Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: Ανακοίνωση για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου

ΚΝΕ 46 χρόνια Πολυτεχνείο

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου


«Στη δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου καμιά υπο­τα­γή! Αγώ­νας, ρήξη, ανα­τρο­πή!», είναι το κάλε­σμα της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Ελλά­δας για την 46η επέ­τειο του Πολυ­τε­χνεί­ου και στη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­σή της η ΚΝΕ σημειώνει:

«Φέτος συμπλη­ρώ­νο­νται 46 χρό­νια από την εξέ­γερ­ση του Πολυ­τε­χνεί­ου… Από τις μέρες που ο “γίγα­ντας” λαός βγή­κε στο προ­σκή­νιο και σήκω­σε το αγω­νι­στι­κό του ανά­στη­μα στη Χού­ντα των συνταγ­μα­ταρ­χών, στα ντό­πια και τα ξένα στη­ρίγ­μα­τά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η Χού­ντα, η στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία που επι­βλή­θη­κε στις 21 Απρί­λη 1967, ήταν ένα άθλιο και διε­φθαρ­μέ­νο καθε­στώς. Προ­ε­τοι­μά­στη­κε με έντα­ση του αντι­κομ­μου­νι­σμού, γεγο­νός που απο­δει­κνύ­ει ότι πάντα ο αντι­κομ­μου­νι­σμός είναι προ­πο­μπός αρνη­τι­κών εξε­λί­ξε­ων σε βάρος του λαού. Με τη Χού­ντα, η εξου­σία δεν άλλα­ξε χέρια. Αλλα­ξε μορ­φή υπη­ρε­τώ­ντας τα ίδια συμ­φέ­ρο­ντα, του κεφα­λαί­ου και των διε­θνών του συμ­μά­χων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Χού­ντα από τη μία διεύ­ρυ­νε τα προ­νό­μια και τη στή­ρι­ξη στα κέρ­δη των λίγων και από την άλλη χαντά­κω­σε το λαϊ­κό εισό­δη­μα, έβα­λε τους λαϊ­κούς αγώ­νες στον γύψο. Βασά­νι­ζε, δολο­φο­νού­σε, φυλά­κι­ζε, έστελ­νε εξο­ρία τους κομ­μου­νι­στές και άλλους αγωνιστές.

ΚΝΕ logo

Είμα­στε περή­φα­νοι, για­τί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκω­σαν ψηλά τη σημαία της σύγκρου­σης με τη στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία. Το ΚΚΕ στά­θη­κε αντά­ξιο της κλη­ρο­νο­μιάς του και της Ιστο­ρί­ας του. Ανα­συ­γκρό­τη­σε τις παρά­νο­μες Οργα­νώ­σεις του, το 1968 ίδρυ­σε την ΚΝΕ, έδω­σε πνοή και κου­ρά­γιο στον λαό και την πάλη του. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπή­καν μπρο­στά για την οργά­νω­ση των φοι­τη­τών, των μαθη­τών, των νέων εργα­ζο­μέ­νων. Η δρά­ση τους έδω­σε ανα­τρε­πτι­κό περιε­χό­με­νο στους αγώ­νες, έπαι­ξε κατα­λυ­τι­κό και ανα­ντι­κα­τά­στα­το ρόλο στην ανά­πτυ­ξη της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης και στην κορύ­φω­σή της, το 1973, με τις κατα­λή­ψεις στη Νομι­κή τον Φλε­βά­ρη και στο Πολυ­τε­χνείο τον Νοέμβρη.

Η εξέ­γερ­ση του Πολυ­τε­χνεί­ου, η κατα­στο­λή της με δεκά­δες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χού­ντας. Κάτω από το βάρος της λαϊ­κής πάλης και μετά το έγκλη­μα της Κύπρου, το 1974, η Χού­ντα κατέρ­ρευ­σε. Η τρα­γω­δία της Κύπρου, με την εισβο­λή και κατο­χή που συνε­χί­ζε­ται μέχρι σήμε­ρα, έχει τη σφρα­γί­δα της Χού­ντας και των ιμπε­ρια­λι­στών ΝΑΤΟ — ΗΠΑ και Μ. Βρε­τα­νί­ας. Απο­δεί­χτη­κε για άλλη μία φορά ότι καμία προ­στα­σία δεν παρέ­χουν για τον λαό οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις.

ΚΝΕ 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 1

 

🚩 Το Πολυτεχνείο ζει! Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ!

🔻🔻

Η δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου, όποια μορ­φή κι αν παίρ­νει, δεν διστά­ζει μπρο­στά σε κανέ­να έγκλη­μα ενά­ντια στον λαό. Ολες οι κυβερ­νή­σεις μετά την κατάρ­ρευ­ση της Χού­ντας υπη­ρέ­τη­σαν τα συμ­φέ­ρο­ντα των εκμε­ταλ­λευ­τών και των διε­θνών τους συμ­μά­χων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Ετσι και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, αξιο­ποιώ­ντας όλη τη βρώ­μι­κη δου­λειά που είχαν κάνει οι προ­κά­το­χοί της, του ΣΥΡΙΖΑ, προ­χώ­ρη­σε τον Οκτώ­βρη στη “Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας” με τις ΗΠΑ, με την οποία οι βάσεις όχι μόνο παρα­μέ­νουν, αλλά επε­κτεί­νο­νται και σε άλλα μέρη της Ελλά­δας, ανα­βαθ­μί­ζο­νται σε δύνα­μη πυρός, επι­διώ­κε­ται να φιλο­ξε­νή­σουν ακό­μα και πυρηνικά.

Η Ελλά­δα μετα­τρέ­πε­ται έτσι σε ένα απέ­ρα­ντο ορμη­τή­ριο πολέ­μου, όπου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπο­ρούν να σπέρ­νουν τον θάνα­το σε άλλους λαούς για τα ματω­μέ­να συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων. Ταυ­τό­χρο­να, όμως, η Ελλά­δα γίνε­ται στό­χος, “μαγνή­της” επι­θέ­σε­ων σε περί­πτω­ση περαι­τέ­ρω όξυν­σης των αντα­γω­νι­σμών, που ήδη στην περιο­χή μας είναι έντο­νοι. Δεν είναι τυχαί­ες οι ανα­τρι­χια­στι­κές δηλώ­σεις του υπουρ­γού Αμυ­νας ότι “οι άνδρες μας μάτω­σαν δίπλα σε Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες στους πολέ­μους στους οποί­ους συμ­με­τεί­χα­με και αυτό θα γίνει επί­σης και στο μέλ­λον”! Σε αυτές τις συν­θή­κες, τα συν­θή­μα­τα “Εξω οι ΗΠΑ”, “Εξω το ΝΑΤΟ”, που είχαν γρα­φτεί στις πύλες του Πολυ­τε­χνεί­ου 46 χρό­νια πριν, παρα­μέ­νουν πιο επί­και­ρα από ποτέ…

🔺 “Αρνιέμαι να ‘χω σκέψη που σωπαίνει, αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά…” 🔻

Θέλουν τη νεο­λαία θεα­τή των εξε­λί­ξε­ων και όχι πρω­τα­γω­νι­στή στην πάλη για τη ζωή που έχει ανά­γκη, γι’ αυτό και συνε­χώς παίρ­νουν μέτρα. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έχει ήδη “γρά­ψει” πολ­λά χιλιό­με­τρα, βάζο­ντας στο στό­χα­στρο τα δικαιώ­μα­τα του λαού και της νεο­λαί­ας, λοι­δο­ρώ­ντας με κάθε τρό­πο τους λαϊ­κούς αγώ­νες. Η κατάρ­γη­ση του ασύ­λου που ψήφι­σε στη Βου­λή, δεν έγι­νε για να αδειά­σουν τα πανε­πι­στή­μια από την “ανο­μία”, αλλά για να επι­βά­λουν “σιγή νεκρο­τα­φεί­ου” στο Πανε­πι­στή­μιο ΑΕ που φτιά­χνουν, για να εφαρ­μό­ζε­ται χωρίς κανέ­να εμπό­διο η πολι­τι­κή που υπο­τάσ­σει πλή­ρως την ανά­πτυ­ξη της επι­στή­μης και της έρευ­νας στις ανά­γκες των λίγων. Θέλουν να σιγή­σει κάθε φωνή που αμφι­σβη­τεί, που αντι­στέ­κε­ται, να σβή­σουν κάθε συλ­λο­γι­κή δια­δι­κα­σία μέσα από την οποία οι νέοι μπο­ρούν να απο­φα­σί­σουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Η εξέ­γερ­ση όμως του Νοέμ­βρη δεί­χνει ότι υπάρ­χει κι άλλος δρό­μος εκτός από την υποταγή…

Τότε κάποιοι έλε­γαν “η Χού­ντα είναι πανί­σχυ­ρη”. Η Ιστο­ρία τους διέ­ψευ­σε. Ο λαός, οι αγώ­νες και οι θυσί­ες του, απέ­δει­ξε ότι η δύνα­μη είναι στην οργά­νω­ση, στη συμπό­ρευ­ση της νεο­λαί­ας με το εργα­τι­κό κίνη­μα. Κανέ­νας αντί­πα­λος δεν είναι ανί­κη­τος! Ο λαός, όταν παλεύ­ει, μπο­ρεί να φέρει τα πάνω κάτω! Το ΚΚΕ βρί­σκε­ται και θα βρε­θεί μπρο­στά σε κάθε τέτοιο αγώνα.

Ο δρό­μος του αγώ­να, που διά­λε­ξε ο λαός και η νεο­λαία ενά­ντια στη Χού­ντα, είναι και ο δικός μας δρό­μος. Με όπλο την πεί­ρα των αγώ­νων του χτες, προ­ε­τοι­μά­ζου­με τις νέες νικη­φό­ρες ανα­με­τρή­σεις με τη δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου! Οι φωνές που ενώ­θη­καν στην εξέ­γερ­ση του Πολυ­τε­χνεί­ου ζητώ­ντας “Ψωμί — Παι­δεία — Ελευ­θε­ρία” αντη­χούν στους σημε­ρι­νούς αγώ­νες για πραγ­μα­τι­κά, σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα για τη νεο­λαία και τον λαό. Ελα μαζί μας, να παλέ­ψου­με για τη νέα, τη σοσια­λι­στι­κή κοι­νω­νία, που θα καταρ­γή­σει την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, την κοι­νω­νία της πραγ­μα­τι­κής ελευ­θε­ρί­ας και της ζωής με σύγ­χρο­να δικαιώματα!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο