Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ Θα στηρίξει Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

Τη στή­ρι­ξη του Νικο­λάς Μαδού­ρο, Προ­έ­δρου της Βενε­ζου­έ­λας και επι­κε­φα­λής του σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Ενω­μέ­νου Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος (PSUV), για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στις 22 Απρί­λη, απο­φά­σι­σε το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και ανα­κοί­νω­σε επί­ση­μα τη Δευ­τέ­ρα το βρά­δυ, στο πανη­γυ­ρι­κό κλεί­σι­μο της 14ης Εθνι­κής Συνδιάσκεψης,παρουσία του ίδιου του Μαδούρο.

Είχαν προη­γη­θεί συνα­ντή­σεις αντι­προ­σω­πειών των δύο κομ­μά­των στη βάση της σχε­τι­κής από­φα­σης της Συν­διά­σκε­ψης, που έθε­τε ως όρο για τη στή­ρι­ξη την «υπο­γρα­φή μιας “ενω­τι­κής συμ­φω­νί­ας”, ώστε να αντι­με­τω­πι­στεί η κρί­ση του εξαρ­τη­μέ­νου και ραντιέ­ρι­κου (σ.σ. στη­ρι­ζό­με­νου στα εισο­δή­μα­τα από τους φυσι­κούς πόρους) καπι­τα­λι­σμού της Βενε­ζου­έ­λας με πολι­τι­κά και κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κά, αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά, πατριω­τι­κά και φιλο­λαϊ­κά μέτρα».

Ανα­φε­ρό­ταν επί­σης ότι χρειά­ζε­ται η προ­ώ­θη­ση «μια πλα­τιάς συμ­μα­χί­ας πολι­τι­κών και κοι­νω­νι­κών δυνά­με­ων — ως φύτρο της απα­ραί­τη­της συλ­λο­γι­κής ενω­τι­κής ηγε­σί­ας της δια­δι­κα­σί­ας — που θα εκφρά­ζει τις διεκ­δι­κή­σεις των λαϊ­κών στρω­μά­των στην αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη, για την ενό­τη­τα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και την ανε­ξάρ­τη­τη ανά­πτυ­ξη που υπε­ρα­σπί­ζε­ται το έθνος και τα συμ­φέ­ρο­ντα του βενε­ζου­ε­λά­νι­κου λαού».

Οπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, Οσκαρ Φιγκέ­ρα, η «ενω­τι­κή συμ­φω­νία» 17 σημεί­ων υπο­γρά­φτη­κε παίρ­νο­ντας υπό­ψη το συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων, την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα κατά της Βενε­ζου­έ­λας και την ανα­ζή­τη­ση κοι­νών σημεί­ων, παρά τις δια­φο­ρές στη στρα­τη­γι­κή, με την πεποί­θη­ση ότι θα συμ­βά­λει «στην ενό­τη­τα του λαού για την υπε­ρά­σπι­ση της πατρί­δας και των μέχρι τώρα κατακτήσεων».

Από την πλευ­ρά του ο Ν. Μαδού­ρο χαι­ρέ­τι­σε τη συμ­φω­νία, λέγο­ντας ανά­με­σα σε άλλα ότι «πρέ­πει να ενώ­νου­με ό,τι μπο­ρεί να ενω­θεί και να υπε­ρα­σπι­στού­με την πατρί­δα, να οικο­δο­μή­σου­με την πρό­ο­δο, την ισό­τη­τα και την ευτυ­χία του λαού». Σημεί­ω­σε πως απο­δέ­χε­ται τις κρι­τι­κές παρα­τη­ρή­σεις του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και την ανά­λυ­ση ότι σε κρί­ση βρί­σκε­ται «ο εξαρ­τη­μέ­νος και ραντιέ­ρι­κος καπι­τα­λι­σμός», προ­σθέ­το­ντας ότι «ο καπι­τα­λι­σμός που αρνεί­ται να πεθά­νει γίνε­ται πιο επι­ζή­μιος για το λαό και η απά­ντη­ση σε αυτό είναι στα­θε­ρή πάλη με κατεύ­θυν­ση τον σοσια­λι­σμό», επε­ξη­γώ­ντας ότι ανα­φέ­ρε­ται σε στα­δια­κές αλλα­γές στο πλαί­σιο του «μπο­λι­βα­ρια­νού σοσια­λι­σμού», που έχει απο­δει­χθεί ότι πρό­κει­ται για σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση του συστή­μα­τος. Ταυ­τό­χρο­να, υπο­σχέ­θη­κε ότι μετά την εκλο­γι­κή νίκη στις 22 Απρί­λη ξεκι­νά ένα νέο στά­διο στη λεγό­με­νη «μπο­λι­βα­ρια­νή διαδικασία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο