Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση: Βία και χημικά απέναντι στους εργαζόμενους σε επισιτισμό-τουρισμό

Τη βία επι­στρά­τευ­σε η κυβέρ­νη­ση απέ­να­ντι στους εργα­ζό­με­νους που διεκ­δι­κούν τα δικαιώ­μα­τά τους.

Η αστυ­νο­μία απά­ντη­σε με ρίψη χημι­κών, πίσω από τα κατε­βα­σμέ­να ρολά του υπουρ­γεί­ου, στο αίτη­μα των εργα­ζο­μέ­νων να ανοί­ξει η πόρ­τα του υπουρ­γεί­ου και να συνα­ντη­θούν με τον υπουργό.

«Δεν θα κάνου­με πίσω» απα­ντούν οι εργαζόμενοι.

Την ώρα που βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη η κινη­το­ποί­η­ση και η επί­θε­ση της αστυ­νο­μί­ας στους δια­δη­λω­τές, προ­σήλ­θε στο υπουρ­γείο η γγ Άννα Στρα­τι­νά­κη. Οι δια­δη­λω­τές δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν έντο­να για τις κλει­στές πόρ­τες του υπουρ­γεί­ου και την επί­θε­ση της αστυνομίας.

Την έντο­νη δια­μαρ­τυ­ρία του εξέ­φρα­σε και ο Χρή­στος Κατσώ­της μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Να δια­σφα­λι­στεί το εισό­δη­μα όλων όπως προ­βλέ­πε­ται από τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, καμία μεί­ω­ση, καμία αρνη­τι­κή αλλα­γή, όχι στην εκ περι­τρο­πής εργα­σία, να επα­να­προ­σλη­φθούν όλοι οι επο­χι­κοί, να προ­στα­τευ­τούν όλοι οι άνερ­γοι του κλά­δου, απαί­τη­σαν εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νοι στον Του­ρι­σμό και τον Επι­σι­τι­σμό, στο μαζι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο που διορ­γά­νω­σε το Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κής μαζί με επι­χει­ρη­σια­κά σωματεία.

Εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νοι από ξενο­δο­χεία και από τον κλά­δο του επι­σι­τι­σμού πίσω από τα πανό των επι­χει­ρη­σια­κών του Σωμα­τεί­ων έστει­λαν το μήνυ­μα: «Πλη­ρώ­σα­με πολ­λά, δεν θα πλη­ρώ­σου­με ξανά! Δε θα θυσια­στού­με για άλλη μια φορά για τα κέρ­δη της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας!». Στην κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χαν μετα­ξύ άλλων τα Σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων «Stanley», «Athens Marriott», «Grand Resort», «Royal Olympic», «Crown Plaza», «Select», εργα­ζό­με­νοι από το «Caravel», τη Σωμα­τεια­κή επι­τρο­πή από το «Electra Metropolis», εργα­ζό­με­νοι στο αερο­δρό­μιο «Ελ. Βενι­ζέ­λος», αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι στην εστί­α­ση, ο Σύλ­λο­γος Σπου­δα­στών Δημο­σί­ων ΙΕΚ Αττι­κής κ.α.

Κάτω από την απο­φα­σι­στι­κή στά­ση των δια­δη­λω­τών, η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου δέχθη­κε να συνα­ντη­θεί με αντι­προ­σω­πεία των Σωμα­τεί­ων. Μετά τη συνά­ντη­ση με τη γγ του υπουρ­γεί­ου Άννα Στρα­τι­νά­κη, ο Νίκος Παπα­γε­ωρ­γί­ου, μέλος της διοί­κη­σης της Ομο­σπον­δί­ας του κλά­δου και της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ σημεί­ω­σε πως «μπρο­στά στη δική μας απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, κανέ­νας τσα­μπου­κάς δεν περ­νά­ει. Ο υπουρ­γός των ξενο­δό­χων θα μας δει θέλει δε θέλει» και κάλε­σε σε επα­γρύ­πνη­ση, ετοι­μό­τη­τα και κλιμάκωση.

Αυτή την ώρα πραγ­μα­το­ποιεί­ται σύσκε­ψη του Συν­δι­κά­του με επι­χει­ρη­σια­κά σωμα­τεία στην αίθου­σα του Εργα­τι­κού Κέντρου Αθήνας.

Στο Σύνταγ­μα παρα­βρέ­θη­κε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Στη συγκέ­ντρω­ση μίλη­σε ο Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Ν. Αττι­κής ο οποί­ος επι­σή­μα­νε μετα­ξύ άλλων ότι «από τα 24 δισ. ευρώ που έχουν ανα­κοι­νώ­σει μέχρι σήμε­ρα ως μέτρα στή­ρι­ξης, εμείς οι εργα­ζό­με­νοι στον Του­ρι­σμό και ιδιαί­τε­ρα οι επο­χι­κοί καλού­μα­στε να πάρου­με και να ζήσου­με με 10 ευρώ την ημέ­ρα, τόσα είναι τα 500 και 400 ευρώ το μήνα. Όλα τα υπό­λοι­πα δισε­κα­τομ­μύ­ρια θα τα δώσουν στους εργο­δό­τες, στους πάμπλου­τους μεγι­στά­νες». Τόνι­σε ότι «όσοι νομί­ζουν ότι θα συμ­βι­βα­στού­με με τη ζωή που μας ετοι­μά­ζουν, είναι γελα­σμέ­νοι. Για τους εργα­ζό­με­νους δεν υπάρ­χει άλλη επι­λο­γή πέρα από τη διεκ­δί­κη­ση όλων όσα τους ανή­κουν. Δεν υπάρ­χει άλλος δρό­μος πέρα από τον αγώ­να που θα στο­χεύ­ει στον πραγ­μα­τι­κό ιό. Τον αγώ­να για μια άλλη οικο­νο­μία, για μια άλλη κοι­νω­νία που κου­μά­ντο στη ζωή μας θα κάνου­με εμείς, που οι εργα­ζό­με­νοι θα απο­λαμ­βά­νουν τον πλού­το που παρά­γουν». 

Μετά την ομι­λία ακο­λού­θη­σαν χαιρετισμοί.

Ο Κώστας Ευθύ­με­ρος από τον Σύλ­λο­γο Σπου­δα­στών Δημο­σί­ων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) σημεί­ω­σε ότι «στον αέρα είναι και χιλιά­δες νέοι εργα­ζό­με­νοι από τα Δημό­σια ΙΕΚ όλης της χώρας που έκα­ναν ή προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για την πρα­κτι­κή τους άσκη­ση σε διά­φο­ρες επι­χει­ρή­σεις με μισθούς ψίχουλα».

«Εμείς οι επο­χι­κοί εργα­ζό­με­νοι στον Του­ρι­σμό πλητ­τό­μα­στε περισ­σό­τε­ρο από όλους τους άλλους κλά­δους της οικο­νο­μί­ας. Όλα τα χρό­νια μαζεύ­α­με λίγα χρή­μα­τα το καλο­καί­ρι για να ζήσου­με το χει­μώ­να με τρεις μήνες επί­δο­μα ανερ­γί­ας των 400 ευρώ. Φέτος αυτά τα χρή­μα­τα δεν θέλουν να μας τα δώσουν, τα κέρ­δη τα παίρ­νουν αυτοί, τις ζημιές τις πλη­ρώ­νου­με εμείς», επι­σή­μα­νε ο Γιώρ­γος Ρίγ­γας, πρό­ε­δρος του Επι­χει­ρη­σια­κού Σωμα­τεί­ου στο ξενο­δο­χείο «Grand Resort Lagonisi». Πρό­σθε­σε ότι «η κινη­το­ποί­η­ση σε συνέ­χεια προη­γού­με­νων κινη­το­ποι­ή­σε­ων και δρά­σε­ων μαζί με αυτές που θα ακο­λου­θή­σουν έχουν έναν βασι­κό­τα­το σκο­πό, να αντι­λη­φθούν οι εργο­δό­τες και οι κυβερ­νώ­ντες ότι είμα­στε άνθρω­ποι με αξί­ες, ανά­γκες και αξιο­πρέ­πεια» και υπο­γράμ­μι­σε ότι «τα μέτρα που έχουν παρου­σια­στεί ως προ­σω­ρι­νά για την δήθεν στή­ρι­ξη των εργα­ζο­μέ­νων είναι πραγ­μα­τι­κά γελοία και άκρως επικίνδυνα».

Από την αρχή της παν­δη­μί­ας οι εργο­δό­τες στο αερο­δρό­μιο της Αθή­νας πήραν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να φορ­τώ­σουν τη χασού­ρα στους εργα­ζό­με­νους, σημεί­ω­σε η Αγά­πη Καρού­ση, πρό­ε­δρος του Επι­χει­ρη­σια­κού Σωμα­τεί­ου στο catering «Select». Ανα­φέρ­θη­κε στις ανα­γκα­στι­κές άδειες και την τρο­μο­κρα­τία από τη «Σελέκτ Σέρ­βις Πάρτ­νερ», τις απο­λύ­σεις και ανα­γκα­στι­κές άδειες στη «Newrest», χωρίς να έχει κατα­βλη­θεί ούτε το δώρο Πάσχα, στις εκα­το­ντά­δες απο­λύ­σεις στις εται­ρεί­ες επί­γειας εξυ­πη­ρέ­τη­σης. «Και τώρα συνε­χί­ζουν να μας έχουν στον “πάγο”, χωρίς να ξέρου­με πότε θα επι­στρέ­ψου­με στη δου­λειά, ενώ ήδη στη “Newrest” η εργο­δο­σία έχει ανα­κοι­νώ­σει ότι θα προ­χω­ρή­σει σε μαζι­κές απο­λύ­σεις», σημεί­ω­σε, προ­σθέ­το­ντας πως «έναν δρό­μο λοι­πόν έχου­με, να οργα­νώ­σου­με τον αγώ­να μας με κρι­τή­ριο τις δικές μας ανά­γκες, τη δια­σφά­λι­ση του εισο­δή­μα­τός μας στο ύψος των ΣΣΕ με ευθύ­νη του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας, αφού με βάση αυτό έχου­με σχε­διά­σει τις υπο­χρε­ώ­σεις μας. Παλεύ­ου­με ενά­ντια στις αντερ­γα­τι­κές ΠΝΠ που κάνουν ακό­μα πιο ελα­στι­κή, πιο κακο­πλη­ρω­μέ­νη τη δου­λειά μας. Δυνα­μώ­νου­με τα σωμα­τεία μας σε αυτή την κατεύ­θυν­ση, συνε­χί­ζου­με ακό­μα πιο δυνα­μι­κά, αφού οι ανά­γκες μας δεν χωρά­νε στη δίψα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων για μεγα­λύ­τε­ρη κερδοφορία».

«Όλοι εμείς οι εργα­ζό­με­νοι στο υπουρ­γείο Του­ρι­σμού δεν μένου­με απα­θείς, δεν μένου­με στο απυ­ρό­βλη­το των εξε­λί­ξε­ων. Δεν ξεχνά­με τις δια­θε­σι­μό­τη­τες — απο­λύ­σεις του 2013», επι­σή­μα­νε η Δέσποι­να Νικη­φο­ρά­κη, από το ΔΣ του Συλ­λό­γου Υπαλ­λή­λων υπουρ­γεί­ου Του­ρι­στι­κής Ανά­πτυ­ξης. Πρό­σθε­σε ότι «η ανα­τρο­πή των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων αφο­ρά και δημό­σιο και ιδιω­τι­κό τομέα. Και βέβαια δεν μπο­ρού­με να μην ανα­λο­γι­στού­με ότι ενώ τα τελευ­ταία χρό­νια της μεγά­λης του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης ολο­έ­να και λιγό­τε­ροι εργα­ζό­με­νοι μπο­ρούν να κάνου­με δια­κο­πές λόγω της μεί­ω­σης των μισθών μας».

Η Γιάν­να Δημη­τρο­κά­λη, πρό­ε­δρος του Επι­χει­ρη­σια­κού Σωμα­τεί­ου στο ξενο­δο­χείο «Ζαφό­λια», ανα­φέρ­θη­κε στις 14 δια­φο­ρε­τι­κές συμ­βά­σεις εργα­σί­ας μέσα σε ένα ξενο­δο­χείο, στην ανα­σφά­λεια στη δου­λειά, στην εντα­τι­κο­ποί­η­ση, στο ότι ένας δου­λεύ­ει για τρεις, στις απο­λύ­σεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, στην εκμε­τάλ­λευ­ση της μαθη­τεί­ας και στα εργο­λα­βι­κά συνερ­γεία. «Στην εργα­σια­κή ζού­γκλα πίσω από το του­ρι­στι­κό “θαύ­μα” των προη­γού­με­νων ετών, προ­στί­θε­ται νέα επί­θε­ση, μπρο­στά στην επα­νεκ­κί­νη­ση του του­ρι­σμού από τους εργο­δό­τες και την κυβέρ­νη­ση, να επι­βά­λουν στους εργα­ζό­με­νους να δου­λεύ­ου­με όπως και όσο θέλουν» σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο