Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟ Μακεδονίας του ΚΚΕ: Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους

Την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή που θυσιά­ζει τη ζωή των εργα­τών στον βωμό της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τιών απο­κα­λύ­πτει η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ με ένα φυλ­λά­διο που αφο­ρά τα εργο­δο­τι­κά εγκλή­μα­τα στα κάτερ­γα εργα­σί­ας τα οποία σημειώ­θη­καν τα τελευ­ταία χρό­νια.

Με αυτό το απο­κα­λυ­πτι­κό γρά­φη­μα από σήμε­ρα και τις επό­με­νες μέρες προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται περιο­δεί­ες στους χώρους δου­λειάς και συγκε­κρι­μέ­να: Σήμε­ρα, Παρα­σκευή, στο σού­περ μάρ­κετ «Σκλα­βε­νί­της» στο Ωραιό­κα­στρο και στις επι­χει­ρή­σεις τρο­φί­μων «Δέλ­τα», «Του­μπουρ­λέ­κας». Αύριο, Σάβ­βα­το, στην «Μπάρ­μπα Στά­θης». Τη Δευ­τέ­ρα σε «Cosmos», «Σκλα­βε­νί­της», «ΟΝΕ Salonika», ΚΔΑΥ Θέρ­μης, ΜΕΒΓΑΛ και «DS Smith». Την Τρί­τη σε «Μενε­ξό­που­λος» και «Παπα­δό­που­λος».

Με τίτλο «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Οι ζωές μας έχουν αξία! Όχι άλλο αίμα για τα κέρ­δη τους» στο φυλ­λά­διο γίνε­ται ανα­φο­ρά στα εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα» που κατα­γρά­φη­καν τα τελευ­ταία χρόνια.

«Όλοι οι χώροι εργα­σί­ας “κοι­λά­δες των Τεμπών”. Πάνω από 2.000 εργα­ζό­με­νοι έχα­σαν τη ζωή τους την ώρα της εργα­σί­ας τους από το 1999 έως το 2019. Τετρα­κό­σιοι εργα­ζό­με­νοι κάθε χρό­νο πεθαί­νουν από επαγ­γελ­μα­τι­κές ασθένειες.

Σαρά­ντα έξι νεκροί εργά­τες το 2018. 51 το 2019. 41 το 2020. 102 το 2022.

Ενας νεκρός εργα­ζό­με­νος περί­που κάθε τρεις μέρες.

14.000 εργα­τι­κά “ατυ­χή­μα­τα” μόνο για το 2022.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη το 2022: 7 νεκροί και 13 σοβα­ρά τραυματίες.

120 εργα­τι­κά “ατυ­χή­μα­τα” στον δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης 2020 — 2023.

Δεν είναι “ατυ­χή­μα­τα”! Είναι δια­χρο­νι­κά εγκλή­μα­τα!», τονί­ζει μετα­ξύ άλλων και απο­κα­λύ­πτει τους ενό­χους, την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή που ακο­λού­θη­σαν ΝΔ — ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ: «1990 — 2011: Μαζι­κός απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμός επαγ­γελ­μά­των και κλά­δων από Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Επί­θε­ση στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση: Νόμος Γιαν­νί­τση (ΠΑΣΟΚ) / νόμος Κατρού­γκα­λου (ΣΥΡΙΖΑ) / νόμος Βρού­τση (ΝΔ) / νόμος Χατζη­δά­κη (ΝΔ)

Εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας: Διευ­θέ­τη­ση χρό­νου εργα­σί­ας, τηλερ­γα­σία, μεί­ω­ση προ­σω­πι­κού, μερι­κή απασχόληση.

Απο­ψί­λω­ση της Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας: Με ευθύ­νη όμως των κυβερ­νή­σε­ων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν δημο­σιο­ποι­η­θεί οι εκθέ­σεις πεπραγ­μέ­νων των ετών 2018, 2019, 2020 και 2021.

259 Επι­θε­ω­ρη­τές Υγεί­ας και Ασφάλειας

Στον κάθε επι­θε­ω­ρη­τή αντι­στοι­χούν γύρω στις 660 επι­χει­ρή­σεις για έλεγχο.

Για διε­ρεύ­νη­ση γύρω στα 250 εργα­τι­κά “ατυ­χή­μα­τα”.

Απαι­τού­νται 17 χρό­νια για να γίνουν έλεγ­χοι σε όλες τις επιχειρήσεις!

Για όλο τον νομό Θεσ­σα­λο­νί­κης και τον νομό Πέλ­λας αντι­στοι­χούν 10 περί­που επι­θε­ω­ρη­τές για την υγεία και την ασφάλεια!».

Το έγκλη­μα συμπλη­ρώ­νε­ται και με τη δια­τα­γή που εξέ­δω­σε η Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών Θεσ­σα­λο­νί­κης προς την Αστυ­νο­μία και το Λιμε­νι­κό κατ’ εφαρ­μο­γή του αντερ­γα­τι­κού νόμου 4808/2021 (νόμος Χατζη­δά­κη) και ανα­φέ­ρει: «Οι αρμό­διες αρχές καλού­νται να μη δίνουν παραγ­γε­λία για “έρευ­να αιτιών και συν­θη­κών” εργα­τι­κών “ατυ­χη­μά­των”, αν αυτά εντάσ­σο­νται στην κατη­γο­ρία “ήσσο­νος σημα­σί­ας” (μετα­ξύ άλλων αυτά που “δεν είναι θανα­τη­φό­ρα”, αυτά που “δεν υπάρ­χει κάταγ­μα ή ακρω­τη­ρια­σμός”, “μεγά­λος αριθ­μός θυμά­των” (!), “ορι­σμέ­νοι τύποι εξαρ­θρώ­σε­ων” κ.ά.)»!

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

Η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας ανα­δει­κνύ­ει ότι «μόνο με το πρό­γραμ­μα δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΚΚΕ μπο­ρεί να προ­στα­τευ­τεί η υγεία των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δου­λειάς! Στο πλαί­σιο μιας ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κής οργά­νω­σης της παρα­γω­γής, με κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία και επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό, η ασφά­λεια και η υγεία στους χώρους δου­λειάς δεν απο­τε­λούν κόστος, αφού βγαί­νει από τη μέση το κέρ­δος των λίγων. Υπάρ­χουν όλες οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για γενι­κή μεί­ω­ση του εργά­σι­μου χρό­νου και των ορί­ων συντα­ξιο­δό­τη­σης, πρό­λη­ψη των εργα­τι­κών ασθε­νειών, αξιο­ποί­η­ση των επι­τευγ­μά­των της τεχνο­λο­γί­ας για την απο­φυ­γή εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των, έρευ­να για την ασφά­λεια σε κάθε κλά­δο και επάγ­γελ­μα, οργά­νω­ση της Υγεί­ας ως κοι­νω­νι­κού αγα­θού, με ιατρι­κό δυνα­μι­κό στους χώρους δουλειάς.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ απαι­τεί εδώ και τώρα:

Την άμε­ση στε­λέ­χω­ση των Επι­θε­ω­ρή­σε­ων Εργα­σί­ας, την αυστη­ρο­ποί­η­ση και εντα­τι­κο­ποί­η­ση των προ­λη­πτι­κών ελέγ­χων στους χώρους δουλειάς.

Την επα­νέ­ντα­ξη στα ΒΑΕ κλά­δων και ειδι­κο­τή­των, τη διεύ­ρυν­σή τους.

Την εξα­σφά­λι­ση με ευθύ­νη κρά­τους και εργο­δο­σί­ας ιατρών Εργα­σί­ας σε κάθε χώρο δου­λειάς, την ίδρυ­ση Κέντρων Υγεί­ας σε χώρους όπως η ΒΙΠΕ Σίν­δου και το Τεχνο­λο­γι­κό Πάρκο.

7ωρο, 5ήμερο για όλους, σύντα­ξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναί­κες και 5 χρό­νια νωρί­τε­ρα για τα ΒΑΕ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο