Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Κοινό μυστικό» ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου

Καθώς η σύγκρου­ση ΝΑΤΟ — Ρωσί­ας κλι­μα­κώ­νε­ται στην Ουκρα­νία, με κίν­δυ­νο να γενι­κευ­τεί, το «European Council on Foreign Relations» δια­πι­στώ­νει σε ανά­λυ­σή του ότι η «ισορ­ρο­πία του πολέ­μου» δεν είναι υπέρ της Ουκρα­νί­ας, ότι η υπο­στή­ρι­ξη στο καθε­στώς Ζελέν­σκι έχει περιο­ρι­στεί από τις ΗΠΑ λόγω πολι­τι­κών δια­φω­νιών στην Ουά­σιγ­κτον και ότι η ΕΕ καθυ­στε­ρεί πολύ να αυξή­σει τη βοή­θεια προς την Ουκρα­νία και να ανα­πτύ­ξει το δικό της στρα­τιω­τι­κό — βιο­μη­χα­νι­κό σύμπλεγ­μα. Ως εκ τού­του, «το 2024 θα είναι μια πολύ δύσκο­λη χρο­νιά για την Ουκρα­νία και ένα παρά­θυ­ρο ευκαι­ρί­ας για τη Ρωσία», σημειώνεται.

Άλλοι ανα­λυ­τές και αξιω­μα­τού­χοι στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο εκφρά­ζουν έντο­να τις ανη­συ­χί­ες τους για την έκβα­ση του πολέ­μου. Σε άρθρο με τίτλο «Ήρθε η ώρα να μιλή­σου­με για την πτώ­ση του Κιέ­βου», οι «Times» του Λον­δί­νου ανα­φέ­ρουν: «Σε αντί­θε­ση με την επι­κρα­τού­σα άπο­ψη ότι πρό­κει­ται για μια αέναη “παγω­μέ­νη σύγκρου­ση”, χωρίς καμία πλευ­ρά να είναι σε θέση να κερ­δί­σει ένα απο­φα­σι­στι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα, η γραμ­μή του μετώ­που είναι σκλη­ρά αμφι­σβη­τού­με­νη και υπάρ­χει πραγ­μα­τι­κός κίν­δυ­νος οπι­σθο­χώ­ρη­σης των ουκρα­νι­κών δυνάμεων».

«Η Ρωσία έχει σχε­δόν πλή­ρως ανα­συ­γκρο­τη­θεί στρα­τιω­τι­κά», δήλω­σε πρό­σφα­τα ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ. Η ανα­συ­γκρό­τη­ση δεν αφο­ρά όμως μόνο το μέτω­πο. Σύμ­φω­να με το CNN, η Ρωσία παρά­γει περί­που 3 εκατ. βλή­μα­τα πυρο­βο­λι­κού τον χρό­νο, την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώ­πη έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να παρά­ξουν μόνο 1,2 εκατ. πυρο­μα­χι­κά ετη­σί­ως για το Κίεβο.

Σε μια άλλη έκθε­ση, της «RAND Corporation», μίας από τις μεγα­λύ­τε­ρες «δεξα­με­νές σκέ­ψης» των ΗΠΑ, η οποία έκθε­ση δημο­σιεύ­τη­κε τον Σεπτέμ­βρη του 2023 με τίτλο «Understanding the risk of escalation in the war in Ukraine» («Κατα­νο­ώ­ντας τον κίν­δυ­νο κλι­μά­κω­σης του πολέ­μου στην Ουκρα­νία»), οι ανα­λυ­τές εκτι­μούν ότι «η στα­δια­κή προ­σέγ­γι­ση για την υπο­στή­ρι­ξη της Ουκρα­νί­ας (σ.σ. από το ΝΑΤΟ) μπο­ρεί να βοή­θη­σε στον περιο­ρι­σμό της ρωσι­κής κλι­μά­κω­σης», αλλά στο μέλ­λον μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει «σε βάρος της Ουκρα­νί­ας αν η Ρωσία ανα­πτύ­ξει νέες δυνά­μεις και οι ουκρα­νι­κές απώ­λειες αυξηθούν».

Σε ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο «οι Δυτι­κοί ηγέ­τες θα μπο­ρού­σαν είτε να αυξή­σουν την τεχνι­κή ικα­νό­τη­τα και τη φονι­κό­τη­τα της υπο­στή­ρι­ξής τους, είτε να δια­τη­ρή­σουν μια στα­δια­κή προ­σέγ­γι­ση, περιο­ρί­ζο­ντας ορι­σμέ­νους κιν­δύ­νους κλι­μά­κω­σης, αλλά αφή­νο­ντας επί­σης ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο μιας ενδε­χό­με­νης ρωσι­κής επι­τυ­χί­ας». Η έκθε­ση προ­βλέ­πει ότι η Ρωσία και η Ουκρα­νία δεν θα απο­φύ­γουν στο μέλ­λον την κλι­μά­κω­ση, η οποία μπο­ρεί να είναι «κάθε­τη», με αύξη­ση της έντα­σης στα όρια του σημε­ρι­νού πολε­μι­κού πεδί­ου, ή «ορι­ζό­ντια», να επε­κτα­θεί δηλα­δή σε περισ­σό­τε­ρα γεω­γρα­φι­κά τμή­μα­τα ή και σε άλλες χώρες. Χωρίς να απο­κλεί­ει τη χρή­ση πυρη­νι­κών, η έκθε­ση περι­γρά­φει διά­φο­ρα πιθα­νά σενά­ρια που μπο­ρεί να οδη­γή­σουν σε κλιμάκωση.

Το πρώ­το περι­λαμ­βά­νει ένα ρωσι­κό χτύ­πη­μα στο εσω­τε­ρι­κό της Ουκρα­νί­ας, που θα μπο­ρού­σε να σκο­τώ­σει αξιω­μα­τού­χους του ΝΑΤΟ και να ενερ­γο­ποι­ή­σει το «άρθρο 5». Αν και πρό­σφα­τα η ευρω­α­τλα­ντι­κή συμ­μα­χία απο­φάν­θη­κε ότι κάτι τέτοιο δεν απο­τε­λεί λόγο για «συλ­λο­γι­κή απά­ντη­ση» στη Ρωσία, είναι γνω­στό ότι στην Ουκρα­νία έχει ανα­πτυ­χθεί προ­σω­πι­κό του ΝΑΤΟ, που είναι και στό­χος επί­θε­σης. Στις 8 Μάρ­τη ο Πολω­νός ΥΠΕΞ δήλω­σε ότι «οι στρα­τιώ­τες του ΝΑΤΟ είναι ήδη παρό­ντες στην Ουκρα­νία», χωρίς να απο­κα­λύ­ψει από ποια κρά­τη προ­έρ­χο­νται, ενώ σε εμπι­στευ­τι­κά έγγρα­φα του Πεντα­γώ­νου, που διέρ­ρευ­σαν τον Απρί­λη του 2023, ανα­φέ­ρε­ται ότι 5 χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γαλ­λία, Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, Λιθουα­νία και Ολλαν­δία) είχαν περί­που 100 άτο­μα προ­σω­πι­κό ειδι­κών δυνά­με­ων στην Ουκρανία.

Άλλο σενά­ριο προ­βλέ­πει να υπάρ­ξουν απώ­λειες αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τιω­τι­κού προ­σω­πι­κού «από επι­θε­τι­κούς ρωσι­κούς ελιγ­μούς με στό­χο ένα επαν­δρω­μέ­νο αερο­σκά­φος επι­τή­ρη­σης των ΗΠΑ που επι­χει­ρεί στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα ή κοντά σε αυτήν». Και ένα τρί­το προ­βλέ­πει «μια ουσια­στι­κή αύξη­ση των ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων υψη­λό­τε­ρης ετοι­μό­τη­τας, με ικα­νό­τη­τες κρού­σης μεγα­λύ­τε­ρης εμβέ­λειας κοντά στα σύνο­ρα της Ρωσί­ας, συνο­δευό­με­νη από ρητές δηλώ­σεις σχε­τι­κά με μια βρα­χυ­πρό­θε­σμη πορεία προς την έντα­ξη της Ουκρα­νί­ας στο ΝΑΤΟ ή συγκρί­σι­μες εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας». Μια τέτοια εξέ­λι­ξη είναι βέβαιο ότι θα απα­ντη­θεί ανά­λο­γα από τη Ρωσία, ως προ­ε­τοι­μα­σία άμε­σης επέμ­βα­σης των ΝΑΤΟι­κών στην Ουκρα­νία. Τέλος, σε κλι­μά­κω­ση μπο­ρεί να οδη­γή­σει και η έντα­ση των πυραυ­λι­κών επι­θέ­σε­ων από την Ουκρα­νία στο εσω­τε­ρι­κό της Ρωσί­ας, με όπλα μεγά­λου βελη­νε­κούς που την προ­μη­θεύ­ουν οι ΝΑΤΟικοί.

Ανε­ξάρ­τη­τα από το πώς, απο­τε­λεί «κοι­νό μυστι­κό» ότι το πολε­μι­κό μέτω­πο στην Ουκρα­νία κιν­δυ­νεύ­ει κάθε λεπτό να εξε­λι­χθεί σε θρυαλ­λί­δα ενός πιο γενι­κευ­μέ­νου πολέ­μου. Τέτοιες εκτι­μή­σεις ακού­στη­καν κατά κόρον και στο «Φόρουμ των Δελ­φών», που συνε­χί­ζε­ται, από Αμε­ρι­κα­νούς και άλλους αξιω­μα­τού­χους με καλή γνώ­ση των εξε­λί­ξε­ων επί του πεδί­ου, των αντα­γω­νι­σμών που κορυ­φώ­νο­νται στο προ­σκή­νιο και στο παρα­σκή­νιο, ανά­με­σα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και των αντι­θέ­σε­ων στο εσω­τε­ρι­κό της ευρω­α­τλα­ντι­κής συμμαχίας.

Η πολε­μι­κή προ­πα­ρα­σκευή των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ έχει περά­σει ήδη σε άλλο επί­πε­δο και πλέ­ον συζη­τιέ­ται ανοι­χτά το ενδε­χό­με­νο ενός νέου ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στο έδα­φος της Ευρώ­πης. Τα μονο­πώ­λια και οι πολι­τι­κοί τους εκπρό­σω­ποι δεν το έχουν σε τίπο­τα να αιμα­το­κυ­λή­σουν ξανά τους λαούς για τα αντα­γω­νι­στι­κά τους συμ­φέ­ρο­ντα. Γι’ αυτό και το «όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο» πρέ­πει να ακου­στεί ακό­μα πιο δυνα­τά τώρα από τους λαούς όλης της Ευρώ­πης. Να στα­λεί μήνυ­μα και από την κάλ­πη των ευρω­ε­κλο­γών, με ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, που πρω­το­στα­τεί στη χώρα μας για την οργά­νω­ση της αντι­πο­λε­μι­κής — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής πάλης του λαού.

(Πηγή: Ριζο­σπά­στης)
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο