Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Στις… ευρωπαϊκές καλένδες τα οποία μέτρα για την ακρίβεια

Σε αξιο­λο­γή­σεις για τυχόν στρε­βλώ­σεις παρέ­πεμ­ψε η Σύνο­δος Κορυ­φής της ΕΕ το μεί­ζον θέμα της ακρί­βειας λόγω των αυξη­μέ­νων τιμών στο φυσι­κό αέριο και στα καύ­σι­μα, ενώ για τη διαρ­κή προ­κλη­τι­κή στά­ση της Τουρ­κί­ας ένα­ντι της Ελλά­δας και της Κύπρου ισχύ­ουν τα «άλλα λόγια να αγα­πιό­μα­στε…» που περι­γρά­φο­νται επί της ουσί­ας σε συμπε­ρά­σμα­τα προη­γού­με­νων Συνό­δων περί μέτρων εάν και εφόσον.

Αυτά τα συμπε­ρά­σμα­τα προ­κύ­πτουν από τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης μετά την ολο­κλή­ρω­ση της Συνό­δου στις Βρυξέλλες.

Για την ακρί­βεια, δήλω­σε ότι «έγι­νε μία αρκε­τά εκτε­νής συζή­τη­ση» αλλά τίπο­τε νεό­τε­ρο δεν προ­έ­κυ­ψε για ουσια­στι­κά μέτρα ανα­κού­φι­σης των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών από την ΕΕ. Το όλο θέμα παρα­πέμ­φθη­κε στην Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή που όπως δήλω­σε ο Κ. Μητσο­τά­κης «ζητή­σα­με από την Κομι­σιόν να αξιο­λο­γή­σει πολύ σύντο­μα την αγο­ρά Ενέρ­γειας, να εντο­πί­σει τυχόν στρε­βλώ­σεις και να προ­τεί­νει και λύσεις για το πώς μπο­ρού­με να αντι­με­τω­πί­σου­με τέτοιες από­το­μες μετα­βο­λές στις τιμές». Όσο γα την Ελλά­δα ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε στα ανε­παρ­κή και προ­σω­ρι­νά μέτρα που έχουν ανα­κοι­νω­θεί προ­σθέ­το­ντας ότι είναι «πρω­το­βου­λί­ες απο­λύ­τως εναρ­μο­νι­σμέ­νες με την εργα­λειο­θή­κη της Κομισιόν».

Για την Τουρ­κία, ο Κ. Μητσο­τά­κης εμφα­νί­στη­κε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από το γεγο­νός ότι στα συμπε­ρά­σμα­τα περι­λή­φθη­κε η προ­τρο­πή προς την Άγκυ­ρα να τηρή­σει τη συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας που μετα­τρέ­πει νησιά του Αιγαί­ου σε φυλα­κές ανθρώ­πων της ΕΕ. Όσο για την προ­κλη­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά της Τουρ­κί­ας δεν υπάρ­χει καμία ανα­φο­ρά στα συμπε­ρά­σμα­τα της Συνό­δου με τον πρω­θυ­πουρ­γό να δηλώ­νει ότι «ισχύ­ουν στο ακέ­ραιο» όσα περι­γρά­φο­νται σε προη­γού­με­να συμπεράσματα.

Πηγή: 902.gr

ΚΚΕ: Η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου είναι η αιτία της ενεργειακής φτώχειας

«Η ίδια η πολι­τι­κή της ΕΕ και του κεφα­λαί­ου είναι η αιτία του προ­βλή­μα­τος της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας, συνε­πώς δεν μπο­ρεί σε καμία περί­πτω­ση να είναι και μέρος της αντι­με­τώ­πι­σής του, μέσω δήθεν ‘πανευ­ρω­παϊ­κών λύσε­ων’, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται ο κ. Μητσο­τά­κης» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε σχό­λιό του για τη συνέ­ντευ­ξη του πρω­θυ­πουρ­γού μετά τη Σύνο­δο Κορυ­φής και το πρό­βλη­μα της ακρίβειας.

«Η πολι­τι­κή της ΕΕ για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της ενέρ­γειας, την απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση, τη λεγό­με­νη «πρά­σι­νη μετά­βα­ση», τη μονο­καλ­λιέρ­γεια των ΑΠΕ και την δρα­στι­κή αύξη­ση της ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής από το συνε­χώς υπερ­τι­μού­με­νο εισα­γό­με­νο φυσι­κό αέριο, είναι αυτή που ευθύ­νε­ται για τη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση με το πανά­κρι­βο ‘πρά­σι­νο ρεύ­μα’ και την εξάρ­τη­ση της χώρας από τις δια­κυ­μάν­σεις της διε­θνούς αγο­ράς. Αυτή την πολι­τι­κή υπη­ρε­τεί η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και όλες οι προη­γού­με­νες, αυτή την πολι­τι­κή στη­ρί­ζει σήμε­ρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμ­μα­τα. Όπως, επί­σης, είναι η πολι­τι­κή των ειδι­κών φόρων και των χαρα­τσιών στην ενέρ­γεια, για τις οποί­ες είναι συνυ­πεύ­θυ­νες, τόσο η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, όσο και όλες οι προη­γού­με­νες, που τους θέσπι­σαν και τους δια­τή­ρη­σαν. Πρό­κει­ται για εκεί­νους τους φόρους, που εκτο­ξεύ­ουν τις τιμές για τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και που η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται ακό­μα και τώρα να καταρ­γή­σει» προ­σθέ­τει τέλος το ΚΚΕ στο σχό­λιό του.

 

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο