Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα Το αμερικανικό εμπάργκο προκάλεσε απώλειες 4,3 δισεκ. δολαρίων

Το εμπάρ­γκο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, μόνο για το διά­στη­μα από τον Απρί­λιο του 2017 έως τον Μάρ­τιο φέτος, προ­κά­λε­σε στην Κού­βα απώ­λειες 4,321 δισεκ. δολα­ρί­ων, ανα­κοί­νω­σε την Παρα­σκευή το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της νησιω­τι­κής χώρας.

«Στη διάρ­κεια της περιό­δου που καλύ­πτει η έκθε­ση, ο απο­κλει­σμός προ­κά­λε­σε απώ­λειες της τάξης των 4,321 δισεκ. δολα­ρί­ων για την Κού­βα», ανα­φέ­ρει το υπουρ­γείο σε ένα επί­ση­μο κείμενο.

Η Κού­βα και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες απο­κα­τέ­στη­σαν τις σχέ­σεις τους τον Ιού­λιο του 2015 έπει­τα από δια­κο­πή 50 και πλέ­ον χρό­νων, όμως το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο δια­τή­ρη­σε το εμπάργκο.

Αφό­του τέθη­κε σε εφαρ­μο­γή το 1962, σε τρέ­χου­σες τιμές, ο απο­κλει­σμός προ­κά­λε­σε ζημί­ες που κατά την κυβέρ­νη­ση της Κού­βας, απο­τι­μώ­νται στο ιλιγ­γιώ­δες ποσό του ενός τρισ. δολα­ρί­ων (933.678 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια – σε σημε­ρι­νές αξί­ες) για την κου­βα­νι­κή οικο­νο­μία, συνε­χί­ζει το υπουργείο.

Τον Νοέμ­βριο του 2017, με σκο­πό να περιο­ρί­σει την προ­σέγ­γι­ση που ξεκί­νη­σε ο προ­κά­το­χός του, ο Ντό­ναλντ Τραμπ επα­νέ­φε­ρε ένα μεγά­λο μέρος των κυρώ­σε­ων, επι­τρέ­πο­ντας ωστό­σο στους Αμε­ρι­κα­νούς να «ταξι­δεύ­ουν στην Κού­βα και να υπο­στη­ρί­ζουν τις μικρές ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις» στο νησί.

Τα μέτρα αυτά «είχαν απο­τέ­λε­σμα μια σημα­ντι­κή μεί­ω­ση των επι­σκέ­ψε­ων από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, και προ­κά­λε­σαν μεγά­λα εμπό­δια στις οικο­νο­μι­κές και εμπο­ρι­κές σχέ­σεις κου­βα­νι­κών επι­χει­ρή­σε­ων με ενδε­χό­με­νους αμε­ρι­κα­νούς εταί­ρους ή τρί­τες χώρες», διευ­κρι­νί­ζε­ται στο κεί­με­νο του κου­βα­νι­κού υπουργείου.

«Η έντα­ση του απο­κλει­σμού της Κού­βας συνο­δεύ­τη­κε από μια επι­θε­τι­κή, απει­λη­τι­κή και αναι­δή ρητο­ρι­κή και από περιο­ρι­σμούς εκ μέρους των ανώ­τα­των επι­πέ­δων της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, κάτι που δημιουρ­γεί μια μεγά­λη έλλει­ψη εμπι­στο­σύ­νης και αβε­βαιό­τη­τα», σημειώνεται.

Κάθε χρό­νο (από το 1991) η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας επα­να­φέ­ρει στον ΟΗΕ ψήφι­σμα με το οποίο ζητεί­ται από τις ΗΠΑ να άρουν το οικο­νο­μι­κό εμπάρ­γκο και το οποίο έχει υπερ­ψη­φι­στεί 26 φορές μέχρι σήμε­ρα, γεγο­νός που πρό­κει­ται να συμ­βεί κι εφέτος.

Φέτος, θα παρου­σια­στεί κατά τη διάρ­κεια της ετή­σιας συνό­δου της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ σε ημε­ρο­μη­νία άγνω­στη προς το παρόν.

Για την ιστο­ρία το περ­σι­νό ψήφι­σμα (2017) εγκρί­θη­κε από 191 χώρες και μόνο οι ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ ψήφι­σαν κατά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο