Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ:« Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους στη νέα συμφωνία,  να απαιτήσουν την κάλυψη των αναγκών τους»

«Οι πανη­γυ­ρι­σμοί της κυβέρ­νη­σης δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν ότι η χτε­σι­νή συμ­φω­νία του Eurogroup απο­τε­λεί ουσια­στι­κά ένα μετα­μνη­μο­νια­κό μνη­μό­νιο. Η λεγό­με­νη “μετα­μνη­μο­νια­κή” περί­ο­δος, όχι μόνο δεν θα συνο­δευ­τεί από ουσια­στι­κή ελά­φρυν­ση για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα, αλλά περι­λαμ­βά­νει νέες επι­βα­ρύν­σεις. Τα πελώ­ρια δημο­σιο­νο­μι­κά πλε­ο­νά­σμα­τα, η ασφυ­κτι­κή επι­τή­ρη­ση και έγκρι­ση της πορεί­ας των “μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων” απ’ τους “θεσμούς”, οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, η δια­τή­ρη­ση όλων των αντι­λαϊ­κών μέτρων των Μνη­μο­νί­ων και η ολο­κλή­ρω­ση όλων όσων “εκκρε­μούν”, απο­κα­λύ­πτουν το πραγ­μα­τι­κό απο­τέ­λε­σμα της συμ­φω­νί­ας» επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του για την από­φα­ση του Eurogroup.

«Το παράρ­τη­μα της συμ­φω­νί­ας περι­γρά­φει ανα­λυ­τι­κά όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύ­ε­ται η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, θρυμ­μα­τί­ζο­ντας ολο­κλη­ρω­τι­κά το μύθο περί “τέλους της λιτό­τη­τας” και μετα­μνη­μο­νια­κής βελ­τί­ω­σης της ζωής των εργα­ζό­με­νων» ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση προ­σθέ­το­ντας ότι «η συμ­φω­νία, η οποία προ­βλέ­πει τσά­κι­σμα των συντά­ξε­ων, μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του, μεί­ω­ση των δαπα­νών για την υγεία, τσε­κού­ρω­μα των κοι­νω­νι­κών παρο­χών, επι­τά­χυν­ση των πλει­στη­ρια­σμών, ελά­χι­στο μισθό που να εγγυά­ται την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των μονο­πω­λί­ων, επεν­δύ­σεις όπου τις χρειά­ζε­ται το κεφά­λαιο, νέα απε­λευ­θέ­ρω­ση της ενέρ­γειας, επι­τά­χυν­ση των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, απο­δει­κνύ­ει πως η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη απαι­τεί νέες θυσί­ες για τους εργα­ζό­με­νους, φθη­νή εργα­τι­κή δύνα­μη και από­λυ­τη ελευ­θε­ρία στο μεγά­λο κεφά­λαιο για την προ­ώ­θη­ση των επεν­δύ­σε­ων του».

Το ΚΚΕ σημειώ­νει πως «πρό­κει­ται για μέτρα που απαι­τεί, δια­χρο­νι­κά, η άρχου­σα τάξη στη χώρα, μέσα απ’ τις τοπο­θε­τή­σεις του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της Ένω­σης Ελλή­νων Εφο­πλι­στών, μέτρα που η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ­ω­θεί με μεγα­λύ­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα και γι’ αυτό λαμ­βά­νει πολ­λα­πλά συγ­χα­ρη­τή­ρια για τις επι­δό­σεις της» προ­σθέ­το­ντας ότι «το απο­τέ­λε­σμα της συμ­φω­νί­ας δεί­χνει ότι η δια­πραγ­μά­τευ­ση της Ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για το χρό­νο επι­μή­κυν­σης των ομο­λό­γων του EFSF και γενι­κό­τε­ρα για τη δια­σφά­λι­ση της βιω­σι­μό­τη­τας του κρα­τι­κού χρέ­ους, οδη­γεί σε νέα επιδείνωση».

«Η βιω­σι­μό­τη­τα του χρέ­ους βασί­ζε­ται στα τερα­τώ­δη πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και το μεσο­σταθ­μι­κό πλε­ό­να­σμα 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, που θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, γεγο­νός που επι­σφρά­γι­σε η συμ­φω­νία για μια ακό­μα φορά» σημειώ­νει το ΚΚΕ.

Ως προς την δια­πραγ­μά­τευ­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για την δια­χεί­ρι­ση του χρέ­ους το ΚΚΕ ανα­φέ­ρει ότι «αφο­ρού­σε και αφο­ρά το “μοί­ρα­σμα της λεί­ας” ανά­με­σα στους εγχώ­ριους και στους ομί­λους των υπό­λοι­πων ευρω­παϊ­κών κρα­τών και την ίδια στιγ­μή αντα­να­κλά τις αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό της ΕΕ, οι οποί­ες οξύ­νο­νται συνεχώς».

«Η δημο­σιο­νο­μι­κή κατά­στα­ση των κρα­τών μελών της ΕΕ, ακό­μα κι αυτών του λεγό­με­νου ισχυ­ρού πυρή­να της, απο­κλί­νει αντα­να­κλώ­ντας την όξυν­ση της ανι­σο­με­τρί­ας στο εσω­τε­ρι­κό της ΕΕ. Η Γερ­μα­νία κατα­γρά­φει πλε­ο­νά­σμα­τα, ενώ η Ιτα­λία βυθί­ζε­ται σε ένα κρα­τι­κό χρέ­ος, η δια­χεί­ρι­ση του οποί­ου γίνε­ται ολο­έ­να και πιο δύσκο­λη. Σ’ αυτά τα πλαί­σια, η δια­πραγ­μά­τευ­ση για το ελλη­νι­κό χρέ­ος εντάσ­σε­ται στη γενι­κό­τε­ρη δια­πραγ­μά­τευ­ση για τη δια­χεί­ρι­ση του προ­βλή­μα­τος της υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης κεφα­λαί­ου, την κατα­νο­μή των ζημιών της κρί­σης, και των κερ­δών της ανά­πτυ­ξης ανά­με­σα στα κρά­τη μέλη της ΕΕ, αλλά και γενι­κό­τε­ρα, ανά­με­σα στην Γερ­μα­νία και τις ΗΠΑ. Η σκλη­ρή γραμ­μή της Γερ­μα­νί­ας, η απο­χή του ΔΝΤ απ’ την περαι­τέ­ρω δανειο­δό­τη­ση και η στή­ρι­ξη της Γαλ­λί­ας, απο­τυ­πώ­νουν αυτές τις αντι­θέ­σεις, αντι­θέ­σεις που όχι μόνο δεν λύθη­καν, αλλά διο­γκώ­νο­νται» ανα­φέ­ρει η ανακοίνωση.

Ως προς την δια­τή­ρη­ση της επο­πτεί­ας από τους “θεσμούς”, το ΚΚΕ σημειώ­νει ότι από τη μια δεί­χνει «την ανά­γκη των δανει­στών να εξα­σφα­λί­σουν την απο­πλη­ρω­μή του χρέ­ους και απ’ την άλλη πως οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις με τον “μπα­μπού­λα” της αξιο­λό­γη­σης θα προ­ω­θούν τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που απαι­τεί η καπι­τα­λι­στι­κή ανάπτυξη».

«Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργα­ζό­με­νους, κάθε λαϊ­κό άνθρω­πο που βλέ­πει τη ζωή του να συνε­χί­ζει να θρυμ­μα­τί­ζε­ται για τα κέρ­δη των μονο­πω­λί­ων, να σηκώ­σει το ανά­στη­μά του. Να οργα­νώ­σει την αντε­πί­θε­σή του στη νέα συμ­φω­νία κλι­μά­κω­σης της επί­θε­σης, να παλέ­ψει για την ανά­κτη­ση των απω­λειών της κρί­σης, να απαι­τή­σει την κάλυ­ψη των ανα­γκών του. Να κινη­θεί απο­φα­σι­στι­κά απέ­να­ντι στον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, την άρχου­σα τάξη, τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις, το αστι­κό κρά­τος, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Να συμπο­ρευ­θεί με το ΚΚΕ και τις δυνά­μεις του για έναν ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης που μπο­ρεί να ικα­νο­ποι­ή­σει τις ανά­γκες του» κατα­λή­γει η ανακοίνωση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο