Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση — αστικά κόμματα: Βάζουν πλάτη στον δολοφόνο του παλαιστινιακού λαού και στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που ανάβουν τη φωτιά του πολέμου

Βάζουν πλά­τη στον δολο­φό­νο του παλαι­στι­νια­κού λαού και στους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς που ανά­βουν τη φωτιά του πολέμου

Χωμέ­νη μέχρι τα μπού­νια είναι η κυβέρ­νη­ση στις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές επι­χει­ρή­σεις στή­ρι­ξης του Ισρα­ήλ που μακε­λεύ­ει ξανά τον παλαι­στι­νια­κό λαό. Με βάση την κατά­πτυ­στη Συμ­φω­νία για τις Βάσεις, αλλά και τη σύμ­φω­νη γνώ­μη των λοι­πών αστι­κών δυνά­με­ων, οι Αμε­ρι­κα­νοί έχουν ενερ­γο­ποι­ή­σει ήδη τη Σού­δα και έχουν «stand-by» Πει­ραιά και Κερα­τσί­νι για τα πολε­μι­κά τους πλοία που επι­χει­ρούν στην περιο­χή, κι ενώ ήδη η ελλη­νι­κή φρε­γά­τα «Ψαρά» βρί­σκε­ται μια ανά­σα απ’ την περιο­χή ενταγ­μέ­νη στον ΝΑΤΟι­κό σχεδιασμό.

Συγκε­κρι­μέ­να, την Παρα­σκευή ελλι­με­νί­στη­καν στη Σού­δα τα αμε­ρι­κα­νι­κά αντι­τορ­πι­λι­κά, «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner» προ­κει­μέ­νου να ανε­φο­δια­στούν σε καύ­σι­μα και να λάβουν υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­στή­ρι­ξη. Θυμί­ζου­με, τα δύο πλοία είναι στην αρμά­δα συνο­δεί­ας του αερο­πλα­νο­φό­ρου «USS Gerald R. Ford» (πλέ­ει ανοι­χτά της Παλαι­στί­νης) μαζί με το κατα­δρο­μι­κό «USS Normandy» και τα αντι­τορ­πι­λι­κά «USS Ramage» και «USS Carney». Θυμί­ζου­με, επί­σης, την Τετάρ­τη στη Σού­δα κατέ­πλευ­σε δεξα­με­νό­πλοιο μισθω­μέ­νο από τους Αμε­ρι­κα­νούς για την υπο­στή­ρι­ξη Στρα­τιω­τι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων («Military OPs»), για να φου­λά­ρει τις εκεί απο­θή­κες καυ­σί­μων τους.

Επι­πλέ­ον, στε­λέ­χη της Διοί­κη­σης του 839 Τάγ­μα­τος Μετα­φο­ρών του US Army (με χώρες ευθύ­νης Ελλά­δα, Τουρ­κία και Ιτα­λία) επι­θε­ώ­ρη­σαν το από­σπα­σμά του (TC Det Eastern Med — Greece Detachment), που έχει ανα­πτυ­χθεί στο Κερα­τσί­νι ανα­λαμ­βά­νο­ντας, για λογα­ρια­σμό της Military Surface Deployment and Distribution Command (SDDC), διεκ­πε­ραιώ­σεις υλι­κού τους. Τα στε­λέ­χη της Διοί­κη­σης επι­θε­ώ­ρη­σαν τα γρα­φεία και την απο­θή­κη που δια­τη­ρεί το 839 Transportation Battalion στο Κερα­τσί­νι, καθώς και υπο­δο­μές του «Λιμέ­να Ηρα­κλέ­ους» όπως ονο­μά­ζε­ται επι­σή­μως, τον οποίο και χρη­σι­μο­ποιούν ως κόμ­βο logistics μια ανά­σα από τους Κινέ­ζους της COSCO.

Εξάλ­λου, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, δεν παρέ­λει­ψαν να συνα­ντη­θούν και με στε­λέ­χη του Κεντρι­κού Λιμε­ναρ­χεί­ου Πει­ραιά, καθώς αξιο­ποιούν συχνά και το μεγα­λύ­τε­ρο λιμά­νι της χώρας για να δέσουν εκεί πλοία τους.

Στο μετα­ξύ, ήδη από τις 10/10 και για «αρχι­κό διά­στη­μα περί­που 30 ημε­ρών» η φρε­γά­τα «Ψαρά» εντά­χθη­κε στη ναυ­τι­κή δύνα­μη του ΝΑΤΟ SNMG2, ενταγ­μέ­νη δηλα­δή στον ΝΑΤΟι­κό σχε­δια­σμό που κάνει πλά­τες στο κρά­τος — δολο­φό­νο, κι ενώ στην περιο­χή έχει ανά­ψει φιτί­λι ακό­μα και γενι­κευ­μέ­νης σύγκρουσης.

Εξάλ­λου, έτε­ρη φρε­γά­τα, η «Σαλα­μίς», είναι στην ίδια περιο­χή, ενταγ­μέ­νη στην επι­χεί­ρη­ση UNIFIL, η οποία επι­σή­μως από το 2006 «επι­βλέ­πει» την τήρη­ση της λεγό­με­νης Συμ­φω­νί­ας του Λιβά­νου. Στην ουσία επι­τη­ρεί τον απο­κλει­σμό του Λιβά­νου με πρό­σχη­μα να μην περά­σουν όπλα στην οργά­νω­ση «Χεζ­μπο­λάχ», άρα και αυτή βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο των εξε­λί­ξε­ων. Ακό­μα και ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος είπε την Παρα­σκευή ότι το πλοίο βρί­σκε­ται «στις ακτές του Λιβά­νου», κι ενώ ήδη η ισραη­λι­νή αερο­πο­ρία την Κυρια­κή βομ­βάρ­δι­ζε στα νότια της χώρας.

Επι­πλέ­ον, καθώς όλη η λεκά­νη της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου βρά­ζει από τους αντα­γω­νι­σμούς, δόθη­καν οδη­γί­ες και κατευ­θύν­σεις για «διαρ­κή επα­γρύ­πνη­ση και αυξη­μέ­νη επι­χει­ρη­σια­κή ετοι­μό­τη­τα», όπως λέγε­ται αρμο­δί­ως, και σε άλλη ελλη­νι­κή φρε­γά­τα που πλέ­ει στα ανοι­χτά επι­κίν­δυ­νης ζώνης, συγκε­κρι­μέ­να στην «Αιγαί­ον», που επι­χει­ρεί στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης της ΕΕ «Irini», η οποία επι­σή­μως «τρέ­χει» για την τήρη­ση του εμπάρ­γκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Αλλω­στε, όλες οι ΝΑΤΟι­κές δυνά­μεις στην περιο­χή είναι σε ύψι­στη επι­φυ­λα­κή και ο σχε­δια­σμός τους προ­σαρ­μό­ζε­ται στα νέα δεδο­μέ­να του πολέ­μου. Αυτό ισχύ­ει και για τις ελλη­νι­κές φρε­γά­τες, αυτό φαί­νε­ται και από την ίδια τη σύν­θε­ση της SNMG2 που ενι­σχύ­θη­κε σε πλοία και προ­σω­πι­κό, ώστε από 4 — 5 πλοία που αριθ­μού­σε η σύν­θε­σή της μέχρι πρό­τι­νος, εκτο­ξεύ­τη­κε στα 1.500 άτο­μα προ­σω­πι­κό και 7 πλοία, συν τη φρε­γά­τα «ΨΑΡΑ», συν όποια άλλα πλοία σπεύ­σουν με στραμ­μέ­νες τις κάν­νες στην Παλαι­στί­νη και συνο­λι­κά στη Μέση Ανα­το­λή που βρά­ζει ξανά από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς ανταγωνισμούς.

Ταυ­τό­χρο­να, η ίδια η κυβέρ­νη­ση αφή­νει ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο, εφό­σον «υπο­βλη­θεί αίτη­μα», η SNMG2, άρα και η ελλη­νι­κή φρε­γά­τα, να εντα­χθεί στην αρμά­δα συνο­δεί­ας του «USS GERALD R. FORD», όπως γίνε­ται κάθε φορά που αμε­ρι­κα­νι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο διέρ­χε­ται από την περιο­χή, κι ενώ ήδη πλώ­ρη για την ίδια περιο­χή έχει βάλει και δεύ­τε­ρο αμε­ρι­κα­νι­κό αεροπλανοφόρο.

Ανοιχτό δίαυλο με Ισραήλ έχει η κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαί­σιο, το Σάβ­βα­το, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον πρω­θυ­πουρ­γό του Ισρα­ήλ Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου, στον οποίο εξέ­φρα­σε «τον απο­τρο­πια­σμό του για τις τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις της Χαμάς» και «επα­να­βε­βαί­ω­σε τη στή­ρι­ξή του στο δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην αυτο­ά­μυ­να», όπως λένε από το Μαξίμου.

Αντί­στοι­χη επι­κοι­νω­νία είχε το Σάβ­βα­το και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γ. Γερα­πε­τρί­της, με τον Ισραη­λι­νό ομό­λο­γό του Ελι Κοέν, στον οποίο τόνι­σε «την απε­ρί­φρα­στη κατα­δί­κη από την Ελλά­δα κάθε τρο­μο­κρα­τι­κής δρά­σης και απάν­θρω­πης μετα­χεί­ρι­σης». Εξάλ­λου, ενό­ψει κλι­μά­κω­σης της ευρω­α­τλα­ντι­κής επέμ­βα­σης — σφα­γής στη Γάζα και αλλού, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών εξέ­δω­σε «σύστα­ση» στους Ελλη­νες πολί­τες για «απο­φυ­γή, εκτός των απο­λύ­τως απα­ραί­τη­των, επι­σκέ­ψε­ων στο Ισρα­ήλ, τα Παλαι­στι­νια­κά Εδά­φη και τον Λίβα­νο».

Τέλος, ο υπουρ­γός Αμυ­νας Ν. Δέν­διας μετα­βαί­νει στο Λον­δί­νο για «συνά­ντη­ση εργα­σί­ας», με τον νέο ομό­λο­γό του, Grant Shapps. Θα συμ­με­τά­σχει επί­σης στο Ελλη­νο-Βρε­τα­νι­κό Συμπό­σιο 2023, του οποί­ου θα ανοί­ξει τις εργα­σί­ες με ομι­λία, ενώ θα έχει συνα­ντή­σεις σήμε­ρα και αύριο με μέλη του Βρε­τα­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, αρμό­δια για θέμα­τα Αμυνας.

Αντι­κεί­με­νο των συζη­τή­σε­ων ανα­μέ­νε­ται να είναι και τα επό­με­να βήμα­τα στην υλο­ποί­η­ση της λεγό­με­νης «Δήλω­σης Κοι­νού Ορά­μα­τος» («Joint Vision Statement»), την οποία υπέ­γρα­ψαν από τον Φλε­βά­ρη οι κυβερ­νή­σεις των δύο χωρών. Επι­σή­μως, η Δήλω­ση «επι­βε­βαιώ­νει τη δέσμευ­ση της Ελλά­δος και του Ην. Βασι­λεί­ου για αμοι­βαία υπο­στή­ρι­ξη και συν­δρο­μή προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν κοι­νές προ­κλή­σεις και επι­τευ­χθούν οι κοι­νοί στό­χοι στον τομέα ασφά­λειας, καθώς επί­σης για εμβά­θυν­ση της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας», ενώ ταυ­τό­χρο­να υπο­γραμ­μί­ζουν «τη δέσμευ­σή τους στην αντι­με­τώ­πι­ση των απει­λών για την ειρή­νη και την ασφά­λεια στη Μεσό­γειο».

Αλλω­στε, οι δυο κυβερ­νή­σεις έχουν ήδη από τον Φλε­βά­ρη συμ­φω­νή­σει να καταρ­τί­ζουν κάθε χρό­νο έναν «Οδι­κό Χάρ­τη» που θα περι­λαμ­βά­νει τις «προ­τε­ραιό­τη­τες της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας», ενώ καθιε­ρώ­νε­ται ετή­σιος «Διά­λο­γος για την Ασφά­λεια και την Αμυ­να», προ­κει­μέ­νου «να γίνε­ται επι­σκό­πη­ση της προ­ό­δου και διε­ρευ­νώ­νται νέες πρω­το­βου­λί­ες για περαι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξη της διμε­ρούς συνερ­γα­σί­ας στον τομέα της άμυ­νας και της ασφά­λειας», με το περιε­χό­με­νο, βέβαια, που τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα δίνουν στις τέτοιες έννοιες.

Και διά ζώσης η … αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στον σφαγέα των Παλαιστινίων 

Την ώρα που το Ισρα­ήλ σφυ­ρο­κο­πά την πολύ­πα­θη Γάζα επέ­λε­ξε η τομε­άρ­χης Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δού­ρου, να συνα­ντη­θεί με τον πρέ­σβη του Ισρα­ήλ στην Ελλά­δα, Νόαμ Κατς.

Δεν έγι­νε γνω­στό αν η συνά­ντη­ση αφο­ρού­σε την έκφρα­ση και διά ζώσης της …αλλη­λεγ­γύ­ης που δια­κα­τέ­χει τον ΣΥΡΙΖΑ απέ­να­ντι στο κρά­τος — δολο­φό­νο Ισρα­ήλ, ή στην απο­νο­μή ευσή­μων εκ μέρους του Ισραη­λι­νού πρέ­σβη για την κατά­πτυ­στη ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε η Κου­μουν­δού­ρου την Κυρια­κή 8 Οκτώ­βρη, με την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ κατα­δι­κά­ζει απε­ρί­φρα­στα τη σημε­ρι­νή επί­θε­ση της Χαμάς σε βάρος του Ισρα­ήλ, ζητά τον άμε­σο τερ­μα­τι­σμό της και εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στον λαό του Ισρα­ήλ».

Επι­σή­μως η Κου­μουν­δού­ρου υπο­στή­ρι­ξε ότι «αντι­κεί­με­νο της συνά­ντη­σης ήταν να ενη­με­ρω­θεί για τις εξαι­ρε­τι­κά ανη­συ­χη­τι­κές εξε­λί­ξεις στο Ισρα­ήλ και στην Παλαι­στί­νη και να μετα­φέ­ρει διά ζώσης τις θέσεις που εξέ­φρα­σε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις τελευ­ταί­ες ανα­κοι­νώ­σεις του. Η κ. Δού­ρου υπο­γράμ­μι­σε την επι­τα­κτι­κή ανά­γκη προ­στα­σί­ας των αμά­χων, απο­τρο­πής της δημιουρ­γί­ας ανθρω­πι­στι­κής κρί­σης και εξα­σφά­λι­σης της ειρή­νης με επι­στρο­φή στην διπλω­μα­τία και σεβα­σμό του διε­θνούς δικαίου».

Την Ρένα Δού­ρου συνό­δευ­σαν ο διπλω­μα­τι­κός σύμ­βου­λος στον ΣΥΡΙΖΑ, Β. Καλ­πα­δά­κης, και η σύμ­βου­λός της, Ελέ­νη Τσερεζόλε.

Αμέ­σως μετά συνα­ντή­θη­κε και με τον Παλαι­στί­νιο πρέ­σβη στην Ελλά­δα, Γιου­σέφ Ντορχόμ.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο