Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκές χώρες

Ανη­συ­χία ο αριθ­μός κρου­σμά­των σε γει­το­νι­κές χώρες. Σημα­ντι­κή αύξη­ση των κρου­σμά­των και μικρή μεί­ω­ση των νεκρών έχου­με στην Ιτα­λία, ενώ στη Βόρεια Μακε­δο­νία έχου­με νέο ρεκόρ κρου­σμά­των. Εκα­το­ντά­δες οι νεκροί στη Βρετανία.

Βρετανία: Ξεπέρασε τις 40.000 ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό

Το σύνο­λο των θανά­των ασθε­νών με κορο­νο­ϊό σε όλους τους χώρους ξεπέ­ρα­σε τις 40.000, σύμ­φω­να με τα σημε­ρι­νά δεδο­μέ­να του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας. Το τελευ­ταίο 24ωρο κατα­γρά­φη­καν 357 νέοι θάνα­τοι και το σύνο­λό τους έφτα­σε συγκε­κρι­μέ­να τους 40.261. Χθες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πάνω από 200.000 δια­γνω­στι­κά τεστ και από αυτά 1.650 ήταν θετι­κά. Ο αριθ­μός των ασθε­νών με Covid-19 που εξα­κο­λου­θούν να νοση­λεύ­ο­νται είναι 7.080 και είναι μειω­μέ­νος κατά 15% σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

Ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού στην Αγγλία εμφα­νί­ζε­ται μειω­μέ­νος σε σύγκρι­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, κατά περί­που 2.500, σύμ­φω­να με νέα δεδο­μέ­να από την Εθνι­κή Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία. Με βάση τα απο­τε­λέ­σμα­τα εξε­τά­σε­ων, ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των μέσα σε ένα τυχαίο 24ωρο έπε­σε στα 5.600 από τα 8.000.

Ο επι­κε­φα­λής επι­στη­μο­νι­κός σύμ­βου­λος της κυβέρ­νη­σης στα θέμα­τα της παν­δη­μί­ας, Πάτρικ Βάλανς, δήλω­σε σε ξεχω­ρι­στές τοπο­θε­τή­σεις του σήμε­ρα ότι ο δεί­κτης ανα­πα­ρα­γω­γής του ιού σε ορι­σμέ­νες περιο­χές της Αγγλί­ας, και συγκε­κρι­μέ­να στα βορειο­δυ­τι­κά, είναι αυξη­μέ­νος πάνω από το 1, που σημαί­νει ότι οι συγκε­κρι­μέ­νες αυτές περιο­χές θα αντι­με­τω­πί­σουν αυξη­μέ­να κρού­σμα­τα παρ’ όλο που στο σύνο­λο της Αγγλί­ας, ο δεί­κτης εξα­κο­λου­θεί να βρί­σκε­ται μετα­ξύ του 0,7 και του 1, και για το σύνο­λο της Βρε­τα­νί­ας ο δεί­κτης βρί­σκε­ται μετα­ξύ 0,7 και 0,9.

Είπε ακό­μη ότι ο επι­πο­λα­σμός της Covid-19 βρί­σκε­ται σε φθί­νου­σα πορεία στη χώρα και ότι χοντρι­κά υπάρ­χουν περί­που 39.000 νέα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού κάθε εβδομάδα.

Ιταλία: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και μικρή μείωση των νεκρών

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των περι­στα­τι­κών κορο­νοϊ­ού στην Ιτα­λία είναι 234.531. Οι νεκροί έφτα­σαν τους 33.774. Παράλ­λη­λα, 163.781 άνθρω­ποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνο­λο κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού ήταν 234.013 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.689 άνθρω­ποι ενώ 161.895 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, δηλα­δή, έχα­σαν την ζωή τους 85 άνθρω­ποι και κατα­γρά­φη­καν 518 νέα κρού­σμα­τα. 1.886 ασθε­νείς έγι­ναν αρνη­τι­κοί στον ιό.

Στο μετα­ξύ, 316 ασθε­νείς βρί­σκο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας και, συνο­λι­κά, 5.301 έχουν εισα­χθεί σε νοσο­κο­μείο. Για 33.774 έχει απο­φα­σι­στεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέ­ση με χθες τα κρού­σμα­τα παρου­σιά­ζουν σημα­ντι­κή αύξη­ση: νόση­σαν 341 περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι. Απε­βί­ω­σαν 3 λιγό­τε­ροι ασθε­νείς, ενώ οι θερα­πευ­μέ­νοι αυξή­θη­καν κατά 929.

Τα ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης υπο­γραμ­μί­ζουν ότι η αύξη­ση των νέων κρου­σμά­των επη­ρε­ά­ζει το γενι­κό­τε­ρο κλί­μα αισιο­δο­ξί­ας των τελευ­ταί­ων ημε­ρών. Από τα 518, συνο­λι­κά, νέα κρού­σμα­τα του τελευ­ταί­ου εικο­σι­τε­τρα­ώ­ρου, 402 κατα­γρά­φη­καν στην Λομβαρδία.

Θεω­ρεί­ται πιθα­νή η εντα­τι­κο­ποί­η­ση των ελέγ­χων, ιδί­ως στις βόρειες περι­φέ­ρειες της χώρας, για να δια­πι­στω­θεί αν τηρού­νται όλοι οι κανό­νες ασφα­λεί­ας που έχει θέσει η κυβέρ­νη­ση του Τζου­ζέ­πε Κόντε, σε συνερ­γα­σία με τις είκο­σι μια περι­φέ­ρειες της χώρας.

Ρωσία-Κορονοϊός: 8.726 τα νέα κρούσματα, 144 οι νέοι θάνατοι

Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού αυξή­θη­κε το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο κατά 8.726, φθά­νο­ντας συνο­λι­κά τις 449.834.

Χθες οι νεκροί έφθα­σαν τους 144, ενώ συνο­λι­κά ο αριθ­μός των θανά­των έχει ανέλ­θει στις 5.528.

Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο πήραν εξι­τή­ριο 8.057 ασθε­νείς, ενώ ο συνο­λι­κός αριθ­μός των ασθε­νών που έχουν αναρ­ρώ­σει έχει φθά­σει τις 212.680. Οι αναρ­ρώ­σα­ντες συνι­στούν το 47,3% του συνο­λι­κού αριθ­μού των κρουσμάτων.

Σύμ­φω­να με τις αρχές, για πρώ­τη φορά η ημε­ρή­σια ποσο­στιαία αύξη­ση των κρου­σμά­των κυμάν­θη­κε κάτω του 2%, στο 1,98%. Τα ενερ­γά κρού­σμα­τα έχουν φθά­σει τις 231. 626.

Στη Μόσχα το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο κατα­γρά­φη­καν 1.855 κρού­σμα­τα, ενώ τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες ο αριθ­μός των κρου­σμά­των στη ρωσι­κή πρω­τεύ­ου­σα δεν υπερ­βαί­νει τις 2.000. Συνο­λι­κά στη Μόσχα έχουν κατα­γρα­φεί 191.069 κρού­σμα­τα, ενώ τα ενερ­γά κρού­σμα­τα μειώ­θη­καν στις 90.905.

Βόρεια Μακεδονία: 180 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Αριθ­μός ρεκόρ νέων κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού κατα­γρά­φη­κε στη Βόρεια Μακε­δο­νία το τελευ­ταίο 24ωρο, με 180 νέες μολύν­σεις, κάτι που σημαί­νει ότι ο συνο­λι­κός αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των στη χώρα ανέρ­χε­ται πλέ­ον στα 2.790. Τα περισ­σό­τε­ρα από τα 180 νέα κρού­σμα­τα στη χώρα κατα­γρά­φο­νται στα Σκό­πια (109 κρού­σμα­τα), ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της χώρας.

Εδώ και μία εβδο­μά­δα, στη χώρα αυτή των δύο εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων κατα­γρά­φε­ται ραγδαία αύξη­ση των κρου­σμά­των της Covid-19 . Σήμε­ρα ξεπε­ρά­στη­κε και ο αριθ­μός των 120 νέων κρου­σμά­των που είχε κατα­γρα­φεί μία ημέ­ρα νωρίτερα.

Η αύξη­ση των νέων κρου­σμά­των ενδέ­χε­ται να οφεί­λε­ται και στην αύξη­ση των δια­γνω­στι­κών τεστ, καθώς τις περα­σμέ­νες 24 ώρες διε­νερ­γή­θη­καν 1.272 τεστ. Συνο­λι­κά στη χώρα έχουν διε­νερ­γη­θεί 34.386 τεστ ανί­χνευ­σης του Covid-19.

Ακό­μη, δύο άνθρω­ποι που είχαν προ­σβλη­θεί από τον κορο­νο­ϊό κατέ­λη­ξαν το τελευ­ταίο 24ωρο, ανε­βά­ζο­ντας σε 149 τον αριθ­μό των θυμά­των στη χώρα από τη νόσο.

Λόγω της ανα­ζω­πύ­ρω­σης της επι­δη­μί­ας στη χώρα, από χθες το βρά­δυ και μέχρι το πρωί της Δευ­τέ­ρας, η κυβέρ­νη­ση της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας απο­φά­σι­σε την πλή­ρη απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας των πολι­τών τόσο στην πρω­τεύ­ου­σα, Σκό­πια, όσο και σε ορι­σμέ­νες άλλες πόλεις, όπως το Τέτο­βο, Κου­μά­νο­βο και Στιπ, όπου έχει κατα­γρα­φεί μεγά­λος αριθ­μός νέων κρουσμάτων.

Σε όλες τις υπό­λοι­πες πόλεις της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας ξεκι­νά στις 16:00 και λήγει στις 05:00 της επομένης.

Η Ελβετία ανοίγει τα σύνορα με την Ευρώπη στις 15 Ιουνίου

Η Ελβε­τία σχε­διά­ζει να ανοί­ξει τα σύνο­ρά της με τις χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, τις χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ζώνης Ελεύ­θε­ρων Συναλ­λα­γών (EFTA) και τη Βρε­τα­νία στις 15 Ιου­νί­ου, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα, Παρα­σκευή, η κυβέρ­νη­ση, νωρί­τε­ρα από ό,τι προ­έ­βλε­πε ένα αρχι­κό σχέ­διο, καθώς ο αριθ­μός των κρου­σμά­των του νέου κορο­νοϊ­ού μειώνεται.

Η υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Καρίν Κέλερ-Σού­τερ ενη­μέ­ρω­σε τους συνα­δέλ­φους της για την κίνη­ση, που πάει πιο πέρα από ένα αρχι­κό σχέ­διο να ανοί­ξουν τα σύνο­ρα με τις γει­το­νι­κές Γερ­μα­νία, Αυστρία και Γαλ­λία στις 15 Ιου­νί­ου και με άλλες χώρες έως τις 6 Ιουλίου.

«Η γραμ­μή της κυβέρ­νη­σης συμ­βα­δί­ζει με εκεί­νην πολ­λών ευρω­παϊ­κών χωρών. Στην άτυ­πη βιντε­ο­διά­σκε­ψη των υπουρ­γών Εσω­τε­ρι­κών των χωρών της [ζώνης] Σέν­γκεν την Παρα­σκευή, πολ­λοί υπουρ­γοί εξέ­φρα­σαν την ελπί­δα για μια επι­στρο­φή στην κανο­νι­κό­τη­τα και την άρση των ελέγ­χων στα εσω­τε­ρι­κά σύνο­ρα της Ευρώ­πης στις 15 Ιου­νί­ου», είπε.

Η Ελβε­τία είχε πει τον περα­σμέ­νο μήνα στον νότιο γεί­το­νά της, την Ιτα­λία, που κατα­γρά­φει έναν από τους υψη­λό­τε­ρους απο­λο­γι­σμούς της COVID-19 τόσο σε αριθ­μό μολύν­σε­ων όσο και σε αυτόν των θανά­των, πως το σχέ­διο της Ρώμης να άρει τους εσω­τε­ρι­κούς ελέγ­χους από τις 3 Ιου­νί­ου, ήταν «πολύ πρώιμο».

Στην Ελβε­τία, τα νέα κρού­σμα­τα της COVID-19, της ανα­πνευ­στι­κής ασθέ­νειας που προ­κα­λεί­ται από τον κορο­νο­ϊό, αυξή­θη­καν σήμε­ρα κατά 23 και έφθα­σαν τα 30.936. Ο αριθ­μός των θανά­των έφθα­σε τους 1.660.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο