Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κουτοπονηριές της κυβέρνησης της Αυστραλίας

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Από το Σεπτέμ­βριο παλεύ­ουν με τις φλό­γες χιλιά­δες εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες στην Αυστρα­λία. Δεν τους έχει δοθεί καμία απο­ζη­μί­ω­ση για την επι­κίν­δυ­νη απο­στο­λή τους και για την απώ­λεια από τις προ­σω­πι­κές τους δου­λειές. Τα ΜΜΕ και οι μόνι­μοι πυρο­σβέ­στες καθη­με­ρι­νά υμνούν τις υπη­ρε­σί­ες τους. Η κυβέρ­νη­ση της Αυστρα­λί­ας μέχρι τώρα αρνού­νταν να τους αποζημιώσει. 

Την Κυρια­κή στις 29/12 δήλω­σε ο Αυστρα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Scott Morrison πως θα πάρουν “κάποιες” απο­ζη­μιώ­σεις κάποιοι από τις 70.000 εθε­λο­ντές στην πολι­τεία New South Wales. Στις άλλες πολι­τεί­ες θα απο­φα­σί­σουν οι τοπι­κές αρχές κατά τον πρωθυπουργό. 

Έβα­λε όμως τις εξής ακα­τα­νό­η­τες προϋποθέσεις:

α. να είναι ελεύ­θε­ροι επιχειρηματίες 

β. ή να είναι εργα­ζό­με­νοι σε επι­χει­ρή­σεις με ανώ­τα­το τζί­ρο 50 εκατομμύρια!

γ. να ασχο­λή­θη­καν με την κατά­σβε­ση του­λά­χι­στον 10 ημέρες.

Η ημε­ρή­σια απο­ζη­μί­ω­ση θα είναι 300 δολά­ρια αλλά με ανώ­τα­το ποσό 6.000 δολά­ρια δηλα­δή απο­ζη­μί­ω­ση 20 ημερών. 

Οι εξαγ­γε­λί­ες ήρθαν μετά από την σκλη­ρή κρι­τι­κή που δέχθη­κε όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα για τις δηλώ­σεις του πως «ο εθε­λο­ντι­σμός είναι παρά­δο­ση στην Αυστρα­λία και δεν χρειά­ζο­νται αποζημιώσεις».

 

Με την μισή Αυστρα­λία κατε­στραμ­μέ­νη από τις φωτιές, με υπο­βαθ­μι­σμέ­νες της υπη­ρε­σί­ες κατά­σβε­σης και χωρίς κατάλ­λη­λα μέσα και υπο­δο­μή όπως σε όλο τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο, ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αυστρα­λί­ας ομο­λο­γεί το αυτο­νό­η­το που σημαί­νει «ο σώζων εαυ­τόν σωθή­τω». Ο δε εθε­λο­ντι­σμός είναι για μια ακό­μη φορά το τέχνα­σμα για να απο­φευ­χθούν οι κοι­νω­νι­κές δαπά­νες και να ανα­κα­τα­νε­μη­θούν στα μονοπώλια. 

***

Στο Σίδνεϋ, την Πρω­το­χρο­νιά έρι­ξαν 100.000 πυρο­τε­χνή­μα­τα για μην απο­τρα­πεί η προ­σέ­λευ­ση του­ρι­στών που απέ­δω­σε 130 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στο λιανεμπόριο…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο