Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Οι επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συνοψίζονται σε περισσότερες και χειρότερες “Μόριες”

«Άθλιο παζά­ρι σε βάρος των ξερι­ζω­μέ­νων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών» χαρα­κτη­ρί­ζει το ΚΚΕ, με ανα­κοί­νω­σή του τη Σύνο­δο Κορυ­φή της ΕΕ για το μετα­να­στευ­τι­κό. Όπως επι­ση­μαί­νει «οι επι­κίν­δυ­νες απο­φά­σεις της συνο­ψί­ζο­νται σε περισ­σό­τε­ρες και χει­ρό­τε­ρες “Μόριες”, ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο εγκλω­βι­σμό προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στην Ελλά­δα, περισ­σό­τε­ρη κατα­στο­λή, απε­λά­σεις και επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, χώρες-“αποθήκες” μετα­να­στών, μεγα­λύ­τε­ρη διείσ­δυ­ση των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων σε τρί­τες χώρες στο όνο­μα του περιο­ρι­σμού της μετανάστευσης».

Ανα­φε­ρό­με­νο στις απο­φά­σεις της Συνό­δου Κορυ­φής το ΚΚΕ τονί­ζει συγκε­κρι­μέ­να ότι:

«- Η από­φα­ση για “εθε­λο­ντι­κή” δημιουρ­γία “ελεγ­χό­με­νων κέντρων”, δηλα­δή κέντρων κρά­τη­σης, στα οποία θα μετα­φέ­ρο­νται όσοι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες δια­σώ­ζο­νται, είναι η ανα­πα­ρα­γω­γή και εξέ­λι­ξη προς το χει­ρό­τε­ρο του μοντέ­λου των απα­ρά­δε­κτων hotspots που υπάρ­χουν στα νησιά της Ελλάδας.

- Η αντι­με­τώ­πι­ση των λεγό­με­νων “δευ­τε­ρο­γε­νών μετα­κι­νή­σε­ων”, σε απλά ελλη­νι­κά, σημαί­νει ακό­μη πιο αυστη­ρή εφαρ­μο­γή του Κανο­νι­σμού του Δου­βλί­νου και “επι­στρο­φές” στην Ελλά­δα προ­σφύ­γων και μετα­να­στών που μετα­κι­νή­θη­καν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επί πλέ­ον, μέσα από την προ­τρο­πή για “στε­νή συνερ­γα­σία” μετα­ξύ των κρα­τών-μελών, η από­φα­ση “ανοί­γει παρά­θυ­ρο” για υπο­γρα­φή διμε­ρών ή πολυ­με­ρών συμ­φω­νιών που θα το εξα­σφα­λί­σουν. Είναι ενδει­κτι­κή η δήλω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού ότι η κυβέρ­νη­ση δηλώ­νει πρό­θυ­μη να υπο­γρά­ψει διμε­ρή συμ­φω­νία με τη Γερ­μα­νία για fast-track “επι­στρο­φές” στην Ελλά­δα αιτού­ντων άσυ­λο που βρέ­θη­καν στη Γερ­μα­νία, όπως προ­βλέ­πει το Δουβλίνο.

- Η κατεύ­θυν­ση για δημιουρ­γία “πλατ­φορ­μών απο­βί­βα­σης” μετα­να­στών σε τρί­τες χώρες, σε συν­δυα­σμό με την από­φα­ση για κατα­βο­λή της δεύ­τε­ρης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρ­κία και 500 εκατ. ευρώ στην Αφρι­κή, γενι­κό­τε­ρα για αύξη­ση των ιδιω­τι­κών επεν­δύ­σε­ων στην Αφρι­κή, δεί­χνουν ότι πρό­κει­ται για ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο πολι­τι­κο-οικο­νο­μι­κής παρέμ­βα­σης σε τρί­τες χώρες που ανα­πτύσ­σε­ται με αφορ­μή τη μετα­νά­στευ­ση, στη βάση και του αντα­γω­νι­σμού της ΕΕ με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα».

«Οι δηλώ­σεις ικα­νο­ποί­η­σης που έγι­ναν από τους πρω­θυ­πουρ­γούς, τόσο της ομά­δας των χωρών του Βίσεν­γκραντ και τους εθνι­κι­στές όσο και τους “κοσμο­πο­λί­τες” κατέρ­ρι­ψαν το μύθο περί διαί­ρε­σης της ΕΕ ανά­με­σα στο “σκό­τος και την κατα­στο­λή” απ΄ τη μία και την αλλη­λεγ­γύη απ΄ την άλλη. Παρά τις όποιες αντι­θέ­σεις, μία είναι η ΕΕ και γίνε­ται ακό­μα πιο αντι­δρα­στι­κή και εχθρι­κή για τους λαούς» ανα­φέ­ρε­ται στην ίδια ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ χαρα­κτη­ρί­ζει την στά­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης «προ­κλη­τι­κή και εχθρι­κή για τα συμ­φέ­ρο­ντα τόσο του ελλη­νι­κού λαού όσο και των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών» σημειώ­νο­ντας ότι «για ακό­μη μία φορά, ψήφι­σε όλες τις αντι­λαϊ­κές απο­φά­σεις της Συνό­δου, μετα­ξύ αυτών και την πιο αυστη­ρή εφαρ­μο­γή της συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας» και ότι «την ίδια ώρα είναι “χωμέ­νη μέχρι τα μπού­νια” σε όλους τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και έχει κάνει τη χώρα ορμη­τή­ριο για τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις στην περιο­χή που προ­κα­λούν τη μαζι­κή προ­σφυ­γιά και μετανάστευση».

«Οι Έλλη­νες και οι μετα­νά­στες εργά­τες, οι πρό­σφυ­γες, μπο­ρούν να δώσουν απο­φα­σι­στι­κή απά­ντη­ση στις αντι­δρα­στι­κές και αντι­λαϊ­κές απο­φά­σεις της ΕΕ. Να δεί­ξουν ότι η διέ­ξο­δος βρί­σκε­ται στην κοι­νή πάλη ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας σε αυτόν. Στην κοι­νή πάλη για τα ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, αλλά και για τα κοι­νά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει όλη η εργα­τι­κή τάξη. Στην κοι­νή πάλη ενά­ντια στο σύστη­μα που δημιουρ­γεί τη μαζι­κή προ­σφυ­γιά και μετα­νά­στευ­ση» κατα­λή­γει το ΚΚΕ.

Σύνο­δος Κορυ­φής ΕΕ: Απάν­θρω­πος συμ­βι­βα­σμός για το Προ­σφυ­γι­κό, μετά από πολύ­ω­ρο παζάρι

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο