Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«…Κρατάτε γερά την Αθήνα μας και τον Πειραιά. Μετατρέψτε τους σε φρούρια απόρθητα, με χιλιάδες οδοφράγματα…» (Ντοκουμέντο Δεκέμβρης 1944)

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας // 

Το ντο­κου­μέ­ντο που παρου­σιά­ζου­με βρί­σκε­ται πρω­το­σέ­λι­δα στη εφη­με­ρί­δα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» («Όργα­νο της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΕΑΜ») στις  22 Δεκέμ­βρη 1944. Να σημειώ­σου­με ότι η εφη­με­ρί­δα εκδι­δό­ταν την περί­ο­δο εκεί­νη εκτός Αθή­νας (Τρί­πο­λη, Βέροια) και είχε κάτω από τον τίτλο τα εξής χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Παλεύ­ου­με για να περι­φρου­ρή­σου­με τη λευ­τε­ριά μας. Πολε­μού­με για να κατο­χυ­ρώ­σου­με τη ανε­ξαρ­τη­σία της Πατρί­δας μας. Πολε­μού­με για ότι έχου­με πιο πολύ­τι­μο, για τη ζωή μας και για την τιμή μας. Καμιά βία, καμιά ατι­μία, καμιά απει­λή, δεν είνε πιο δυνα­τή απ’ το δίκιο μας και από τη θέλη­ση μας για τη Νίκη».

Στο συγκε­κρι­μέ­νο πρω­το­σέ­λι­δο (από το ψηφια­κό αρχείο των ΑΣΚΙ) υπάρ­χει ανα­κοί­νω­ση- προ­κή­ρυ­ξη της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ηρω­ι­κού ΕΛΑΣ με τον χαρα­κτη­ρι­στι­κό τίτλο : ««ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» . Σ’αυτή γίνε­ται ένας μικρός στρα­τιω­τι­κός απο­λο­γι­σμός, ενώ δίνο­νται και γενι­κό­τε­ρες στρα­τιω­τι­κού χαρα­κτή­ρα οδη­γί­ες για τη μάχη στα οδο­φράγ­μα­τα και στην πόλη.

Ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά:

« Η Κεντρι­κή του ΕΛΑΣ έβγα­λε την παρα­κά­τω ανακοίνωση

Ηρω­ϊ­κέ λαέ της Αθή­νας, του Πει­ραιά και των περι­χώ­ρων. Ηρω­ϊ­δες γυναί­κες. Πρω­το­πό­ρα νέα γενιά. Αξιω­μα­τι­κοί, καπε­τα­ναί­οι και μαχη­τές του Λαο­γέν­νη­του ΕΛΑΣ και ΕΛΑΝ.

Είμα­στε στη 18η μέρα αδιά­κο­πης και σκλη­ρής μάχης. Τα ως τώρα απο­τε­λέ­σμα­τα απέ­δει­ξαν ότι η ψυχι­κή δύνα­μη του αγω­νι­ζό­με­νου Έθνους και η ατρά­ντα­χτη ηθι­κή βάση του αγώ­να μας είναι ασύ­γκρι­τα ισχυ­ρό­τε­ρα και ανώ­τε­ρα απ’ όλα τα σύγ­χρο­να πολε­μι­κά μέσα του Λήπερ και του Σκόμπυ.

Είναι ισχυ­ρό­τε­ρα, για­τί αγω­νι­στή­κα­με και αγω­νι­ζό­μα­στε για τη λευ­τε­ριά, την ανε­ξαρ­τη­σία και την ησυ­χία του Τόπου μας. Για το μέλ­λον των παι­διών μας.

Είναι ισχυ­ρό­τε­ρα, για­τί αγω­νι­ζό­μα­στε για τη λευ­τε­ριά, την ανε­ξαρ­τη­σία και την ησυ­χία του Τόπου μας.

Είναι ισχυ­ρό­τε­ρα, για­τί αντι­με­τω­πί­ζουν τον ελλη­νι­κό φασι­σμό και κρυ­φο­φα­σι­σμό για­τί οι δυνά­μεις του Λήπερ και του Σκό­μπυ ξέρουν καλά ότι είναι άδι­κο και άναν­δρο να σκο­τώ­νουν γυναι­κό­παι­δα, να πνί­γουν στο αίμα έναν σύμ­μα­χο Λαό.

Γι’αυτό τρέ­μουν τα χέρια τους, γι’αυτό δεν μπο­ρούν να στα­θούν και ν’ αντι­πα­ρα­τα­χτούν στα του­φέ­κια μας, παρ’ όλο που αυτά είναι ελά­χι­στα και πρωτόγονα.

Χιλιά­δες άγγλοι αξιω­μα­τι­κοί και οπλί­τες κρα­τιού­νται στα χέρια μας αιχ­μά­λω­τοι. Δεκά­δες αγγλι­κά άρμα­τα αχρη­στεύ­θη­καν. Αερο­πλά­να κατα­ρί­φθη­καν. Πλού­σια λάφυ­ρα κάθε είδους έπε­σαν στα χέρια μας. Χιλιά­δες χωρο­φύ­λα­κες και καθάρ­μα­τα, σφα­για­στές του Λαού, αιχμαλωτίσθηκαν.

Όλοι οι φιλε­λεύ­θε­ροι λαοί και μετα­ξύ των πρώ­των και ο Αγγλι­κός είναι στο πλευ­ρό μας. Η μεγά­λη λαϊ­κή νίκη είναι πολύ κοντά μας.

Κρα­τά­τε γερά την Αθή­να μας και τον Πει­ραιά. Μετα­τρέψ­τε τους σε φρού­ρια απόρ­θη­τα, με χιλιά­δες οδο­φράγ­μα­τα. Σκάψ­τε και οχυ­ρώ­στε όλα τα δεσπό­ζο­ντα σημεία. Διεκ­δι­κεί­στε το ιερό έδα­φος μας σπι­θα­μή προς σπι­θα­μή, σπί­τι προς σπί­τι, δρό­μο προς δρό­μο. Ανα­κα­τα­λά­βε­τε κάθε θέση που τυχαί­νει να χάνε­ται χάρις στην υλι­κή υπε­ρο­χή του αντι­πά­λου. Κάψ­τε και κατα­στρέψ­τε όπως μπο­ρεί­τε τις απο­θή­κες του αντι­πά­λου. Τις καύ­σι­μες ύλες των τανκς και αερο­πλά­νων. Κόψ­τε το νερό και τον επι­σι­τι­σμό τους. Σπρώ­χτε τις δυνά­μεις του Σκό­μπυ όλο και πιο πολύ προς τη θάλασσα.

Εμπρός όλοι στα οδο­φράγ­μα­τα. Για την τελι­κή συντρι­βή του ελλη­νι­κού φασι­σμού. Για τη Λευ­τε­ριά. Για την Ανε­ξαρ­τη­σία. Για τη Δημοκρατία.

Η Κ.Ε του ΕΛΑΣ

Στρα­τη­γοί Ε. Μάντα­κας, Χατζη­μι­χά­λης, συν. Γ. Σιάντος»

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο