Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό

«Το ΚΚΕ επι­μέ­νει στην πλή­ρη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των Δήμων από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό» τόνι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της, στην τοπο­θέ­τη­σή του στο 14ο Πανελ­λή­νιο Συνέ­δριο μικρών νησιών που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Ιθά­κη, σημειώ­νο­ντας πως «Η δήθεν οικο­νο­μι­κή αυτο­νο­μία και αυτο­τέ­λεια των Δήμων είναι και παγί­δα και ουτο­πία. Είναι η ουσία της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που φέρ­νει φόρους, τέλη που δεν αντέ­χει πλέ­ον να πλη­ρώ­νει ο κόσμος. Μόνο με τη γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση και την ύπαρ­ξη του απα­ραί­τη­του προ­σω­πι­κού μπο­ρούν να συμ­βάλ­λουν στην αντι­σει­σμι­κή, αντι­πυ­ρι­κή, αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προ­στα­σία των πόλε­ών τους, την αξιο­ποί­η­ση των ελεύ­θε­ρων χώρων χωρίς τα ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια, τη στή­ρι­ξη των κοι­νω­νι­κών δομών για τα άτο­μα με ανα­πη­ρία, για τα παι­διά που είναι στην εξάρ­τη­ση, για την ανά­πτυ­ξη της σχο­λι­κής στέ­γης, του αθλη­τι­σμού, του πολι­τι­σμού και όσα δηλα­δή έχουν ανά­γκη οι εργα­ζό­με­νοι και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, οι δημό­τες. Το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει να πιέ­ζει σε αυτή την κατεύ­θυν­ση την κυβέρ­νη­ση, τα υπουρ­γεία, τα άλλα κόμ­μα­τα, μαζί με το εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα για την προ­ώ­θη­ση και διεκ­δί­κη­σή τους».

Ο Χρ. Κατσώ­της επε­σή­μα­νε ακό­μη πως «Όλες οι θεσμι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις μέχρι σήμε­ρα ‑Καπο­δί­στριας, Καλ­λι­κρά­της, Κλει­σθέ­νης- το πλαί­σιο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ με τον νέο εκλο­γι­κό νόμο και τη μετα­φο­ρά αρμο­διο­τή­των στην οικο­νο­μι­κή επι­τρο­πή, οδή­γη­σαν σε μετα­τρο­πή των δήμων σε τμή­μα­τα των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών, σε τμή­μα­τα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, για να ρυθ­μί­ζουν τους κανό­νες αντα­γω­νι­σμού των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που λυμαί­νο­νται τα έργα και τις υπη­ρε­σί­ες στους Δήμους.

Πάνω από 200 αρμο­διό­τη­τες πέρα­σαν τα τελευ­ταία χρό­νια στους Δήμους χωρίς την ανα­γκαία χρη­μα­το­δό­τη­ση και το απα­ραί­τη­το ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό. Έτσι, οι δήμαρ­χοι και τα Δημο­τι­κά Συμ­βού­λια χρη­σι­μο­ποιού­νται είτε ως “αμορ­τι­σέρ” για την εκτό­νω­ση των λαϊ­κών αντι­δρά­σε­ων και απο­ποί­η­ση των ευθυ­νών της κεντρι­κής εξου­σί­ας είτε ως “τρο­χο­νό­μοι” των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων με θυσία τις λαϊ­κές ανάγκες».

Ενώ σε ό,τι αφο­ρά τα μικρά νησιά και τους μικρούς ορει­νούς δήμους, τόνι­σε πως «αντι­με­τω­πί­ζουν πιο οξυ­μέ­να όλα τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει ο λαός μας, από τη δια­χρο­νι­κά ταξι­κή πολι­τι­κή η οποία στη­ρί­ζει την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση, την κερ­δο­φο­ρία και τη δημιουρ­γία των όρων του φιλι­κού επεν­δυ­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος, σαρώ­νο­ντας από την άλλη εργα­σια­κά, ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα καθώς και τις λεγό­με­νες δημο­κρα­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού», ανα­φε­ρό­με­νος μετα­ξύ άλλων σε προ­βλή­μα­τα όπως η υγεία και η παι­δεία, οι ακτο­πλοϊ­κές συγκοι­νω­νί­ες, η έλλει­ψη προ­σω­πι­κού, σημα­ντι­κών ζωτι­κών σύγ­χρο­νων υπο­δο­μών όπως οδι­κό δίκτυο, λιμά­νια, ύδρευ­ση, απο­χέ­τευ­ση, αθλη­τι­κές και πολι­τι­στι­κές υπο­δο­μές, αλλά και η έλλει­ψη κατοι­κιών που παρα­τη­ρεί­ται για να στε­γα­στούν δημό­σιοι υπάλληλοι.

Δια­βά­στε εδώ ολό­κλη­ρη την τοπο­θέ­τη­ση του Χρ. Κατσώ­τη στο συνέδριο.

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο