Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Λαϊκή επαγρύπνηση και δράση ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο

Για τις εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία και τις επι­πτώ­σεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, αλλά και τη χώρα μας, μίλη­σε ο Κώστας Παπα­δά­κης, μέλος της ΚΕ και ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ, σε συνέ­ντευ­ξή του στο Α’ Πρό­γραμ­μα της ΕΡΑ, το μεση­μέ­ρι της Τετάρ­της 23 Φλεβάρη.

Σημεί­ω­σε πως το τελευ­ταίο διά­στη­μα βλέ­που­με τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια που προ­ω­θού­νται εδώ και χρό­νια από ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού τους με τη Ρωσία.

Μοι­ρά­ζο­νται σφαί­ρες επιρ­ρο­ής μετα­ξύ ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών και μονο­πω­λια­κών ομί­λων, επι­σή­μα­νε, για την Ενέρ­γεια και τους δρό­μους μετα­φο­ράς της. Είναι του­λά­χι­στον πρό­κλη­ση, σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, να μιλούν για Διε­θνές Δίκαιο και προ­στα­σία πλη­θυ­σμών αυτοί οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί που έχουν «μπου­κά­ρει» τα τελευ­ταία χρό­νια σε Συρία, Λιβύη, Αφγα­νι­στάν, Μάλι και Σομαλία.

Κατήγ­γει­λε παράλ­λη­λα και το αντι­κομ­μου­νι­στι­κό κρε­σέ­ντο του Πού­τιν, ανα­φέ­ρο­ντας ότι αυτό που θέλει να κρύ­ψει η αστι­κή τάξη της Ρωσί­ας είναι πως επί 70 χρό­νια, επί ΕΣΣΔ, οι λαοί στην περιο­χή, παρά το πολύ­πλο­κο ιστο­ρι­κό υπό­βα­θρο των μειο­νο­τή­των, έζη­σαν ειρη­νι­κά και μονιασμένα.

Κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποφάσισε το ουκρανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ανακοίνωσε σήμερα την επιστράτευση εφέδρων, ενώ κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Ο Κ. Παπα­δά­κης ανα­φέρ­θη­κε τέλος στις σοβα­ρές ευθύ­νες των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων που έχουν μετα­τρέ­ψει τη χώρα σε απέ­ρα­ντο στρα­τό­πε­δο, καθι­στώ­ντας την, στό­χο αντεκ­δί­κη­σης. Σημεί­ω­σε πως η βάση της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης έχει εξε­λι­χθεί σε σταθ­μό προ­ώ­θη­σης αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των προς την Ουκρα­νία, ενώ μόλις χθες έγι­νε γνω­στό πως επι­θε­τι­κά ελι­κό­πτε­ρα ξεκί­νη­σαν από το Στε­φα­νο­βί­κειο για το ουκρα­νι­κό μέτωπο.

Υπεν­θύ­μι­σε δε τις ‑γεμά­τες καμά­ρι- επι­κίν­δυ­νες δηλώ­σεις του υπ. Άμυ­νας ότι οι Έλλη­νες θα ξανα­μα­τώ­σουν στο πλάι των ΗΠΑ, … και Kάλε­σε λαό και εργα­ζό­με­νους σε λαϊ­κή επα­γρύ­πνη­ση και δρά­ση, για την απε­μπλο­κή της χώρας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, με πρώ­τη ευκαι­ρία τα συλ­λα­λη­τή­ρια του Σαβ­βά­του 26 Φλε­βά­ρη.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία

Στην κλι­μά­κω­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, ιδιαί­τε­ρα μετά την ανα­γνώ­ρι­ση από τη Ρωσία των επαρ­χιών του Ντον­μπάς και του Ντο­νέ­τσκ, ανα­φέρ­θη­κε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μιλώ­ντας στη Βουλή.

Όπως τόνι­σε, οι εξε­λί­ξεις συν­δέ­ο­νται με τις επεμ­βά­σεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ στην Ουκρα­νία. Από αυτή την άπο­ψη, σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ θεω­ρεί υπο­κρι­τι­κές τις διά­φο­ρες τοπο­θε­τή­σεις των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών περί ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Ουκρα­νί­ας, όταν όλοι αυτοί δια­χρο­νι­κά κατα­πα­τούν κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και προ­χω­ρούν σε αλλα­γές συνό­ρων, όπως στη Γιου­γκο­σλα­βία.

Επι­σή­μα­νε ότι πρό­κει­ται για σύγκρου­ση στη βάση των αντα­γω­νι­σμών και αυτό αντα­να­κλά τα οικο­νο­μι­κά και γεω­πο­λι­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων.

Πρό­κει­ται για σύγκρου­ση ανά­με­σα σε αστι­κές τάξεις, δηλα­δή έναν ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, που διε­ξά­γε­ται σε βάρος των λαών. Γι’ αυτό και κατα­φεύ­γουν στον αντι­κομ­μου­νι­σμό και τη δια­στρέ­βλω­ση της ιστο­ρί­ας, στον εθνι­κι­σμό.

Για να κρύ­ψουν ότι την επο­χή της ΕΣΣΔ οι λαοί ζού­σαν αρμο­νι­κά και ανα­πτύσ­σο­νταν ικα­νο­ποιώ­ντας τις ανά­γκες τους.

Ξεκα­θά­ρι­σε επί­σης ότι το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει την εμπλο­κή της χώρας με την ύπαρ­ξη των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών βάσε­ων, τη συμ­με­το­χή σε ασκή­σεις, τις απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό. Επι­σή­μα­νε ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία εμπι­στο­σύ­νη στην αστι­κή τάξη, τις κυβερ­νή­σεις και τα κόμ­μα­τά της που υπο­στη­ρί­ζουν τους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς και ζήτη­σε να κλεί­σουν οι βάσεις, να μην επι­κυ­ρω­θεί η νέα ελλη­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη συμ­φω­νία, να μην στα­λεί κανέ­νας Έλλη­νας στρα­τιώ­της στην Ουκρανία.

Ν. Καραθανασόπουλος: μόνη διέξοδος για τους λαούς της περιοχής είναι ο σοσιαλισμός για να ζήσουν ισότιμα

Επί­σης, υπο­γράμ­μι­σε ότι απόρ­ροια αυτών των αντα­γω­νι­σμών είναι και το κύμα ακρί­βειας που πλήτ­τει τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα της χώρας μας, το οποίο όμως σχε­τί­ζε­ται με τους αντα­γω­νι­σμούς αλλά και με τις εφαρ­μο­ζό­με­νες πολι­τι­κές, όπως η απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση, η προ­ώ­θη­ση της λεγό­με­νης «πρά­σι­νης» ενέρ­γειας και η επι­βο­λή του εισα­γό­με­νου φυσι­κού αερί­ου ως μετα­βα­τι­κό καύ­σι­μο, πράγ­μα που έγι­νε και από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ. Άμε­σα, τόνι­σε χρειά­ζε­ται να γίνει μεί­ω­ση της τιμής του ρεύ­μα­τος κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ και Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης σε ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και καύσιμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο