Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ για «ξεπάγωμα» των τριετιών: Να ξεπαγώσουν άμεσα, αναδρομικά, χωρίς προϋποθέσεις και συμψηφισμούς

Την ώρα που η κυβέρ­νη­ση προ­χω­ρά­ει για ψήφι­ση στη βου­λή ένα νομο­σχέ­διο – τερα­τούρ­γη­μα που, μετα­ξύ άλλων, επι­βάλ­λει 13 ώρες δου­λειάς την ημέ­ρα, 78 ώρες δου­λειάς την εβδο­μά­δα και φέρ­νει αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές ακό­μη και στον δικό της “νόμο Χατζη­δά­κη”, την ίδια ώρα προ­σπα­θεί να θολώ­σει τα νερά με το πυρο­τέ­χνη­μα του δήθεν “ξεπα­γώ­μα­τος των τριε­τιών”. Επι­διώ­κει να καλ­λιερ­γή­σει κλί­μα ανο­χής στην εγκλη­μα­τι­κή της πολι­τι­κή, στην άγρια λιτό­τη­τα που εξήγ­γει­λε από τη ΔΕΘ και στη μεγά­λη ακρί­βεια που λεη­λα­τεί το λαϊ­κό εισό­δη­μα. Η εξαγ­γε­λία του μέτρου, την ίδια εβδο­μά­δα της ψήφι­σης του αντερ­γα­τι­κού τερα­τουρ­γή­μα­τος Γεωρ­γιά­δη, απο­τε­λεί την επι­βε­βαί­ω­ση ότι τα επι­χει­ρή­μα­τα περί “φιλο­λαϊ­κού νομο­σχε­δί­ου” δεν πεί­θουν κανένα.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα συνε­χί­ζε­ται η κλο­πή του ιδρώ­τα των εργα­ζο­μέ­νων, αφού “ξεπά­γω­μα των τριε­τιών” χωρίς ανα­δρο­μι­κή ισχύ και με τις σημε­ρι­νές εργα­σια­κές σχέ­σεις της ευε­λι­ξί­ας και της μερι­κής απα­σχό­λη­σης, είναι ουσια­στι­κά χωρίς αντί­κρυ­σμα. Η κυβέρ­νη­ση, δηλα­δή, ανα­κοι­νώ­νει ένα μέτρο που ξέρει ότι αφο­ρά ελά­χι­στους εργα­ζό­με­νους. Όσοι εργα­ζό­με­νοι ξεκι­νή­σουν από το 2024 να μετρά­νε “τριε­τία”, πώς ακρι­βώς θα συμπλη­ρώ­σουν έστω και τρία χρό­νια αδιά­κο­πης εργα­σί­ας; Με 7000 απο­λύ­σεις την ημέ­ρα; Με ατο­μι­κές συμ­βά­σεις, με πάνω από τις μισές συμ­βά­σεις να είναι μερι­κής απα­σχό­λη­σης, ελά­χι­στων ωρών και κατά παραγ­γε­λία των εργοδοτών;

Ας αφή­σει η κυβέρ­νη­ση τα νομι­κά “τερ­τί­πια” ότι τάχα δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει ανα­δρο­μι­κό­τη­τα. Οι τριε­τί­ες είναι δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων, κατο­χυ­ρω­μέ­νο στις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, που είχαν υπο­γρά­ψει με τους εργο­δό­τες και το οποίο με κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση και με ευθύ­νη όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, στε­ρού­νται εδώ και 12 χρό­νια. Οι τριε­τί­ες πρέ­πει άμε­σα να ξεπα­γώ­σουν, ανα­δρο­μι­κά, χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις και συμ­ψη­φι­σμούς, χωρίς κόφτες, για να στη­ρι­χθεί ουσια­στι­κά το εργα­τι­κό εισό­δη­μα απέ­να­ντι στην ακρί­βεια, αλλά και την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή των ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των που εξήγ­γει­λε ο πρωθυπουργός.

Η απά­ντη­ση των εργα­ζο­μέ­νων θα δοθεί με την μαζι­κή συμ­με­το­χή τους στην πανερ­γα­τι­κή απερ­γία στις 21 Σεπτέμ­βρη για την από­συρ­ση του αντερ­γα­τι­κού εκτρώ­μα­τος, για ουσια­στι­κές και πραγ­μα­τι­κές αυξή­σεις στους μισθούς, για κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ και των άλλων άδι­κων έμμε­σων φόρων στα τρό­φι­μα, το νερό, την ενέρ­γεια κλπ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο