Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο: Χάθηκε στα πέναλτι το χρυσό για την εθνική

Στη «ρώσι­κη ρου­λέ­τα» των πέναλ­τι «γλί­στρη­σε» ο τίτλος της πρω­τα­θλή­τριας κόσμου από την εθνι­κή υδα­το­σφαί­ρι­σης των ανδρών. Σε έναν από τους συγκλο­νι­στι­κό­τε­ρους τελι­κούς στην ιστο­ρία των Παγκο­σμί­ων Πρω­τα­θλη­μά­των, η Ουγ­γα­ρία νίκη­σε την ελλη­νι­κή ομά­δα 14–13 στη Φου­κουό­κα και κατέ­κτη­σε το τέταρ­το χρυ­σό μετάλ­λιό της, αφή­νο­ντας τους διε­θνείς μας με την πικρή γεύ­ση της δεύ­τε­ρης θέσης. Ο κανο­νι­κός αγώ­νας ολο­κλη­ρώ­θη­κε 10–10, με το συγκρό­τη­μα του Θοδω­ρή Βλά­χου να χάνει δύο τερά­στιες ευκαι­ρί­ες στο τελευ­ταίο λεπτό για να πάρει το ματς.

Η εθνι­κή ξεκί­νη­σε βγά­ζο­ντας δύο άμυ­νες με παί­κτη λιγό­τε­ρο και αξιο­ποιώ­ντας με τον Παπα­να­στα­σί­ου την πρώ­τη απο­βο­λή που κέρ­δι­σε, για να ανοί­ξει το σκορ. Στη συνέ­χεια, όμως, ο Ζάλαν­κι με έναν «κεραυ­νό» απ΄έξω και ένα πολύ δύσκο­λο τελεί­ω­μα ως δεύ­τε­ρος φου­ντα­ρι­στός έδω­σε προ­βά­δι­σμα στους Μαγυά­ρους, που λίγο αργό­τε­ρα βρή­καν και τρί­το τέρ­μα, με εξά­με­τρο του έτε­ρου αρι­στε­ρό­χει­ρα, Μάρ­τον Βάμος. Ο Παπα­να­στα­σί­ου ξανά μεί­ω­σε στον παρα­πά­νω και ο Ζερ­δε­βάς έκα­νε μία πολύ καλή από­κρου­ση σε παί­κτη λιγό­τε­ρο, αλλά στην εξέ­λι­ξη της ίδιας φάσης ο Φέκε­τε σκό­ρα­ρε. Το 4–2 της πρώ­της περιό­δου δια­μορ­φώ­θη­κε με την ελλη­νι­κή ομά­δα να έχει 2/2 στον παρα­πά­νω και τους Ούγ­γρους 0/3, ενώ ο Ζερ­δε­βάς είχε τέσ­σε­ρις απο­κρού­σεις σε οκτώ σουτ. Η στα­τι­στι­κή αυτή δεν ήταν καλό σημάδι…

Στο δεύ­τε­ρο οκτά­λε­πτο οι διε­θνείς βρή­καν λύσεις από την περι­φέ­ρεια με τους Γενη­δου­νιά και Σκου­μπά­κη, που εκμε­ταλ­λεύ­θη­καν την αδυ­να­μία του Βόγκελ στα ξαφ­νι­κά σουτ. Η ελλη­νι­κή άμυ­να στην περι­φέ­ρεια βελ­τιώ­θη­κε, ο Ζερ­δε­βάς συνέ­χι­σε να είναι πολύ καλός, αλλά η εθνι­κή έχα­σε τρεις ευκαι­ρί­ες με παί­κτη παρα­πά­νω για να ισο­φα­ρί­σει, με τα σουτ των Σκου­μπά­κη, Φου­ντού­λη και Αργυ­ρό­που­λου να μη βρί­σκουν στό­χο, κι έτσι το ημί­χρο­νο έλη­ξε με την Ουγ­γα­ρία να έχει προ­βά­δι­σμα 5–4.

Το τρί­το οκτά­λε­πτο ξεκί­νη­σε με τον Παπα­να­στα­σί­ου να κερ­δί­ζει το σπριντ και να «ακυ­ρώ­νει» την απο­βο­λή που είχε χρε­ω­θεί ο Αργυ­ρό­που­λος στο φινά­λε του ημι­χρό­νου. Δύο δια­δο­χι­κά γκολ του Γενη­δου­νιά, το ένα με πέναλ­τι που κέρ­δι­σε ο Νικο­λαϊ­δης σε παί­κτη παρα­πά­νω και το άλλο με σουτ «τηλε­γρά­φη­μα» από τα 7μ., έδω­σαν προ­βά­δι­σμα 6–5 στο αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα. Με την άμυ­να να έχει προ­σαρ­μο­στεί πλή­ρως στο παι­χνί­δι της Ουγ­γα­ρί­ας (που τις περισ­σό­τε­ρες φορές έβα­ζε δεύ­τε­ρο παί­κτη στα 2μ.), η εθνι­κή φαι­νό­ταν να έχει πάρει τον έλεγ­χο του τελι­κού, αλλά οι πολύ κακές επι­λο­γές στον παί­κτη παρα­πά­νω δεν της επέ­τρε­ψαν να αυξή­σει το προ­βά­δι­σμα. Ο Βάμος σκό­ρα­ρε μετά από 8,5 λεπτά αφλο­γι­στί­ας. ο Γκιου­βέ­τσης με άλλο ένα ξαφ­νι­κό σουτ αιφ­νι­δί­α­σε πάλι τον Βόγκελ, αλλά οι απο­βο­λές που κέρ­δι­ζαν συνε­χώς οι δύο Ελλη­νες φου­ντα­ρι­στοί πήγαι­ναν… στρά­φι και ο Μάν­χερτς στα τελευ­ταία δευ­τε­ρό­λε­πτα της τρί­της περί­ο­δου ισο­φά­ρι­σε σε 7–7. Ολα πλέ­ον ήταν θέμα λεπτομερειών…

Το δρα­μα­τι­κό τελευ­ταίο οκτά­λε­πτο του τελι­κού βρή­κε τους Μαγυά­ρους να προη­γού­νται με τον Γιάν­σικ, αλλά ο Φου­ντού­λης βρή­κε επι­τέ­λους δίχτυα στον παρα­πά­νω (μετά από οκτώ δια­δο­χι­κές χαμέ­νες επι­θέ­σεις!). Η εθνι­κή ρίσκα­ρε με πρέ­σινγκ ψηλά, το οποίο «τιμώ­ρη­σε» με ατο­μι­κή ενέρ­γεια ο Μάν­χερτς, αλλά ο Γκιου­βέ­τσης είχε ξανά την απά­ντη­ση. Νέο προ­βά­δι­σμα έδω­σε στην Ουγ­γα­ρία ο Ζάλαν­κι, ο Γενη­δου­νιάς όμως έφε­ρε ξανά το ματς στα ίσια (10–10) με μακρι­νό σουτ, χάρη και στην κακή αντί­δρα­ση του Βόγκελ.

Εκεί που η εθνι­κή μπο­ρού­σε κάλ­λι­στα να πάρει το παι­χνί­δι, ήταν στο τελευ­ταίο λεπτό. Ο Μάν­χερτς χρε­ώ­θη­κε με την τρί­τη του ποι­νή σε προ­σπά­θεια της εθνι­κής να βγει στην κόντρα, ο Κάκα­ρης βρέ­θη­κε μόνος απέ­να­ντι στον Βόγκελ, ο οποί­ος όμως απέ­κρου­σε (με τη βοή­θεια του δοκα­ριού). Στην άμυ­να ο Φου­ντού­λης έκλε­ψε τη μπά­λα από τον Ζάλαν­κι και η ελλη­νι­κή ομά­δα είχε προ­ϋ­πο­θέ­σεις κόντρας με δύο ενα­ντί­ον ενός, αλλά ο Θοδω­ρής Βλά­χος βιά­στη­κε να πάρει τάιμ-άουτ. Η κυκλο­φο­ρία της μπά­λας δεν ήταν καλή, το σουτ του Γενη­δου­νιά στα­μά­τη­σε σε μπλοκ και το ματς οδη­γή­θη­κε στα πέναλ­τι, εκεί όπου ήταν δεδο­μέ­νο το πλε­ο­νέ­κτη­μα των Μαγυά­ρων, όχι μόνο λόγω των εξαι­ρε­τι­κών σου­τέρ που δια­θέ­τουν, αλλά και για­τί ο τερ­μα­το­φύ­λα­κάς τους είναι σπεσιαλίστας.

Κι όμως, η «ρώσι­κη ρου­λέ­τα» ξεκί­νη­σε ιδα­νι­κά για την εθνι­κή, με τον Ζερ­δε­βά να απο­κρού­ει με το κεφά­λι το πέναλ­τι του Ντέ­νες Βάρ­γκα. Ο Βόγκελ δικαί­ω­σε τη φήμη του, στα­μα­τώ­ντας δια­δο­χι­κά τους Φου­ντού­λη και Γκιου­βέ­τση, αλλά ο Γιάν­σικ «σημά­δε­ψε» το δοκά­ρι. Ακο­λου­ήθ­σε νέα από­κρου­ση του Ούγ­γρου γκολ­κί­περ στο σουτ του Αργυ­ρό­που­λο, με τον Ζερ­δε­βά να κρα­τά­ει «ζωντα­νή» την ελλη­νι­κή ομά­δα, νικώ­ντας τον Φέκε­τε. Ο Γενη­δου­νιάς ευστό­χη­σε στο πέμ­πτο πέναλ­τι, ισο­φά­ρι­σε σε 12–12 και ακο­λού­θη­κε ο «ξαφ­νι­κός θάνα­τος». Βάρ­γκα και Φου­ντού­λης αυτή τη φορά βρή­καν στό­χο, το ίδιο και ο Βάμος, όμως ο Παπα­να­στα­σί­ου (που είχε ευστο­χή­σει στον πρώ­το γύρο εκτε­λέ­σε­ων) νική­θη­κε και αυτός από τον Βόγκελ, ο οποί­ος με τέσ­σε­ρις εκτε­λέ­σεις σε επτά πέναλ­τι «υπέ­γρα­ψε» τον τέταρ­το παγκό­σμιο τίτλο των Μαγυά­ρων. Η εθνι­κή θα χρεια­στεί να περι­μέ­νει λίγο ακό­μη, αλλά η στιγ­μή της θα έρθει…

Τα οκτά­λε­πτα (με πρώ­τη την εθνι­κή): 2–4, 2–1, 3–2, 3–3
Στα πέναλ­τι: 3–4

Η εξέ­λι­ξη του σκορ: 1–0 Παπα­να­στα­σί­ου (π.π.), 1–1 Ζάλαν­κι (περι­φέ­ρεια), 1–2 Ζάλαν­κι (φου­ντα­ρι­στός), 1–3 Βάμος (περι­φέ­ρεια), 2–3 Παπα­να­στα­σί­ου (π.π.), 2–4 Φέκε­τε (περι­φέ­ρεια), 3–4 Γενη­δου­νιάς (περι­φέ­ρεια), 3–5 Μάν­χερτς (π.π.), 4–5 Σκου­μπά­κης (περι­φέ­ρεια), 5–5 Γενη­δου­νιάς (πέναλ­τι), 6–5 Γενη­δου­νιάς (περι­φέ­ρεια), 6–6 Βάμος (π.π.), 7–6 Γκιου­βέ­τσης (περι­φέ­ρεια), 7–7 Μάν­χερτς (περι­φέ­ρεια), 7–8 Γιάν­σικ (π.π.), 8–8 Φου­ντού­λης (π.π.), 8–9 Μάν­χερτς (μπά­σι­μο), 9–9 Γκιου­βέ­τσης (π.π.), 9–10 Ζάλαν­κι (π.π.), 10–10 Γενη­δου­νιάς (περι­φέ­ρεια).

Η σει­ρά των πέναλ­τι: Βάρ­γκα (από­κρου­ση), Φου­ντού­λης (από­κρου­ση), Βάμος 10–11, Παπα­να­στα­σί­ου 11–11, Ζάλαν­κι 11–12, Γκιου­βέ­τσης (από­κρου­ση), Γιάν­σικ (δοκά­ρι), Αργυ­ρό­που­λος (από­κρου­ση), Φέκε­τε (από­κρου­ση), Γενη­δου­νιάς 12–12, Βάρ­γκα 12–13, Φου­ντού­λης 13–13, Βάμος 13–14, Παπα­να­στα­σί­ου (από­κρου­ση).

Η εθνι­κή είχε 4/14 με παί­κτη παρα­πά­νω, 1/1 πέναλ­τι και 5 γκολ από την περιφέρεια.

Η Ουγ­γα­ρία είχε 4/7 με παί­κτη παρα­πά­νω, 4 γκολ από την περι­φέ­ρεια, 1 από θέση φου­ντα­ρι­στού και 1 με μπάσιμο.

Με τρεις ποι­νές απο­βλή­θη­κε ο Μάν­χερτς (1΄13΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα).

Διαι­τη­τές: Τσβαρτ (Ολλαν­δία), Πουτ­νί­κο­βιτς (Σερ­βία)

Οι συν­θέ­σεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδω­ρής Βλά­χος): Ζερ­δε­βάς, Γενη­δου­νιάς 5, Σκου­μπά­κης 1, Γκιου­βέ­τσης 2, Φου­ντού­λης 2, Παπα­να­στα­σί­ου 3, Δερ­βί­σης, Αργυ­ρό­που­λος, Αλα­φρα­γκής, Κάκα­ρης, Νικο­λαϊ­δης, Γκίλ­λας, Τζωρτζάτος

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ζολτ Βάρ­γκα): Λεβάι, Ανγκιαλ, Μάν­χερτς 3, Πολ, Βάμος 4, Νάγκι, Ζάλαν­κι 4, Φέκε­τε 1, Νέμετ, Βάρ­γκα 1, Γιάν­σικ 1, Μόλ­ναρ, Βόγκελ

** Εκτός 13άδας της εθνι­κής έμει­ναν, όπως και στον ημι­τε­λι­κό, οι Στά­θης Καλο­γε­ρό­που­λος και Αρι­στεί­δης Χαλυβόπουλος.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο