Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

Την απα­ρά­δε­κτη απα­γό­ρευ­ση του ΚΚ Ουκρα­νί­ας καταγ­γέλ­λει με Ερώ­τη­σή της προς τον Ύπα­το Εκπρό­σω­πο Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής της ΕΕ, Ζ. Μπο­ρέλ, η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ. Η Ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος, Κώστας Παπα­δά­κης, είναι η παρακάτω:

«Το έκτο Διοι­κη­τι­κό Εφε­τείο της Ουκρα­νί­ας επι­κύ­ρω­σε την απα­γό­ρευ­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος στην Ουκρα­νία πριν λίγες μέρες. Αυτή η προ­κλη­τι­κή από­φα­ση απο­τε­λεί συνέ­χεια της από­φα­σης που είχε παρ­θεί τον Δεκέμ­βρη του 2015 και έθε­τε εκτός νόμου το ΚΚ εξαι­τί­ας των νόμων που ποι­νι­κο­ποιού­σαν την κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και δρά­ση, απα­γό­ρευαν τη χρή­ση συμ­βό­λων του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινήματος.

Το αντι­δρα­στι­κό νομι­κό πλαί­σιο που άρχι­σε να δια­μορ­φώ­νε­ται μετά το 1991 και διευ­ρύν­θη­κε περαι­τέ­ρω μετά το πρα­ξι­κό­πη­μα του 2014 από την αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση που ανα­δεί­χθη­κε στην Ουκρα­νία με την υπο­στή­ρι­ξη των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θέτει περιο­ρι­σμούς στη δρά­ση των κομ­μου­νι­στών με βάση ανυ­πό­στα­τες και έωλες κατη­γο­ρί­ες. Την ίδια στιγ­μή δρουν ανε­νό­χλη­τα, ως και «ηρω­ο­ποιού­νται», φασι­στι­κές δυνά­μεις που στο­χο­ποιούν κομ­μου­νι­στές και άλλους αγω­νι­στές, ενώ έχουν εντα­χθεί οργα­νι­κά στον ουκρα­νι­κό στρατό.

Στις συν­θή­κες του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία, η κυβέρ­νη­ση της χώρας απα­γό­ρευ­σε τη δρά­ση δεκά­δων κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης και προ­χώ­ρη­σε σε πολι­τι­κές διώ­ξεις και φυλα­κί­σεις στε­λε­χών της, αξιο­ποιώ­ντας την κήρυ­ξη εκτά­κτου ανάγκης.

Στην πρά­ξη απο­δει­κνύ­ο­νται οι ευθύ­νες της ΕΕ που έχει υιο­θε­τή­σει τον αντι­κομ­μου­νι­σμό ως επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία της, με απο­τέ­λε­σμα και σε μια σει­ρά κρά­τη — μέλη της ΕΕ να έχουν απα­γο­ρευ­τεί Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμματα.

Η κατά­στα­ση αυτή είναι απα­ρά­δε­κτη και το ΚΚΕ απαι­τεί άμε­σα την απο­κα­τά­στα­ση των δικαιω­μά­των του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ουκρα­νί­ας και των άλλων Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των π.χ. στις χώρες της Βαλ­τι­κής, την ελεύ­θε­ρη πολι­τι­κή δράση.

Με βάση τα παρα­πά­νω, πώς τοπο­θε­τεί­ται ο Αντι­πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής κι Ύπα­τος Εκπρό­σω­πος για την Εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή και την Πολι­τι­κή Ασφα­λεί­ας της ΕΕ σχε­τι­κά με την αντι­δρα­στι­κή από­φα­ση απα­γό­ρευ­σης του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ουκρα­νί­ας και την ποι­νι­κο­ποί­η­ση της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας, τι προ­τί­θε­ται να κάνει για την αντι­με­τώ­πι­ση αυτού του προβλήματος;».

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο