Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Κίνδυνος — θάνατος για τον πολιτισμό το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Εργαλείο για τη βαθύτερη εμπορευματοποίηση της τέχνης, χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά τη διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Το νομο­σχέ­διο που συζη­τεί­ται στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής προ­βλέ­πει την ενσω­μά­τω­ση σχε­τι­κής ευρω­ε­νω­σια­κής οδη­γί­ας για τους φορείς που δια­χει­ρί­ζο­νται τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα των καλλιτεχνών.

Μιλώ­ντας επί των άρθρων του νομο­σχε­δί­ου, ο Γιάν­νης Δελής σημεί­ω­σε ότι η οδη­γία της ΕΕ «δεν εκδό­θη­κε για να προ­στα­τέ­ψει τα πνευ­μα­τι­κά και συγ­γε­νι­κά δικαιώ­μα­τα των δημιουρ­γών καλ­λι­τε­χνών, αντί­θε­τα απο­τε­λεί ένα μεγά­λο βήμα για την καπι­τα­λι­στι­κή απαλ­λο­τρί­ω­ση και άρα κίν­δυ­νο κάθε πνευ­μα­τι­κού αγα­θού όπως και της πολι­τι­στι­κής μας κληρονομιάς».

Το νομο­σχέ­διο ανοί­γει το δρό­μο για να κυριαρ­χή­σουν οι κερ­δο­σκο­πι­κές καπι­τα­λι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις που δια­χει­ρί­ζο­νται τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, σε βάρος των συνε­ται­ρι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων που έχουν ιδρυ­θεί από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Το ΚΚΕ είναι αντί­θε­το με την οδη­γία της ΕΕ και το σύνο­λο των δια­τά­ξε­ων του νομο­σχε­δί­ου «για­τί είναι κατα­στρο­φι­κή για τους εισπρα­κτι­κούς οργα­νι­σμούς και τα δικαιώ­μα­τα των ίδιων των καλ­λι­τε­χνών», δήλω­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ, Ιωάν­νης Δελ­λής. «Η αντί­λη­ψη της ΕΕ και της κυβέρ­νη­σης μετα­τρέ­πει το δικαί­ω­μα του καλ­λι­τέ­χνη σε ατο­μι­κή ιδιο­κτη­σία που μπο­ρεί να γίνει αντι­κεί­με­νο αγο­ρα­πω­λη­σί­ας», υπο­στή­ρι­ξε κ. Δελλής.

Ακό­μη, ανέ­φε­ρε πως το νομο­σχέ­διο αυτό θα έχει συνέ­πειες στους δημιουρ­γούς και στους ερμη­νευ­τές αφού θα εκλεί­ψει η δυνα­τό­τη­τα να ελέγ­χουν το δικό τους έργο και θα εμπί­πτουν σε εκβια­σμούς που δεν θα είναι μόνο οικο­νο­μι­κοί αλλά θα αφο­ρούν και στο περιε­χό­με­νο του έργου τους. «Οι συν­θή­κες που δια­μορ­φώ­νει αυτή η οδη­γία κατευ­θύ­νει τα πράγ­μα­τα και στη γενί­κευ­ση αυτής της απα­ρά­δε­κτης κατεύ­θυν­σης σε όλες τις τέχνες. Αυτό θα έχει σαν απο­τέ­λε­σμα το βάθε­μα της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης στο χώρο του Πολι­τι­σμού. Θα καθι­στά τους καλ­λι­τέ­χνες μεμο­νω­μέ­νους πελά­τες που ενα­πο­θέ­τουν την τύχη των έργων τους στους κερ­δο­σκό­πους», είπε ο κ. Δελλής.

Την επό­με­νη μέρα (13/7/2017) στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής όπου και ψηφί­στη­κε το νομο­σχέ­διο, ο Γ. Δελ­λής είπε:

Το νομο­σχέ­διο θα οδη­γή­σει σε βάθε­μα της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης στο χώρο του πολι­τι­σμού, τόνι­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ, Γιάν­νης Δελής, ανα­φε­ρό­με­νος στο σχέ­διο νόμου του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού για τη δια­χεί­ρι­ση των πνευ­μα­τι­κών και συγ­γε­νι­κών δικαιω­μά­των. Το νομο­σχέ­διο ενσω­μα­τώ­νει ευρω­ε­νω­σια­κή οδη­γία που επι­τρέ­πει να ιδρυ­θούν σε όλη την επι­κρά­τεια της ΕΕ κερ­δο­σκο­πι­κές επι­χει­ρή­σεις για τη δια­χεί­ρι­ση των πνευ­μα­τι­κών δικαιωμάτων.

Ο Γιάν­νης Δελής υπο­γράμ­μι­σε ότι το νομο­σχέ­διο ωθεί τους Οργα­νι­σμούς Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης (ΟΣΔ), που έχουν δημιουρ­γη­θεί σε συνε­ται­ρι­στι­κή βάση από τους ίδιους τους καλ­λι­τέ­χνες, είτε να αλλά­ξουν το χαρα­κτή­ρα τους και να μετα­τρα­πούν σε καπι­τα­λι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις είτε να κλεί­σουν. «Είναι κίν­δυ­νος θάνα­τος για την ίδια την πνευ­μα­τι­κή μας κλη­ρο­νο­μιά και την πρό­σβα­ση του λαού μας σε αυτήν», σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­δει­κνύ­ο­ντας τις γενι­κό­τε­ρες συνέ­πειες που θα έχει η επέ­κτα­ση των κερ­δο­σκο­πι­κών καπι­τα­λι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων που δια­χει­ρί­ζο­νται τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώματα.

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ σχο­λί­α­σε τον καυ­γά των άλλων κομ­μά­των για την «αμαρ­τω­λή» ΑΕΠΙ που δυσφη­μεί τάχα την «αθώα» επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα. Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι στην ΑΕΠΙ έχουν εντο­πι­στεί μεγά­λες δια­χει­ρι­στι­κές ατα­σθα­λί­ες και χρέη. «Αυτή η επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα που θέλε­τε να γιγα­ντώ­σε­τε στο χώρο της τέχνης, αυτή ακρι­βώς είναι και το πρό­βλη­μα. Και το παρά­δειγ­μα της ΑΕΠΙ δεί­χνει με τον πιο κραυ­γα­λέο τρό­πο το που μπο­ρεί να οδη­γή­σει αυτή», ανέ­φε­ρε ο Γιάν­νης Δελής.

«Αφή­στε επι­τέ­λους τις υπο­κρι­τι­κές κορώ­νες για την ΑΕΠΙ. Φέρ­τε τώρα μια νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση και αφού εξυ­γιαν­θεί η ΑΕΠΙ να περά­σει στα χέρια των ίδιων των δημιουρ­γών, δια­τη­ρώ­ντας τη συνέ­χειά της χωρίς απώ­λειες των οφει­λό­με­νων δικαιω­μά­των στους δημιουρ­γούς, χωρίς κατάρ­ρευ­ση του εισπρα­κτι­κού της μηχα­νι­σμού και χωρίς κιν­δύ­νους για τους εργα­ζό­με­νους που εργά­ζο­νται σε αυτήν. Άλλα όμως έχε­τε στο μυα­λό σας, και εδώ είναι καλά είναι να μην επα­να­παύ­ο­νται οι δημιουρ­γοί και οι εργα­ζό­με­νοι», πρόσθεσε.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο