Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοκορέτσι στο φούρνο: Πώς θα το φτιάξετε, πώς θα το ψήσετε

Κοκο­ρέ­τσι στο φούρ­νο: Εκλε­κτός και περι­ζή­τη­τος μεζές το κοκο­ρέ­τσι το Πάσχα, και δη πριν στρω­θεί το εορ­τα­στι­κό τρα­πέ­ζι, εν ανα­μο­νή του οβε­λία. Παρό­τι έχου­με ταυ­τι­σμέ­νο το κοκο­ρέ­τσι με τη σού­βλα, εντού­τοις οι περι­στά­σεις μας ανα­γκά­ζουν να βρού­με εναλ­λα­κτι­κό τρό­πο ψησί­μα­τος για να μην το στε­ρη­θού­με. Ο φούρ­νος είναι μία λύση, και μάλι­στα απο­τε­λε­σμα­τι­κή και αντα­γω­νι­στι­κή της σού­βλας. Τολ­μή­στε το και δε θα το μετανιώσετε.

Η προ­πα­ρα­σκευή είναι η ίδια είτε στη σού­βλα είτε στο φούρ­νο. Το ψήσι­μο δια­φέ­ρει. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΉ ΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΩΝ

Ας δού­με τι χρεια­ζό­μα­στε και πώς θα το φτιάξουμε:

Υλι­κά

Για δύο κοκορέτσια

1 συκω­τα­ριά αρνίσια

1,5 κιλό έντε­ρα αρνίσια

1 μπό­λια αρνιού

1 κου­τα­λιά ανθό αλατιού

Πιπέ­ρι, ρίγανη

Δύο σού­βλες μεταλ­λι­κές ή ξύλι­νες των 30 εκατοστών

Εκτέ­λε­ση

Αρχι­κά θα πρέ­πει να πλύ­νου­με πολύ καλά τα έντε­ρα. Βρί­σκου­με την αρχή από το κάθε έντε­ρο και ανοί­γου­με με τα χέρια μας, αφή­νου­με κάτω απ’ τη βρύ­ση με αρκε­τό τρε­χού­με­νο νερό ώστε να πλυ­θεί πολύ καλά από μέσα.

Επα­να­λαμ­βά­νου­με την δια­δι­κα­σία για το κάθε έντε­ρο τέσ­σε­ρις περί­που φορές. Αφού τα πλύ­νου­με όλα, αφή­νου­με τα έντε­ρα για 20 λεπτά σε ένα μπολ με νερό, ξύδι και λεμό­νι. Σου­ρώ­νου­με και βρί­σκου­με την κάθε άκρη και την κρα­τά­με έξω από το μπολ.

Κόβου­με σε μικρά κομ­μά­τια την συκω­τα­ριά και μετα­φέ­ρου­με σε ένα μπολ, ρίχνου­με τα μπα­χα­ρι­κά και ανα­κα­τεύ­ου­με για να πάνε παντού.

Παίρ­νου­με μία σού­βλα και αρχί­ζου­με να περ­νά­με εναλ­λάξ καρ­διά, πνευ­μό­νια, συκώ­τι και γλυ­κά­δια μέχρι να την γεμί­σου­με . Αφή­νου­με ελά­χι­στο κενό και από τις δύο άκρες.

Αν η μπό­λια μας είναι σκλη­ρή, βου­τά­με σε ζεστό νερό ώστε να μαλα­κώ­σει και να μπο­ρού­με να την δου­λέ­ψου­με. Τυλί­γου­με την μπό­λια γύρω από τα εντό­σθια ομοιόμορφα.

Παίρ­νου­με την άκρη από ένα έντε­ρο και δένου­με ένα κόμπο στη μία άκρη από την σού­βλα, περ­νά­με κάθε­τα μέχρι την άλλη άκρη και επα­να­λαμ­βά­νου­με μερι­κές φορές. Στη συνέ­χεια, τυλί­γου­με το έντε­ρο γύρω από την μπό­λια σφι­χτά αρκε­τές φορές μέχρι να την καλύ­ψου­με. Όταν τελειώ­σου­με, δένου­με στη μία άκρη. Επα­να­λαμ­βά­νου­με την ίδια δια­δι­κα­σία και με το άλλο κοκορέτσι.

Μετα­φέ­ρου­με τα κοκο­ρέ­τσια σε ένα ταψί με μία σχά­ρα, σκε­πά­ζου­με με αντι­κολ­λη­τι­κό χαρ­τί και αλου­μι­νό­χαρ­το και ψήνου­με σε προ­θερ­μα­σμέ­νο φούρ­νο στους 200 βαθ­μούς για περί­που 2 ώρες.

Ανοί­γου­με και συνε­χί­ζου­με το μαγεί­ρε­μα για άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώ­μα. Βγά­ζου­με από το φούρ­νο, αφή­νου­με λίγα λεπτά να στα­θεί και κόβου­με σε κομμάτια.

Καλο­φά­γω­το

(Πηγή συντα­γής: kritikes-geuseis.gr)

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο