Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας: Νόθο το δημοψήφισμα, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση η κυβέρνηση Ερντογάν

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

“Αυτό το δημο­ψή­φι­σμα φέρει τα σημά­δια της τυραν­νί­ας και της απά­της” ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­ση της η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας (TKP) που καλεί την εργα­τι­κή τάξη και το λαό της χώρας “να ενω­θεί, να δρά­σει οργα­νω­μέ­να και να μη δεχθεί τετε­λε­σμέ­να γεγο­νό­τα”. Η αντί­δρα­ση του TKP ήρθε μόλις λίγα λεπτά μετά την ανα­κοί­νω­ση των απο­τε­λε­σμά­των του αμφι­λε­γό­με­νου δημο­ψη­φί­σμα­τος από την κυβέρ­νη­ση Ερντο­γάν και την ορια­κή επι­κρά­τη­ση του “Ναι” με 51.4%.

Το ΚΚ Τουρ­κί­ας χαρα­κτη­ρί­ζει “κοροϊ­δία του λαού” τους πανη­γυ­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης και του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, επι­ση­μαί­νο­ντας τις προ­σπά­θειες αλλοί­ω­σης του απο­τε­λέ­σμα­τος και το γεγο­νός ότι θεω­ρή­θη­καν έγκυ­ρα και ψηφο­δέλ­τια χωρίς σφρα­γί­δες. Η ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων: “Είναι μάταιο για το AKP (σ.σ: το κυβερ­νών κόμ­μα), το οποίο διοι­κεί τη χώρα σύμ­φω­να με τα συμ­φέ­ρο­ντα των εχθρών του εργα­ζό­με­νου λαού, τις καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις και τα μονο­πώ­λια, να προ­σπα­θεί ακό­μη μια φορά να επι­βιώ­σει βασι­ζό­με­νο σε αυτές τις δυνά­μεις”.

Της ανα­κοί­νω­σης των απο­τε­λε­σμά­των του δημο­ψη­φί­σμα­τος ακο­λού­θη­σε σωρεία αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και σε άλλες πόλεις, με τους Τούρ­κους κομ­μου­νι­στές να πρω­το­στα­τούν. “Η πιθα­νό­τη­τα να δεχθεί η κοι­νω­νία το “Ναι” είναι μηδε­νι­κή” υπο­γραμ­μί­ζει, μετα­ξύ άλλων, η ανα­κοί­νω­ση του TKP που επι­ση­μαί­νει το γεγο­νός ότι η ψήφος υπέρ του “Όχι” κυριάρ­χη­σε στα μεγά­λα αστι­κά κέντρα (Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, Άγκυ­ρα, Σμύρ­νη) τα οποία θεω­ρού­νταν εκλο­γι­κά προ­πύρ­για της κυβέρνησης.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι το ΚΚ Τουρ­κί­ας- παρά το όργιο κυβερ­νη­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας και της απα­γό­ρευ­σης συγκε­ντρώ­σε­ων που του επι­βλή­θη­κε- βγή­κε τις προη­γού­με­νες μέρες στους δρό­μους, καλώ­ντας το λαό σε απόρ­ρι­ψη των συνταγ­μα­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων. Το σύν­θη­μα του TKP ήταν “Yetmez ama Hayir” (“Όχι”, αλλά αυτό δεν αρκεί), ανα­δει­κνύ­ο­ντας ότι, πέραν της αρνη­τι­κής ψήφου στο δημο­ψή­φι­σμα, προ­έ­χει η πάλη της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των της χώρας απέ­να­ντι στο κεφά­λαιο και την εξου­σία του. Με το σύν­θη­μα “Boyun Egme” (Μην παρα­δί­νε­σαι) και την προ­σπά­θεια να συνει­δη­το­ποι­η­θεί η ανά­γκη για γενι­κό­τε­ρη ρήξη με το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, το TKP συνε­χί­ζει, μέσα σε ιδιαί­τε­ρα αντί­ξο­ες συν­θή­κες, την προ­σπά­θεια για να ξημε­ρώ­σουν καλύ­τε­ρες μέρες για το λαό της γει­το­νι­κής χώρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο