Κοκορέτσι στο φούρνο: Εκλεκτός και περιζήτητος μεζές το κοκορέτσι το Πάσχα, και δη πριν στρωθεί το εορταστικό τραπέζι, εν αναμονή του οβελία. Παρότι έχουμε ταυτισμένο το κοκορέτσι με τη σούβλα, εντούτοις οι περιστάσεις μας αναγκάζουν να βρούμε εναλλακτικό τρόπο ψησίματος για να μην το στερηθούμε. Ο φούρνος είναι μία λύση, και μάλιστα αποτελεσματική και ανταγωνιστική της σούβλας. Τολμήστε το και δε θα το μετανιώσετε.
Η προπαρασκευή είναι η ίδια είτε στη σούβλα είτε στο φούρνο. Το ψήσιμο διαφέρει. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΉ ΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΩΝ
Ας δούμε τι χρειαζόμαστε και πώς θα το φτιάξουμε:
Υλικά
Για δύο κοκορέτσια
1 συκωταριά αρνίσια
1,5 κιλό έντερα αρνίσια
1 μπόλια αρνιού
1 κουταλιά ανθό αλατιού
Πιπέρι, ρίγανη
Δύο σούβλες μεταλλικές ή ξύλινες των 30 εκατοστών
Εκτέλεση
Αρχικά θα πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα έντερα. Βρίσκουμε την αρχή από το κάθε έντερο και ανοίγουμε με τα χέρια μας, αφήνουμε κάτω απ’ τη βρύση με αρκετό τρεχούμενο νερό ώστε να πλυθεί πολύ καλά από μέσα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για το κάθε έντερο τέσσερις περίπου φορές. Αφού τα πλύνουμε όλα, αφήνουμε τα έντερα για 20 λεπτά σε ένα μπολ με νερό, ξύδι και λεμόνι. Σουρώνουμε και βρίσκουμε την κάθε άκρη και την κρατάμε έξω από το μπολ.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την συκωταριά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για να πάνε παντού.
Παίρνουμε μία σούβλα και αρχίζουμε να περνάμε εναλλάξ καρδιά, πνευμόνια, συκώτι και γλυκάδια μέχρι να την γεμίσουμε . Αφήνουμε ελάχιστο κενό και από τις δύο άκρες.
Αν η μπόλια μας είναι σκληρή, βουτάμε σε ζεστό νερό ώστε να μαλακώσει και να μπορούμε να την δουλέψουμε. Τυλίγουμε την μπόλια γύρω από τα εντόσθια ομοιόμορφα.
Παίρνουμε την άκρη από ένα έντερο και δένουμε ένα κόμπο στη μία άκρη από την σούβλα, περνάμε κάθετα μέχρι την άλλη άκρη και επαναλαμβάνουμε μερικές φορές. Στη συνέχεια, τυλίγουμε το έντερο γύρω από την μπόλια σφιχτά αρκετές φορές μέχρι να την καλύψουμε. Όταν τελειώσουμε, δένουμε στη μία άκρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κοκορέτσι.
Μεταφέρουμε τα κοκορέτσια σε ένα ταψί με μία σχάρα, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.
Ανοίγουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια.
Καλοφάγωτο
(Πηγή συνταγής: kritikes-geuseis.gr)