Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Οι προϋποθέσεις για δικαίωμα ψήφου των αποδήμων

Στο πλαί­σιο της εν εξε­λί­ξει συζή­τη­σης σχε­τι­κά με την ψήφο των απο­δή­μων, το ΚΚΕ υπεν­θυ­μί­ζει τη σχε­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση του γγ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, στη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του στη ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμ­βρί­ου 2019.

Συγκε­κρι­μέ­να ο Δ. Κου­τσού­μπας είχε ανα­φέ­ρει: «Ασφα­λώς και πρέ­πει να διευ­κο­λυν­θούν οι Έλλη­νες που εργά­ζο­νται ή σπου­δά­ζουν σήμε­ρα στο εξω­τε­ρι­κό, ώστε να μπο­ρούν να ψηφί­ζουν, και αυτό δεν είναι δύσκο­λο να γίνει με ορι­σμέ­νες σχε­τι­κές προ­βλέ­ψεις. Για να μην υπάρ­ξει αλλοί­ω­ση του εκλο­γι­κού σώμα­τος, με βάση το ανα­χρο­νι­στι­κό δίκαιο του “αίμα­τος” για την από­κτη­ση της ελλη­νι­κής ιθα­γέ­νειας, που ισχύ­ει σήμε­ρα, το ΚΚΕ θα προ­τεί­νει μια σει­ρά κρι­τή­ρια — περιο­ρι­σμούς που πρέ­πει να ισχύ­ουν συν­δυα­σμέ­να, ώστε το δικαί­ω­μα της ψήφου να δίνε­ται μόνο σε εκεί­νους που σωρευτικά:

Πρώ­τον, υπό­κει­νται στο σύνο­λο των υπο­χρε­ώ­σε­ων, κυρί­ως οικο­νο­μι­κών, των πολι­τών του Ελλη­νι­κού Κρά­τους και άρα πρέ­πει να απο­λαμ­βά­νουν τα αντί­στοι­χα δικαιώ­μα­τα, όπως αυτό της ψήφου, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρούν να τοπο­θε­τού­νται για τα πολι­τι­κά πεπραγ­μέ­να στην Ελλά­δα, αφού θα υφί­στα­νται τις συνέ­πειές τους. Άλλω­στε, στον πυρή­να του δικαιώ­μα­τος της ψήφου βρί­σκε­ται η συσχέ­τι­ση του δικαιώ­μα­τος του εκλέ­γειν στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές και του να θίγε­ται κανείς άμε­σα απ’ τις πρά­ξεις των εκλεγ­μέ­νων πολι­τι­κών οργά­νων της χώρας. Δηλα­δή, όσοι και όσες δια­τη­ρούν οικο­νο­μι­κούς και οικο­γε­νεια­κούς δεσμούς με την Ελλά­δα, οπό­τε και τους αφο­ρά άμε­σα η καθη­με­ρι­νό­τη­τα στην Ελλάδα.

Δεύ­τε­ρον, απου­σιά­ζουν από την Ελλά­δα, συγκε­κρι­μέ­νο, εύλο­γο, χρο­νι­κό διά­στη­μα, π.χ. μέχρι 30 χρό­νια. Έτσι μπο­ρούν να καλυ­φθούν αυτοί που μετα­νά­στευ­σαν από τη χώρα μας τα τελευ­ταία χρό­νια της καπι­τα­λι­στι­κής κρίσης.

Τρί­τον, αυτο­πρό­σω­πη ψήφος σε πρε­σβεί­ες, προ­ξε­νεία, με κατη­γο­ρη­μα­τι­κό απο­κλει­σμό της επι­στο­λι­κής ψήφου, που διευ­κο­λύ­νει τη νόθευ­ση του εκλο­γι­κού αποτελέσματος».

gif Banner Γυάρος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο