Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση-Υπουργείο Υγείας: Νέα «βαφτίσια» ΜΕΘ Covid αντί για άνοιγμα νέων κλινών και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Με τα δημό­σια νοσο­κο­μεία της Αττι­κής να φρα­κά­ρουν από τη νέα έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας, με τις αυξη­μέ­νες νέες εισα­γω­γές και τη συνε­χή αύξη­ση των δια­σω­λη­νω­μέ­νων, η κυβέρ­νη­ση, που τόσο και­ρό ανα­μα­σά το παρα­μύ­θι περί «θωρα­κι­σμέ­νου και ενι­σχυ­μέ­νου ΕΣΥ», εντεί­νει για μία ακό­μα φορά την εγκλη­μα­τι­κή μετα­τρο­πή του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας σε σύστη­μα της μίας νόσου. Αντί να ανοί­ξει νέες κλί­νες ΜΕΘ και να τις στε­λε­χώ­σει με το ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό και εξο­πλι­σμό, αντί να επι­τά­ξει τον ιδιω­τι­κό τομέα Υγεί­ας, «βαφτί­ζει» ξανά ΜΕΘ Covid κρε­βά­τια εντα­τι­κής θερα­πεί­ας από άλλες ασθέ­νειες και ανα­κυ­κλώ­νει το ίδιο εξου­θε­νω­μέ­νο υγειο­νο­μι­κό προσωπικό.

Χαρακτηριστικά, μόνο την προηγούμενη βδομάδα έγιναν 1.583 νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ πριν από δυο βδομάδες ήταν 977.

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία που έδω­σε προ­χτές το υπουρ­γείο Υγεί­ας, σε όλη την Αττι­κή οι κενές κλί­νες ΜΕΘ/ΜΑΦ είναι μόλις 110, εκ των οποί­ων οι 36 προ­ο­ρί­ζο­νται για την Covid-19.

Απέ­να­ντι σ’ αυτή την εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση, η κυβέρ­νη­ση βγά­ζει και πάλι από το συρ­τά­ρι — για τρί­τη φορά σε 11 μήνες — το περι­βό­η­το σχέ­διο «εξεύ­ρε­σης επι­πλέ­ον κλι­νών ΜΕΘ Covid», αρπά­ζο­ντας προ­σω­πι­κό και κρε­βά­τια ΜΕΘ από όλες τις υπό­λοι­πες νόσους και απο­δυ­να­μώ­νο­ντας εκ νέου τμή­μα­τα και κλι­νι­κές. Θέτει έτσι σε άμε­σο κίν­δυ­νο και τους ασθε­νείς όλων των υπό­λοι­πων νόσων, που δεν θα υπάρ­χει γι’ αυτούς κρε­βά­τι εντα­τι­κής ώστε να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους, αλλά και όσους νοσούν με Covid, που θα νοση­λεύ­ο­νται σε κρε­βά­τια χωρίς τον απαι­τού­με­νο εξει­δι­κευ­μέ­νο εξο­πλι­σμό και προσωπικό.

Σε αυτό το πλαί­σιο, με έγγρα­φο της διοί­κη­σης της 2ης ΥΠΕ, με τίτλο «Επεί­γου­σες ενέρ­γειες για την ανά­πτυ­ξη νέων κλι­νών ΜΕΘ Covid-19 λόγω της κρί­σι­μης εξέ­λι­ξης της παν­δη­μί­ας στο λεκα­νο­πέ­διο Αττι­κής», καλού­νται τα Νοσο­κο­μεία «Αττι­κόν» και «Θριά­σιο» «να ανα­πτύ­ξουν επι­πλέ­ον κλί­νες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας κορο­νοϊ­ού», παίρ­νο­ντας 10 κλί­νες στο «Αττι­κόν» και 5 στο «Θριά­σιο» από τις ΜΕΘ γενι­κών περιστατικών.

Covid 19

Η στε­λέ­χω­ση των κρε­βα­τιών, επει­δή 12 μήνες μετά ακό­μα δεν έχουν γίνει οι απαι­τού­με­νες προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού, θα γίνει με μετα­κι­νή­σεις για­τρών από τα ήδη υπο­στε­λε­χω­μέ­να Νοσο­κο­μεία «Τζά­νειο» και Γενι­κό Κρα­τι­κό Νίκαιας. Μάλι­στα, η διοί­κη­ση της ΥΠΕ ζητά από τους για­τρούς των νοσο­κο­μεί­ων να φορ­τω­θούν την ευθύ­νη και «να τεκ­μη­ριώ­σουν και να προ­χω­ρή­σουν» στη μεί­ω­ση των δια­θέ­σι­μων κλι­νών ΜΕΘ γενι­κών περιστατικών.

Οσο για τους κλι­νι­κάρ­χες… «εφό­σον χρεια­στεί», θα νοση­λεύ­ουν περι­στα­τι­κά non-Covid, πάντα με το αζη­μί­ω­το, με διπλά­σια απο­ζη­μί­ω­ση για κάθε κρεβάτι.

Υγειονομικοί: Αναδεικνύουν τους σοβαρούς κινδύνους — Διεκδικούν ενίσχυση

Τα παρα­πά­νω προ­κά­λε­σαν την άμε­ση αντί­δρα­ση των εργα­ζο­μέ­νων στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, οι οποί­οι απαι­τούν την ανά­κλη­ση της απόφασης.

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Στο «Θριά­σιο» Νοσο­κο­μείο,«το μονα­δι­κό δημό­σιο νοσο­κο­μείο της Δυτι­κής Αττι­κής, με εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες μόνι­μους κατοί­κους και εργα­ζό­με­νους, απο­μέ­νουν μόνο έξι δια­θέ­σι­μες κλί­νες Γενι­κής ΜΕΘ», καταγ­γέλ­λει το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων του νοσο­κο­μεί­ου, σημειώ­νο­ντας τις επι­κίν­δυ­νες επι­πτώ­σεις ως προς την αντι­με­τώ­πι­ση σοβα­ρών χει­ρουρ­γι­κών, νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κών και άλλων παθή­σε­ων, όπου μετεγ­χει­ρη­τι­κά απαι­τεί­ται συχνά νοση­λεία σε ΜΕΘ. Υπεν­θυ­μί­ζει επί­σης ότι στην αρχή του πρώ­του κύμα­τος είχε προη­γη­θεί η μετα­τρο­πή της ΜΕΘ Εγκαυ­μά­των σε ΜΕΘ Covid, με απο­τέ­λε­σμα «στο κέντρο της βιο­μη­χα­νι­κής περιο­χής, με δύο διυ­λι­στή­ρια και δεκά­δες βιο­μη­χα­νι­κές μονά­δες επε­ξερ­γα­σί­ας εύφλε­κτων υλι­κών, να μην υπάρ­χει δια­θέ­σι­μο ούτε ένα κρε­βά­τι για τη νοση­λεία εγκαυ­μα­τιών στο Κέντρο Εγκαυμάτων».
Στην αρχή του δεύ­τε­ρου κύμα­τος, προ­σθέ­τει, «χωρίς να έχει προ­σλη­φθεί ούτε ένας εντα­τι­κο­λό­γος, ούτε ένας πρό­σθε­τος νοση­λευ­τής, φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τής ή τραυ­μα­τιο­φο­ρέ­ας και με την πλειο­ψη­φία του ανε­παρ­κούς νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού να μην έχει ούτε μια ώρα εμπει­ρί­ας ή εκπαί­δευ­σης στις αυξη­μέ­νες απαι­τή­σεις της εντα­τι­κής νοση­λευ­τι­κής, ακο­λού­θη­σε και η βια­στι­κή μετα­τρο­πή της ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυ­μά­των σε ΜΕΘ Covid».
Σήμε­ρα, για την ανά­πτυ­ξη 5 κλι­νών ΜΕΘ Covid «δεν έχουν ούτε καν συστα­θεί ακό­μα οι 5 θέσεις για­τρών για ΜΕΘ, δεν έχουν προ­κη­ρυ­χθεί οι 16 θέσεις νοση­λευ­τών για ΜΕΘ, δεν έχει προ­χω­ρή­σει η πρό­σλη­ψη των 24 επι­λα­χό­ντων νοση­λευ­τών από την προ­κή­ρυ­ξη 2Κ/2019, ενώ δεν έχει εξα­σφα­λι­στεί ούτε ο ανα­γκαί­ος αριθ­μός ανα­πνευ­στή­ρων και ανα­λω­σί­μων».

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Την κατη­γο­ρη­μα­τι­κή του αντί­θε­ση στο κυβερ­νη­τι­κό σχέ­διο εκφρά­ζει και η Ενω­ση Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Αθή­νας — Πει­ραιά (ΕΙΝΑΠ), σημειώ­νο­ντας ότι η ανα­γκα­στι­κή μετα­κί­νη­ση δύο για­τρών επι­με­λη­τών από τη ΜΕΘ του Νοσο­κο­μεί­ου Νίκαιας και δύο για­τρών επι­με­λη­τών από τη ΜΕΘ του «Τζά­νειου» προς τη ΜΕΘ του «Αττι­κού» επι­βε­βαιώ­νει πως δεν έχουν γίνει οι ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κού προσωπικού.

Κινητοποίηση Θριάσιο

Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των για­τρών στο Νοσο­κο­μείο Νίκαιας επι­ση­μαί­νει ότι δεν έχει γίνει καμία ενί­σχυ­ση του νοσο­κο­μεί­ου με προ­σω­πι­κό, «ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των που μπο­ρούν να νοση­λευ­τούν στο νοσο­κο­μείο μας είναι πεπε­ρα­σμέ­νος (…), η όποια επέ­κτα­ση κλι­νών νοση­λεί­ας ασθε­νών Covid μπο­ρεί να γίνει μόνο εφό­σον υπάρ­ξει επι­πλέ­ον ενί­σχυ­ση με ειδι­κευ­μέ­νους για­τρούς, νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό (…) καθώς και σύγ­χρο­νου εξο­πλι­σμού. Οι μετα­κι­νή­σεις του ήδη εξου­θε­νω­μέ­νου προ­σω­πι­κού για να καλύ­ψει τις οξυ­μέ­νες ανά­γκες δεν είναι λύση και αφή­νουν αντί­στοι­χο κενό στο εκά­στο­τε τμή­μα (…) Θεω­ρού­με ότι η εμπλο­κή των παθο­λο­γι­κών τμη­μά­των στην ταυ­τό­χρο­νη νοση­λεία Covid και non-Covid περι­στα­τι­κών είναι επικίνδυνη».


Δεί­τε  &
Εργα­ζό­με­νοι στα Δημό­σια Νοσοκομεία: 
Με απερ­γία κλι­μα­κώ­νουν τον αγώ­να για την υγεία του λαού
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο