Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Μεγαλειώδης διαδήλωση με σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Ο κου­βα­νός πρό­ε­δρος Μιγκέλ Ντί­ας-Κανέλ τέθη­κε χθες Πέμ­πτη επι­κε­φα­λής πελώ­ριας δια­δή­λω­σης στην Αβά­να σε ένδει­ξη υπο­στή­ρι­ξης των Παλαι­στι­νί­ων, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας επι­κρί­θη­καν οι ΗΠΑ για την υπο­στή­ρι­ξή τους στο Ισραήλ.

«Αυτό που ζητούν οι κου­βα­νοί νέοι με αυτή την πορεία είναι κατά­παυ­ση του πυρός στην Παλαι­στί­νη», είπε η Κρι­στί­να Ντί­ας, 22 ετών, φοι­τή­τρια στο πανε­πι­στή­μιο της Αβά­νας, στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Τονί­ζο­ντας πως οι Κου­βα­νοί θρη­νούν «όλα τα θύμα­τα αυτού του πολέ­μου», έκρι­νε ταυ­τό­χρο­να πως θα ήταν «αφε­λές να νομί­ζου­με ότι αυτό (που γίνε­ται στη Λωρί­δα της Γάζας) είναι πόλε­μος»: «Είναι γενο­κτο­νία», επέμεινε.

Πλαι­σιω­μέ­νος από τη σύζυ­γό του Λις Κου­έ­στα και τον πρω­θυ­πουρ­γό του Μανου­έλ Μαρέ­ρο, ο αρχη­γός του κρά­τος βρι­σκό­ταν στην κεφα­λή της πορεί­ας, που οργα­νώ­θη­κε έπει­τα από κάλε­σμα της κομ­μου­νι­στι­κής νεο­λαί­ας και πλημ­μύ­ρι­σε τη Μαλε­κόν, την παρα­θα­λάσ­σια λεω­φό­ρο της Αβά­νας όπου βρί­σκε­ται, μετα­ξύ άλλων, η πρε­σβεία των ΗΠΑ.

«Αυτό που συμ­βαί­νει στην Παλαι­στί­νη είναι μεγά­λη αδι­κία, είναι σφα­γή», είπε ο Χαβιέρ Ερνέ­στο Μπο­ρό­το, 19 χρο­νών, που φόρα­γε κου­φί­για, την ασπρό­μαυ­ρη παλαι­στι­νια­κή μαντίλα.

Για πάνω από μια ώρα, δια­δη­λω­τές ανέ­μι­ζαν σημαί­ες της Παλαι­στί­νης ή περ­πα­τού­σαν έχο­ντας στα χέρια πλα­κάτ με συν­θή­μα­τα όπως «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη», «Όχι στη γενο­κτο­νία», «Ζήτω η ελεύ­θε­ρη Παλαιστίνη».

«Πάνω από 100.000» κάτοι­κοι της Αβά­νας συμ­με­τεί­χαν στη δια­δή­λω­ση, ανέ­φε­ρε μέσω X (του πρώ­ην Twitter) το υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Μαθη­τές, φοι­τη­τές, καθώς και εργα­ζό­με­νοι σε δημό­σιες επι­χει­ρή­σεις κλή­θη­καν να πάρουν μέρος στη δια­δή­λω­ση αυτή, που οργα­νώ­θη­κε την ημέ­ρα που επι­σκέ­φθη­κε την πρω­τεύ­ου­σα ο ειδι­κός απε­σταλ­μέ­νος της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα Έαμον Γκίλμορ.

Περ­νώ­ντας μπρο­στά από την πρε­σβεία των ΗΠΑ, η κυβέρ­νη­ση των οποί­ων υπο­στη­ρί­ζει σθε­να­ρά το Ισρα­ήλ, οι δια­δη­λω­τές φώνα­ξαν «γιάν­κη­δες φασί­στες, είσα­στε τρομοκράτες».

Η χθε­σι­νή δια­δή­λω­ση ήταν η μεγα­λύ­τε­ρη που οργα­νώ­θη­κε στην Κού­βα από το ξέσπα­σμα του πολέ­μου την 7η Οκτωβρίου.

Αρκε­τοί νεα­ροί Παλαι­στί­νιοι οι οποί­οι σπου­δά­ζουν ιατρι­κή στην Κού­βα συμ­με­τεί­χαν στην πορεία. «Ευχα­ρι­στώ τον λαό και την κυβέρ­νη­ση της Κού­βας που πάντα υπο­στη­ρί­ζουν την Παλαι­στί­νη», είπε ο Ισάμ Αλντα­ουό­ντα, φοι­τη­τής 22 ετών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο