­κά προ­βλή­μα­τα που προ­κα­λούν την ανα­σφά­λεια: Φτώ­χεια, πεί­να, ανι­σό­τη­τα, ανερ­γία, έλλει­ψη βασι­κών δημό­σιων υπη­ρε­σιών, ασθέ­νειες, κλι­μα­τι­κή αλλα­γή ή το τερά­στιο οπλο­στά­σιο των όπλων μαζι­κής κατα­στρο­φής». Τέτοιο σύστη­μα, όσο κυριαρ­χούν οι νόμοι της αγο­ράς, ο καπι­τα­λι­στι­κός τρό­πος παρα­γω­γής, δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει. Είναι σπο­ρά αυτα­πα­τών η προ­ώ­θη­ση τέτοιων ουτο­πι­κών από­ψε­ων, πως μπο­ρεί να υπάρ­ξει ένας πιο «ανθρώ­πι­νος» καπι­τα­λι­σμός. Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει την επι­και­ρό­τη­τα και ανα­γκαιό­τη­τα της ανα­τρο­πής του βάρ­βα­ρου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Η μόνη εναλ­λα­κτι­κή λύση για τους λαούς είναι ο σοσιαλισμός!

Από τα παρα­πά­νω γίνε­ται σαφές για­τί το ΚΚΕ δεν μπο­ρεί να υπο­γρά­ψει το συγκε­κρι­μέ­νο ψήφι­σμα του ΚΚ Ισπα­νί­ας, που σπέρ­νει αστι­κές από­ψεις περί «ειρή­νης» καθώς και λαθε­μέ­νες οπορ­του­νι­στι­κές αντιλήψεις.

Το Κόμ­μα μας, σε συντο­νι­σμό και με άλλα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα στις χώρες τους και διε­θνώς, θα συνε­χί­σει την πάλη του:

Ενά­ντια στις στρα­τιω­τι­κές βάσεις του θανά­του, που σπέρ­νουν στη χώρα μας οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενά­ντια στις ευρω­α­τλα­ντι­κές ασκή­σεις, όπως οι Defender Europe, Atlantic Resolve και άλλες, που περι­κυ­κλώ­νουν τη Ρωσία.

Θα συνε­χί­σει να αντι­τάσ­σε­ται στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές και σχε­δια­σμούς τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, των αστι­κών κυβερνήσεων.

Θα συνε­χί­σει να μάχε­ται ενά­ντια στις δήθεν «αμυ­ντι­κές συμ­φω­νί­ες» με τις ΗΠΑ και τη Γαλ­λία, καθώς και τις άλλες «συμ­μα­χί­ες» της αστι­κής τάξης, όπως αυτή με το κρά­τος του Ισρα­ήλ, που δολο­φο­νεί τον λαό της Παλαιστίνης.

Θα συνε­χί­σει να κατα­ψη­φί­ζει στη Βου­λή και να αντι­τάσ­σε­ται στους πολε­μι­κούς εξο­πλι­σμούς, που δεν είναι για τις ανά­γκες της «εθνι­κής άμυ­νας» όπως ψευ­δώς ισχυ­ρί­ζο­νται τα κόμ­μα­τα της αστι­κής τάξης, αλλά για τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, επεμ­βά­σεις και πολέμους.

Θα δυνα­μώ­σει την πάλη του για να επι­στρέ­ψουν στη χώρα μας όλα τα τμή­μα­τα των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων που βρί­σκο­νται εκτός συνό­ρων, σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές αποστολές.

Θα παλεύ­ει για τη δια­μόρ­φω­ση των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για τη συγκρό­τη­ση της Κοι­νω­νι­κής Συμ­μα­χί­ας της εργα­τι­κής τάξης και των άλλων λαϊ­κών στρω­μά­των, που μπο­ρεί να συγκρου­στεί με τα μονο­πώ­λια, τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς. Για να βγει η Ελλά­δα από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες, με την ισχυ­ρή εγγύ­η­ση που μπο­ρεί να παρέ­χει η εργα­τι­κή εξουσία.

Θα δυνα­μώ­σει τη διε­θνι­στι­κή του αλλη­λεγ­γύη, τον προ­λε­τα­ρια­κό διε­θνι­σμό. Συμ­βάλ­λο­ντας ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά στον συντο­νι­σμό της δρά­σης και της πάλης των λαών της περιο­χής μας, όλης της Ευρώ­πης, αλλά και σε διε­θνές επί­πε­δο, σε όλες τις ηπεί­ρους, ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και τους πολέ­μους, ενά­ντια στον εξο­ντω­τι­κό απο­κλει­σμό κατά της Κού­βας, τις καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μι­κές κρί­σεις, τη φτώ­χεια και την ανερ­γία, για την ειρή­νη και ευη­με­ρία των λαών όλου του κόσμου, για την αμοι­βαία επω­φε­λή οικο­νο­μι­κή — πολι­τι­κή — πολι­τι­στι­κή συνερ­γα­σία των λαών των χωρών μας, για τη νέα κοι­νω­νία του σοσια­λι­σμού — κομμουνισμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο