Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ-Ευρωβουλή: Ερώτηση για τα επικίνδυνα σχέδια και σενάρια πολέμου της ΝΑΤΟικής άσκησης «Defender Europe 21»

Νέα παρέμ­βα­ση με αφορ­μή τη ΝΑΤΟι­κή άσκη­ση «Defender Europe 21» πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με ερώ­τη­ση του ευρω­βου­λευ­τή του ΚΚΕ, Λευ­τέ­ρη Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νου, προς την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή. Στην ερώ­τη­ση ανα­δει­κνύ­ε­ται ο επι­κίν­δυ­νος χαρα­κτή­ρας της άσκη­σης αφού ανά­με­σα στα σενά­ρια της συγκα­τα­λέ­γε­ται και η κατα­στο­λή του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, σε μια περί­ο­δο που μια σει­ρά κυβερ­νή­σεις λαμ­βά­νουν μέτρα κατα­στο­λής και περιο­ρι­σμού των λαϊ­κών ελευθεριών.

Το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης απο­τε­λεί αυτήν την περί­ο­δο πεδίο από­βα­σης χιλιά­δων Αμε­ρι­κα­νών και ΝΑΤΟι­κών στρα­τιω­τι­κών στο πλαί­σιο της πολύ­μη­νης άσκη­σης «Defender Europe 21» που απο­τε­λεί προ­σο­μοί­ω­ση πολέ­μου και φανε­ρώ­νει τους σφο­δρούς αντα­γω­νι­σμούς ανά­με­σα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, Κίνα Ιράν.

Ανά­με­σα στα σενά­ρια της άσκη­σης εντάσ­σε­ται και η κατα­στο­λή των λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων από τα ΝΑΤΟι­κά στρα­τεύ­μα­τα. Συγκε­κρι­μέ­να στους στό­χους της εκπαί­δευ­σης ανα­φέ­ρε­ται η αντι­με­τώ­πι­ση «μετώ­που πολι­τι­κών κομ­μά­των που ηγεί­ται και υπο­στη­ρί­ζει δια­δη­λώ­σεις, δια­μαρ­τυ­ρί­ες, ταρα­χές». Υπάρ­χει δηλα­δή σενά­ριο όπου στο επί­κε­ντρο της κατα­στο­λής θα βρί­σκο­νται όσοι δια­μαρ­τύ­ρο­νται και δια­δη­λώ­νουν. Αντί­στοι­χα στην περ­σι­νή ανα­θε­ώ­ρη­ση της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, ανά­με­σα στους άλλους «κιν­δύ­νους για την ασφά­λεια της ΕΕ», εντάσ­σε­ται και η «αντι­με­τώ­πι­ση λαϊ­κών δια­δη­λώ­σε­ων διαμαρτυρίας».

Υπάρ­χουν λοι­πόν σαφή δείγ­μα­τα ότι από κοι­νού ΕΕ-ΝΑΤΟ κι οι κυβερ­νή­σεις με πρό­σχη­μα την αντι­με­τώ­πι­ση του λεγό­με­νου «ριζο­σπα­στι­σμού», κατα­στρώ­νουν σχέ­δια για την κατα­στο­λή λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων, την αξιο­ποί­η­ση των σωμά­των ασφα­λεί­ας, την αντι­με­τώ­πι­ση όσων ενα­ντιώ­νο­νται στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και σχε­δια­σμούς. Εδώ και χρό­νια άλλω­στε το ΝΑΤΟ, με τη συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων διε­ξά­γει ασκή­σεις προ­σο­μοί­ω­σης μαχών εντός κατοι­κη­μέ­νων περιο­χών, για την αντι­με­τώ­πι­ση «εσω­τε­ρι­κής απει­λής» και την κατα­στο­λή πλήθους.

Οι συγκε­κρι­μέ­νες ασκή­σεις, που η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προ­ω­θεί με όλους τους τρό­πους, δεν έχουν καμία σχέ­ση με την υπε­ρά­σπι­ση των συνό­ρων της Ελλά­δας ενώ απο­τε­λούν πλαί­σιο ώστε να γίνουν προ­σο­μοιώ­σεις πολέ­μου και κατα­στο­λής» απέ­να­ντι σε όσους ενα­ντιώ­νο­νται στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και κυβερ­νή­σεις του κεφαλαίου.

Με βάση τα παρα­πά­νω ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ υπέ­βα­λε τα παρα­κά­τω ερωτήματα:

«Πως τοπο­θε­τεί­ται η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή απέ­να­ντι σε αυτά τα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια και σενά­ρια πολέ­μου που με την σκο­πί­μως ασα­φή έννοια της “ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης” στο­χο­ποιούν κινη­το­ποι­ή­σεις και δια­δη­λώ­σεις εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων και μαζι­κών φορέων;
Στις στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις που οργα­νώ­νο­νται από στρα­τιω­τι­κούς σχη­μα­τι­σμούς και σώμα­τα της ΕΕ και των κρα­τών μελών της περι­λαμ­βά­νο­νται σενά­ρια κατα­στο­λής σε βάρος δια­δη­λω­τών και ποια ακρι­βώς;».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο