Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: «Φωτιά στη Μαγνησία: Γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε σχεδιασμό, προσωπικό και μέσα»

«Φωτιά στη Μαγνη­σία: Γύμνια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού σε σχε­δια­σμό, προ­σω­πι­κό και μέσα», τονί­ζει η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ, σε ανα­κοί­νω­σή της, για τις πυρ­κα­γιές στην Μαγνησία.

Συνε­χί­ζο­ντας ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Οι εξε­λί­ξεις από τα πύρι­να μέτω­πα στη Μαγνη­σία έρχο­νται να απο­δεί­ξουν με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο την πλή­ρη απου­σία μέτρων πυρο­προ­στα­σί­ας και του ανα­γκαί­ου και έγκαι­ρου αντί­στοι­χου σχε­δια­σμού. Δυο νεκροί, τρεις πυρο­σβέ­στες τραυ­μα­τί­ες, εκ των οποί­ων ο ένας βαριά, εγκαυ­μα­τί­ες, βλή­μα­τα που έσκα­γαν προς κάθε κατεύ­θυν­ση, σπί­τια, επι­χει­ρή­σεις, κτη­νο­τρο­φι­κές μονά­δες και καλ­λιέρ­γειες παρα­δο­μέ­νες στην πύρι­νη λαί­λα­πα, είναι ο μέχρι τώρα τρα­γι­κός απολογισμός.

Ένα κρά­τος επι­λε­κτι­κά ανί­κα­νο, σε κεντρι­κό και τοπι­κό επί­πε­δο, να προ­στα­τεύ­σει τη ζωή και την περιου­σία του λαού για­τί την θεω­ρεί κόστος.

Η έλλει­ψη ενα­έ­ριων μέσων κατά­σβε­σης, η δυσκο­λία πρό­σβα­σης στα μέτω­πα της φωτιάς, η έλλει­ψη αντι­πυ­ρι­κών ζωνών, η απου­σία υπο­δο­μών πυρό­σβε­σης, έγκαι­ρου και απο­τε­λε­σμα­τι­κού καθα­ρι­σμού από ξερό­κλα­δα και υπο­λείμ­μα­τα καλ­λιερ­γειών κλπ κ.ά., είχε απο­τέ­λε­σμα να ξεφύ­γει η φωτιά απει­λώ­ντας δεκά­δες κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι ο Δήμος Βόλου προ­κή­ρυ­ξε δια­γω­νι­σμό αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας στις ….14 Ιού­νη 2023 με εκτι­μώ­με­νη αξία μόνο 161.290,32 ευρώ (!), ενώ όταν η φωτιά απει­λού­σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές υπήρ­χε δια­κο­πή νερού, για­τί δεν λει­τουρ­γού­σαν τα αντλιο­στά­σια της ΔΕΥΑΜΒ. Μέτρα – “ψίχου­λα” για τα μάτια του κόσμου!

Τα συνε­χό­με­να μηνύ­μα­τα 112 σχε­δόν σε όλους τους κατοί­κους της κεντρι­κής και δυτι­κής Μαγνη­σί­ας, η εκκέ­νω­ση της Ν. Αγχιά­λου και ο τρό­πος που έγι­νε δεί­χνουν και τα ανύ­παρ­κτα σχέ­δια οργα­νω­μέ­νης εκκέ­νω­σης του πλη­θυ­σμού στη λογι­κή “τρέξ­τε να σωθείτε…”

Οι κατα­στρο­φές στη Μαγνη­σία, όπως και σε όλη την Ελλά­δα, είναι το απο­τέ­λε­σμα μιας πολι­τι­κής που αντι­με­τω­πί­ζει το δάσος και τη γη ως εμπό­ρευ­μα για να κερ­δί­ζουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι των κατα­σκευών, της Ενέρ­γειας, του Του­ρι­σμού. Που προ­ω­θεί τις “πρά­σι­νες μπίζ­νες” με έναν χωρο­τα­ξι­κό σχε­δια­σμό που έχει ως κρι­τή­ριο το κέρ­δος των ομί­λων, αδια­φο­ρώ­ντας για τις επι­πτώ­σεις στο περι­βάλ­λον, χωρίς τα απα­ραί­τη­τα μέτρα πρό­λη­ψης για την απο­φυ­γή ή την αντι­με­τώ­πι­ση κατα­στά­σε­ων έκτα­κτης ανά­γκης. Η περιο­χή της Μαγνη­σί­ας είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή: Απο­θή­κες πυρο­μα­χι­κών δίπλα σε καλ­λιέρ­γειες και κτη­νο­τρο­φι­κές μονά­δες, εργο­στά­σια μέσα στον αστι­κό ιστό, αμε­ρι­κά­νι­κες βάσεις με επι­κίν­δυ­νο οπλι­σμό και πυρο­μα­χι­κά, ενώ σχε­διά­ζε­ται και η περί­φη­μη επέν­δυ­ση του LNG που θα προ­σθέ­σει έναν ακό­μα κίνδυνο.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και οι προη­γού­με­νες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν προ­χω­ρή­σει σε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο πρό­λη­ψης. Ακρι­βώς για­τί η αντι­πυ­ρι­κή προ­στα­σία, τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, η αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία κοστί­ζουν και δεν τους περισ­σεύ­ουν, αφού προ­τε­ραιό­τη­τα τους είναι η παχυ­λή χρη­μα­το­δό­τη­ση των επεν­δυ­τι­κών σχε­δί­ων των ομί­λων από “τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα” που πλη­ρώ­νει ο λαός.

Γι’ αυτό παρα­μέ­νει χρο­νιά η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και υπο­στε­λέ­χω­ση της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας, η διά­σπα­ση της ενιαί­ας δια­χεί­ρι­σης των δασών (πρό­λη­ψη – πυρό­σβε­ση) η ανύ­παρ­κτη λήψη μέτρων δια­χεί­ρι­σης και προ­στα­σί­ας των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των. Επί­σης είναι γνω­στά τα δια­χρο­νι­κά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει η Πυρο­σβε­στι­κή σε πόρους, μέσα και προ­σω­πι­κό, με προ­βλή­μα­τα τόσο στον επί­γειο όσο και τον ενα­έ­ριο στόλο.

Το βασι­κό επι­χεί­ρη­μα της κυβέρ­νη­σης, ότι η πρώ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα είναι η “προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής” δυστυ­χώς και στη Μαγνη­σία έγι­νε στά­χτη με τον κτη­νο­τρό­φο που απαν­θρα­κώ­θη­κε προ­σπα­θώ­ντας να σώσει το κοπά­δι του, και τη γυναί­κα με κινη­τι­κά προ­βλή­μα­τα που κάη­κε αβο­ή­θη­τη στο τρο­χό­σπι­τό της.

Σήμε­ρα απαι­τεί­ται ριζι­κή αλλα­γή και εκσυγ­χρο­νι­σμός του αντι­πυ­ρι­κού σχε­δια­σμού και της πυρο­προ­στα­σί­ας με απο­κλει­στι­κή μέρι­μνα και ευθύ­νη του κρά­τους, με την εξα­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων πιστώ­σε­ων από τον Κρα­τι­κό Προϋπολογισμό.

Απαι­τεί­ται ολο­κλη­ρω­μέ­νος σχε­δια­σμός των απα­ραί­τη­των έργων υπο­δο­μής για την αντι­πυ­ρι­κή αλλά και για την αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προστασία.

Απαι­τεί­ται όμως και να καταρ­γη­θεί το πλαί­σιο χρή­σε­ων γης που έχουν δημιουρ­γή­σει όλες οι κυβερ­νή­σεις, η αντι­δρα­στι­κή δασι­κή νομο­θε­σία που δια­σφα­λί­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, υπο­τάσ­σει το περι­βάλ­λον στο κέρ­δος και καθι­στά πρα­κτι­κά αδύ­να­τη τη δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία των δασών από κάθε κίνδυνο.

Το κόμ­μα μας πριν την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου με παρεμ­βά­σεις προς την κυβέρ­νη­ση ζητού­σε να ληφθούν μια σει­ρά ανα­γκαία μέτρα για την ενί­σχυ­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας της χώρας μας.

Η ΤΕ Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ, απ’ την πρώ­τη στιγ­μή κινη­το­ποί­η­σε δυνά­μεις για να συμ­βάλ­λουν με οποια­δή­πο­τε τρό­πο στις προ­σπά­θειες κατά­σβε­σης, ενώ από την αρχή του ξεσπά­σμα­τος της φωτιάς, ήταν στο πλευ­ρό των κατοί­κων και των δυνά­με­ων πυρόσβεσης.

Απαι­τού­με άμεσα:

–Να ξεκι­νή­σει η πλή­ρης και ουσια­στι­κή κατα­γρα­φή όλων των ζημιών.

–Ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη και απο­κα­τά­στα­ση όλων των πλη­γέ­ντων απ’ τις πυρ­κα­γιές, με πλή­ρεις απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% των απω­λειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

–Κάλυ­ψη των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών με ευθύ­νη του κρά­τους, απαλ­λα­γή των φορο­λο­γι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων, πάγω­μα της πλη­ρω­μής των δανεί­ων για τους πληγέντες.

–Κήρυ­ξη όλων των καμέ­νων δασι­κών εκτά­σε­ων ως ανα­δα­σω­τέ­ων, καμιά αλλα­γή στο χαρα­κτή­ρα και τη χρή­ση γης.

–Η μεγά­λη κατα­στρο­φή που συντε­λεί­ται στη Μαγνη­σία απ’ την πύρι­νη λαί­λα­πα, τελι­κά είναι το απο­τέ­λε­σμα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, απ’ την οποία τάχα θα «ωφε­λη­θού­με όλοι». Φαί­νε­ται όμως καθα­ρά, ότι ενώ αυτοί “…μετρά­νε κέρ­δη, εμείς μετρά­με ανθρώ­πι­νες ζωές!”.

–Δεν έχου­με να περι­μέ­νου­με τίπο­τα απ’ τις όποιες υπο­σχέ­σεις των κυβερνώντων!

–Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό στο δρό­μο της ανατροπής!»

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο