Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: «Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προέχει και προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της FYROM»

«Η συνά­ντη­ση Τσί­πρα – Ζάεφ και οι δηλώ­σεις που ακο­λού­θη­σαν επι­βε­βαιώ­νουν ότι το γενι­κό­τε­ρο σκη­νι­κό που έχει στη­θεί, με επί­κε­ντρο την έντα­ξη της γει­το­νι­κής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη λεγό­με­νη Ευρω­Α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση στα δυτι­κά Βαλ­κά­νια και την χρε­ο­κο­πη­μέ­νη πρα­κτι­κή της ονο­μα­το­λο­γί­ας, δεν μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν λύση προς όφε­λος του λαού μας, του λαού της γει­το­νι­κής χώρας και των λαών της περιο­χής» εκτι­μά, με ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ ανα­φε­ρό­με­νο στη συνά­ντη­ση των πρω­θυ­πουρ­γών Ελλά­δας-FYROM στο Νταβός.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ «η αλή­θεια που έκρυ­ψαν από τους λαούς και κατά τη χθε­σι­νή συνά­ντη­ση, τόσο ο κ. Τσί­πρας , όσο και ο κ. Ζάεφ» είναι ότι «μέσα σε αυτή την δια­δι­κα­σία συνα­ντιέ­ται ο εθνι­κι­σμός και ο κοσμο­πο­λι­τι­σμός, ανα­κυ­κλώ­νο­νται τα ίδια προ­βλή­μα­τα που ταλαι­πω­ρούν τους λαούς της περιο­χής για πολ­λά χρό­νια, προ­ω­θού­νται σχε­δια­σμοί μεγά­λων μονο­πω­λια­κών συμ­φε­ρό­ντων και τρο­φο­δο­τού­νται αντα­γω­νι­σμοί ανά­με­σα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία, που οξύ­νουν την κατά­στα­ση στα Βαλ­κά­νια και την ευρύ­τε­ρη περιοχή».

Συνε­χί­ζο­ντας το ΚΚΕ εκτι­μά ότι «ο κ. Τσί­πρας έκρυ­ψε ότι οι εθνι­κι­σμοί που ταλαι­πώ­ρη­σαν και ταλαι­πω­ρούν τους λαούς των Βαλ­κα­νί­ων υπο­κι­νή­θη­καν απ’ τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τους σχε­δια­σμούς των οποί­ων έχει ανα­λά­βει, ως σημαιο­φό­ρος, να προ­ω­θή­σει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και δηλώ­νει ότι «η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τεκ­μη­ριώ­νει τη θέση της περί δύνα­μης “στα­θε­ρό­τη­τας και ασφά­λειας” προς όφε­λος των λαών, αλλά η βαθύ­τε­ρη ενσω­μά­τω­ση της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η διά­θε­ση της στρα­τιω­τι­κής βάσης της Σού­δας και των άλλων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στην υπη­ρε­σία των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών, η συμ­με­το­χή ελλη­νι­κών δυνά­με­ων σε απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, μαρ­τυ­ρούν μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας στους πολέ­μους και επεμβάσεις».

Τέλος, το ΚΚΕ «καλεί το λαό και τους λαούς της περιο­χής να δυνα­μώ­σουν την πάλη κατά των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ξένων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στην περιο­χή» υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «η αντι­με­τώ­πι­ση του αλυ­τρω­τι­σμού προ­έ­χει και προ­ϋ­πο­θέ­τει την αλλα­γή του Συντάγ­μα­τος της FYROM, τη ρητή δια­τή­ρη­ση των συνό­ρων και την απο­τρο­πή ανα­κί­νη­σης εθνι­κι­στι­κών επιδιώξεων».

Ανα­φο­ρι­κά με τη συζή­τη­ση για το όνο­μα, το ΚΚΕ, πιστεύ­ει ότι «το όνο­μα με σύν­θε­τη ονο­μα­σία που θα περιέ­χει το όνο­μα Μακε­δο­νία ή παρά­γω­γά του, με αυστη­ρό γεω­γρα­φι­κό προσ­διο­ρι­σμό, προ­ϋ­πο­θέ­τει την επί­λυ­ση όλων των παρα­πά­νω προ­βλη­μά­των και βεβαί­ως ξεκα­θά­ρι­σμα πως πρό­κει­ται για ένα όνο­μα για όλες τις χρή­σεις, χωρίς “ήξεις- αφήξεις”».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο