Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ 🚩80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ για Λευτεριά & Κοινωνική Απελευθέρωση

Κυκλο­φό­ρη­σε το  εξαι­ρε­τι­κό βιβλίο του αγω­νι­στή της Εθνι­κής Αντί­στα­σης, ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ «80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ για Λευ­τε­ριά — Κοι­νω­νι­κή Απελευθέρωση»

✔️ 80 χρό­νια
✔️ Μια ζωή ολά­κε­ρη, συνυ­φα­σμέ­νη με τις θυσί­ες και τους μόχθους ενός ολό­κλη­ρου λαού. Μια ακα­τά­βλη­τη αγω­νι­στι­κή πορεία που ξεκί­νη­σε από τα σπλά­χνα του λαϊ­κού κινή­μα­τος και ακο­λού­θη­σε όλες τις καμπές του στο διά­βα της Ιστο­ρί­ας.
🚩 Ο Κώστας Μαρα­γκου­δά­κης, με σεμνό­τη­τα, ακλό­νη­τη συνέ­πεια και οξύ­τα­το πολι­τι­κό και κοι­νω­νι­κό κρι­τή­ριο, που σμι­λεύ­τη­κε στα χαρα­κώ­μα­τα της πάλης και στη στρά­τευ­ση σε ΚΚΕ-ΕΑΜ-ΕΠΟΝ και στις ταξι­κές δυνά­μεις στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, κατα­θέ­τει μια βιω­μα­τι­κή μαρ­τυ­ρία για όλες τις κρί­σι­μες στιγ­μές του τόπου και του κινή­μα­τος, αλλά και πολύ­τι­μες ιστο­ρι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες και σκέ­ψεις, που φωτο­δο­τούν αθέ­α­τες πλευ­ρές της αέναης ταξι­κής σύγκρου­σης.
🚩 Οι αντι­στά­σεις στη μετα­ξι­κή περί­ο­δο, το έπος της Εθνι­κής Αντί­στα­σης, ο ηρω­ι­κός Δεκέμ­βρης και η συγκλο­νι­στι­κή νίκη των ΕΛΑ­Σι­τών στο Κεφα­λά­ρι, ο εμφύ­λιος και ο ΔΣΕ, οι φυλα­κές, η Γιού­ρα, η Μακρό­νη­σος, οι σκλη­ροί πολι­τι­κοί και συν­δι­κα­λι­στι­κοί αγώ­νες του ’50 και του ’60, η αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη, οι μάχες για τον εκδη­μο­κρα­τι­σμό και τον ταξι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, η αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή δρά­ση, η πάλη για την αλλα­γή του συσχε­τι­σμού δύνα­μης και την κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση παρου­σιά­ζο­νται με γλα­φυ­ρό­τη­τα και πιστότητα. 
✔️ Και παράλ­λη­λα ένας τερά­στιος πλού­τος παρεμ­βά­σε­ων, ομι­λιών, άρθρων, που σκια­γρα­φούν κάθε όψη της πολι­τι­κοϊ­δε­ο­λο­γι­κής αναμέτρησης.

✔️ Ένα έργο δοσμέ­νο με ανυ­πό­κρι­τη ανη­συ­χία για τη δια­παι­δα­γώ­γη­ση της νέας γενιάς, αλλά και με βαθύ αίσθη­μα βεβαιό­τη­τας για την ιστο­ρι­κή δικαί­ω­ση της γης των κολα­σμέ­νων”... (Από την παρου­σί­α­ση στο οπι­σθό­φυλ­λο του βιβλίου)


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ
στο Οικο­νο­μι­κό Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών (πρώ­ην ΑΣΟΕΕ) 
στην Αίθου­σα «Αντω­νιά­δη» Πατη­σί­ων 76,
την Τετάρ­τη 12 Ιου­νί­ου 2019 και ώρα 6:30 το απόγευμα
ο Χρή­στος Τσιν­τζι­λώ­νης, Πρό­ε­δρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Αντι­πρό­ε­δρος της FIR,
ο Σπύ­ρος Χαλ­βα­τζής,
Αντι­πρό­ε­δρος Συν­δέ­σμου Φυλα­κι­σθέ­ντων Εξο­ρι­σθέ­ντων Αντι­στα­σια­κών 1967–1974(ΣΦΕΑ)
ο Χάρης Παπα­μάρ­γα­ρης, οικο­νο­μο­λό­γος, πρώ­ην υπουργός
Την εκδή­λω­ση θα συντο­νί­σει ο δημο­σιο­γρά­φος Κώστας Ψωμιά­δης
✔️ Θα προ­βλη­θούν απο­σπά­σμα­τα από το ντο­κι­μα­ντέρ του Λεω­νί­δα Βαρ­δα­ρού «Τόποι Πολι­τι­κής Εξο­ρί­ας — Γυάρος».

Ο Κώστας Μαρα­γκου­δά­κης (του Θεο­δώ­ρου ψευ­δώ­νυ­μο Χαρί­λα­ος) γεν­νή­θη­κε στην Κηφι­σιά στις 21/1/1925.
Από τα μαθη­τι­κά του χρό­νια δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε στους Προ­σκό­πους μέχρι τη διά­λυ­σή τους από το Μεταξά. 
Οργα­νώ­θη­κε στο ΕΑΜ Νέων το 1942 και κατό­πιν στην ΕΠΟΝ και ανα­δεί­χθη­κε σε καθο­δη­γη­τι­κές θέσεις. Από το 1944 μέλος του ΚΚΕ.
Πήρε μέρος στη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κεφα­λά­ρι (Δεκέμ­βρης 1944).
Το Γενά­ρη του 1945 συλ­λαμ­βά­νε­ται για πρώ­τη φορά.
Τον Ιού­λη του 1947 εξο­ρί­ζε­ται στην Ικα­ρία.
Το Μάη του 1948 συλ­λαμ­βά­νε­ται εκ νέου για να κατα­λή­ξει στη Γιού­ρα.
Το Δεκέμ­βρη του 1951 μετά­γε­ται στις φυλα­κές Αβέ­ρωφ.
Απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται το Μάη του 1953.
Το Σεπτέμ­βρη οδη­γεί­ται στο λόχο απο­μό­νω­σης των «αμε­τα­νό­η­των» του ΒΕΤΟ στο Μακρο­νή­σι ως τον Ιού­λη του 1954. 
Το 1955 απο­φοι­τά από την ΑΣΟΕΕ.
Συμ­με­τέ­χει δρα­στή­ρια ως μέλος του ΚΚΕ στους αγώ­νες της ΕΔΑ, της ΕΕΔΥΕ, του ταξι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κινήματος.
Την 21η Απρί­λη του 1967 συλ­λαμ­βά­νε­ται και εξο­ρί­ζε­ται στη Γιού­ρα και στο Παρ­θέ­νι της Λέρου.
Μετα­δι­κτα­το­ρι­κά, Αντι­πρό­ε­δρος της ΕΣΑΚ, Πρό­ε­δρος της Ένω­σης Επαγ­γελ­μα­τιών Λογι­στών Πρω­τευού­σης (ΕΕΛΠ) και της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Λογι­στών (ΠΟΛ), μέλος της Διοί­κη­σης της Γ.Σ.Ε.Ε.
Τρείς φορές υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής του ΚΚΕ, επι­κε­φα­λής της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής Οικο­νο­μι­κού Ελέγ­χου  από το 13ο (1991) ως το 17ο Συνέ­δριο (2005).
Από το 2008 ως το 2018 Πρό­ε­δρος του Δ.Σ. του Ιδρύ­μα­τος Περί­θαλ­ψης Ηλι­κιω­μέ­νων Αγω­νι­στών «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».
Μαραγκουδάκης 2 . Μαραγκουδάκης
Κ Μαραγκουδάκης
[πηγή] — βλ και |> [εδώ]

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog

 
 
 
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο