Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Για να λάμπει το χρώμα μας

Με τα επί­ση­μα εγκαί­νια, στις 12 Οκτώ­βρη, του Κοι­νω­νι­κού Εργα­στή­ριου με χρώ­μα Κού­βας (Laboratorio Social Color Cubano), στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο Quintín Banderas Betancourt, η Κού­βα έκα­νε ένα ακό­μη βήμα υπέρ του Εθνι­κού Προ­γράμ­μα­τος κατά του Ρατσι­σμού και των Φυλε­τι­κών Δια­κρί­σε­ων.

Παρου­σία του Υπουρ­γού Πολι­τι­σμού, Alpidio Alonso Grau του comandante Víctor Dreke και του εκπρο­σώ­που του Ταμεί­ου Πλη­θυ­σμού των Ηνω­μέ­νων Εθνών (#), Marisol Alfonso de Armas, ο Rolando Julio Rensoli, διευ­θυ­ντής του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου του Πολι­τι­στι­κού Κέντρου Quintín Banderas Betancourt και αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Aponte της Uneac, εξή­γη­σε ότι τα εγκαί­νια του, ήταν μέρος μιας δρά­σης που οργα­νώ­θη­κε από την Κού­βα κατά της γενο­κτο­νί­ας, του αποι­κι­σμού και του ρατσι­σμού, ακρι­βώς την ημέ­ρα που άλλα μέρη του κόσμου γιόρ­τα­σαν την Ημέ­ρα των Αγώ­νων ή την Ημέ­ρα Ισπα­νι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς, γνω­στή και ως Ημέ­ρα του Κολόμ­βου (ανα­κά­λυ­ψης της Αμερικής).

σσ._(#)
United Nations Population Fund UNFPA (Fondo de Población de las Naciones Unidas) είναι οργά­νω­ση ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των υπό την αιγί­δα του ΟΗΕ, για τις Πλη­θυ­σμια­κές Δρα­στη­ριό­τη­τες, που ως υπη­ρε­σία του ΟΗΕ στο­χεύ­ει στη βελ­τί­ω­ση της ανα­πα­ρα­γω­γι­κής και της μητρι­κής υγεί­ας παγκο­σμί­ως. Το έργο της περι­λαμ­βά­νει την ανά­πτυ­ξη εθνι­κών στρα­τη­γι­κών και πρω­το­κόλ­λων υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης, την αύξη­ση της πρό­σβα­σης στον έλεγ­χο των γεν­νή­σε­ων και την ηγε­τι­κή εκστρα­τεία κατά της αιμο­μι­ξί­ας, έμφυ­λης της βίας, του ακρω­τη­ρια­σμού των γυναι­κεί­ων γεν­νη­τι­κών οργά­νων, με  προ­γράμ­μα­τα σε 144+ χώρες σε Ευρώ­πη Αρα­βι­κά κρά­τη και υπο­σα­χά­ρια Αφρι­κή, Ασία, Ειρη­νι­κό, Λατι­νι­κή Αμερική.

“Όσοι βεβαιώ­νουν ότι στις 12 Οκτω­βρί­ου 1492 ο Κολόμ­βος ανα­κά­λυ­ψε την Αμε­ρι­κή και έτσι έλα­βε χώρα μια δια­πο­λι­τι­σμι­κή συνά­ντη­ση με την Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή, θα πρέ­πει να λάβουν υπό­ψη τους με ποιο κόστος συνέ­βη”, εξή­γη­σε ο Rensoli. Κατά τη γνώ­μη του, σε μια συνά­ντη­ση κάτι μοι­ρά­ζε­ται με έναν φίλο ή άλλο άτο­μο με εγκάρ­διο και ειρη­νι­κό τρό­πο, και “αυτό δεν συνέ­βαι­νε στην Κού­βα, την Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή, όπου η λεγό­με­νη συνά­ντη­ση έγι­νε με αίμα και φωτιά”, όπως ανέφερε.

Ο Rensoli προ­σέ­φε­ρε πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τον ιστό­το­πο και εξή­γη­σε ότι, αν και είναι υπό κατα­σκευή (σσ. “νεκρός” ακό­μη), μπο­ρεί­τε πλέ­ον να συμ­βου­λευ­τεί­τε το ψηφια­κό αρχείο του Προ­γράμ­μα­τος, καθώς και άλλο περιε­χό­με­νο ενδια­φέ­ρο­ντος σχε­τι­κά με το θέμα. Παρο­μοί­ως, ανα­κοί­νω­σε την πρό­ο­δο που επι­τεύ­χθη­κε με τη δημο­σί­ευ­ση του Κου­βα­νι­κού Εγχει­ρι­δί­ου Ηθι­κής, ένα πολύ χρή­σι­μο εργα­λείο για πολ­λούς τομείς. Πρό­σθε­σε ότι η επαρ­χία της Αβά­νας δια­θέ­τει ένα δίκτυο πολι­τι­στι­κών κέντρων που συν­δέ­ο­νται με την κατα­πο­λέ­μη­ση του ρατσι­σμού, με την κύρια έδρα της στο Casa Museo de África, που ανή­κει στο Γρα­φείο του Ιστο­ρι­κού της Πόλης.

Στη συνά­ντη­ση συμ­με­τεί­χαν εκπρό­σω­ποι του Γρα­φεί­ου Εργα­σί­ας της Αντι­προ­έ­δρου της Κυβέρ­νη­σης Inés María Chapman Waugh, η οποία είναι υπεύ­θυ­νη για τη διεύ­θυν­ση του Εθνι­κού Προ­γράμ­μα­τος κατά του Ρατσι­σμού και των Φυλε­τι­κών Δια­κρί­σε­ων _Color Cubano, που έχει προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες δρά­σεις έως το 2030, διευ­θυ­ντές του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, ιστο­ρι­κοί, εικα­στι­κοί κινη­μα­το­γρα­φι­στές, ντό­πιοι καλ­λι­τέ­χνες, εκπρό­σω­ποι του Πολι­τι­σμού και συγ­γε­νείς του Στρα­τη­γού Quintín Banderas.

Πηγή Granma

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο