Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κόλαση φωτιάς από τον Έβρο μέχρι την Αττική — Αδιανόητη είναι η καταστροφή με ευθύνη της κυβέρνησης

Από την Θρά­κη μέχρι την Αττι­κή η Ελλά­δα φλέ­γε­ται. Καί­γο­νται άνθρω­ποι, καί­γο­νται δάση, καλ­λιέρ­γειες, σπί­τια, ζώα… εκκε­νώ­νο­νται νοσο­κο­μεία, χωριά, οικι­σμοί… με ευθύ­νη της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης, η οποία επι­μέ­νει να παρου­σιά­ζει ως “αντι­πυ­ρι­κό σχε­δια­σμό” την έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας με επί­κε­ντρο την πρό­λη­ψη και με ελλι­πή μέσα πυρόσβεσης.

Σχε­δόν μισό εκα­τομ­μύ­ριο στρέμ­μα­τα έχουν ήδη μετα­τρα­πεί σε στά­χτη, και τα πύρι­να μέτω­πα είναι ακό­μη ανε­ξέ­λεγ­κτα. Κι όλα τα χωρίς να έχουν συνυ­πο­λο­γι­στεί οι σημε­ρι­νές κατα­στρο­φές, αλλά και οι μεγά­λες πυρ­κα­γιές του Ιουλίου.

Πλέ­ον, η Πάρ­νη­θα απει­λεί­ται για ακό­μη μία φορά, ενώ μαί­νο­νται τα μέτω­πα σε Ασπρό­πυρ­γο, Βοιω­τία, Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, όπως και σε αρκε­τές ακό­μη περιο­χές που ξέσπα­σαν σήμε­ρα πυρκαγιές.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα,

Χασιά

Η φωτιά στη Χασιά μαί­νε­ται ανε­ξέ­λεγ­κτη. Ολο­νύ­χτια ανα­μέ­νε­ται να είναι η «μάχη» με τις φλό­γες ώστε να απο­τρα­πεί ο κίν­δυ­νος εξά­πλω­σης του πύρι­νου μετώ­που ‑που καί­ει από νωρίς το μεση­μέ­ρι και έχει προ­κα­λέ­σει σημα­ντι­κές κατα­στρο­φές σε δάση αλλά και περιου­σί­ες πολι­τών- στον ορει­νό όγκο της Πάρ­νη­θας δίνουν κάτοι­κοι, εθε­λο­ντές και πυρο­σβε­στι­κές δυνάμεις.

Στη Χασιά η πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε πριν το μεση­μέ­ρι μπαί­νο­ντας σε αυλές σπι­τιών, καί­γο­ντας σπί­τια, ταβέρ­νες, ελιές, υλι­κά σε μάντρα για σκα­λω­σιές κ.ά. ενώ μέχρι το από­γευ­μα διά­φο­ρα μέτω­πα είχαν περι­κυ­κλώ­σει το χωριό. Κάτοι­κοι καλού­σαν την Πυρο­σβε­στι­κή, βλέ­πο­ντας να πλη­σιά­ζει η φωτιά στα σπί­τια, νιώ­θο­ντας φοβι­σμέ­νοι αλλά και εξορ­γι­σμέ­νοι από την ανυ­παρ­ξία κάθε σχε­δια­σμού και συντο­νι­σμού των εμπλε­κό­με­νων κρα­τι­κών φορέ­ων. Μάλι­στα, μπλό­κα της αστυ­νο­μί­ας δεν είχαν καμιά ενη­μέ­ρω­ση για το αν και πότε έπρε­πε να κόψουν την κυκλο­φο­ρία και αν την έκο­βαν δεν υπήρ­χε καμιά κατεύ­θυν­ση προς τα που έπρε­πε να κινη­θούν τα οχήματα.

Σημειώ­νε­ται πως η φωτιά, όσο περ­νού­σε η ώρα «άνοι­γε» δημιουρ­γώ­ντας δύο μέτω­πα, ένα προς τον Ασπρό­πυρ­γο αλλά και προς την Πάρ­νη­θα με τους κατοί­κους τόσο του οικι­σμού «Γεν­νη­μα­τάς 2» όσο και του Αγ. Ιωάν­νη Ρώσου Ντάρ­δι­ζας να καλού­νται να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους.

Ακό­μα αργά το από­γευ­μα έγι­νε γνω­στό ότι δόθη­κε εντο­λή να εκκε­νω­θεί το αμα­ξο­στά­σιο της ΟΣΥ (μπλε λεω­φο­ρεία) στα Ανω Λιό­σια ενώ νωρίς το βρά­δυ έμει­νε χωρίς ρεύ­μα μεγά­λο κομ­μά­τι της Χασιάς.

Ασπρόπυργος

Σε τρεις δια­φο­ρε­τι­κές εστί­ες, Λάκ­κα Κατσα­ρή, Νέα Ζωή και Αμμου­διές, κοντά στη βιο­μη­χα­νι­κή περιο­χή, αλλά πίσω από το Θριά­σιο κοντά στην 112 Πτέ­ρυ­γα Μάχης εκτεί­νε­ται το πύρι­νο μέτω­πο στον Ασπρόπυργο.

Η φωτιά εξα­κο­λου­θεί να καί­ει εκτά­σεις ενώ νωρί­τε­ρα έκα­ψε βιο­μη­χα­νι­κές μονά­δες, επα­να­φέ­ρο­ντας τον εφιάλ­τη ενός εκτε­τα­μέ­νου βιο­μη­χα­νι­κού ατυ­χή­μα­τος, αφού τα μέτρα πρό­λη­ψης και πυρό­σβε­σης είναι από ελά­χι­στα έως ανύ­παρ­κτα μπρο­στά στο μέγε­θος της φωτιάς. Μήνυ­μα εκκέ­νω­σης είχε στα­λεί νωρί­τε­ρα στους κατοί­κους της περιο­χής Λάκ­κα Κατσα­ρή για να απο­μα­κρυν­θούν προς Ασπρό­πυρ­γο και στους κατοί­κους των οικι­σμών Ποντί­ων και Βέρας να απο­μα­κρυν­θούν προς Ελευ­σί­να, ενώ στους κατοί­κους του Ασπρο­πύρ­γου στάλ­θη­κε μήνυ­μα κλεί­σουν «πόρ­τες και παράθυρα».

Όπως έγι­νε γνω­στό από την Πυρο­σβε­στι­κή, από την φωτιά έχουν καεί απο­θή­κες εται­ρειών και εργο­στα­σια­κές εγκα­τα­στά­σεις, ενώ έως και το βρά­δυ ακού­γο­νταν εκρή­ξεις που προ­έρ­χο­νταν από εύφλε­κτα υλι­κά, από το εσω­τε­ρι­κό των εργο­στα­σί­ων που είχαν πλη­γεί. Οι εστί­ες είναι διά­σπαρ­τες και πυκνός καπνός καλύ­πτει όλη την περιοχή.

Αλεξανδρούπολη

Στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, οι εντο­λές εκκέ­νω­σης οικι­σμών είναι αδιά­κο­πες, όπως και οι απε­γκλω­βι­σμοί ανθρώ­πων δια θαλάσσης.

Η σημε­ρι­νή ημέ­ρα σημα­δεύ­τη­κε από μία ασύλ­λη­πτη τρα­γω­δία που εκτυ­λί­χθη­κε στο δάσος της Δαδιάς, όπου βρέ­θη­καν απαν­θρα­κω­μέ­νοι 18 μετα­νά­στες, μετα­ξύ των οποί­ων και δύο παι­διά. Δυστυ­χώς υπάρ­χουν φόβοι για περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα μιας και η περιο­χή απο­τε­λεί πέρα­σμα μετα­να­στών, οι οποί­οι ακο­λου­θούν αυτές τις δια­δρο­μές προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γουν τη βίαιη επα­να­προ­ώ­θη­ση από τις ελλη­νι­κές αρχές.

Ροδόπη

Στη Ροδό­πη, μάχη συνε­χί­ζουν να δίνουν για δεύ­τε­ρη μέρα οι δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας για να θέσουν υπό έλεγ­χο την πυρ­κα­γιά που καί­ει δασι­κές εκτά­σεις σε δύο μέτω­πα στην Ροδό­πη, στην Άνω Δρο­σί­νη και στον Μίσχο Ιάσμου.

Συνε­χί­ζο­νται οι εκκε­νώ­σεις οικισμών.

Θήβα

Δύο ενερ­γά μέτω­πα αρκε­τών χιλιο­μέ­τρων το καθέ­να, καί­νε περι­με­τρι­κά της πόλης της Θήβας από τις 6 περί­που το απόγευμα.

Το ένα στην περιο­χή Μαζα­ρά­κι — Κότσι­κα, δυτι­κά της πόλης και το άλλο στην περιο­χή Σου­λάς — Σωρός, στα ανα­το­λι­κά της.

Ειδι­κά το δεύ­τε­ρο μέτω­πο είναι εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νο, καθώς απει­λεί να περά­σει στο περια­στι­κό άλσος του Μοσχο­πο­δί­ου, δηλα­δή το βασι­κό πρά­σι­νο πνεύ­μο­να της πόλης.

Ανατολική Στερεά και Εύβοια

Ακό­μη ένα 24ωρο αγω­νί­ας και κατα­στρο­φών βίω­σαν οι κάτοι­κοι σε αρκε­τές περιο­χές της Στε­ρε­άς Ελλά­δας, καθώς συνε­χί­ζο­νται οι πυρ­κα­γιές που έχουν ξεσπά­σει σε Βοιω­τία, κεντρι­κή Εύβοια και Δυτι­κή Φθιώ­τι­δα. Η περιο­χή θρη­νεί ήδη ένα νεκρό, στον Πρό­δρο­μο Βοιω­τί­ας, ενώ ανυ­πο­λό­γι­στες είναι οι ζημιές που έχουν προ­κλη­θεί σε αγρο­τι­κές και κτη­νο­τρο­φι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις, αλλά και στο φυσι­κό περιβάλλον.

Καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ημέ­ρας οι κάτοι­κοι των περιο­χών καταγ­γέλ­λουν είτε την έλλει­ψη, είτε την ανε­πάρ­κεια των ενα­ε­ρί­ων μέσων πυρό­σβε­σης. Αβο­ή­θη­τοι, μαζί με τις λιγο­στές και κατά­κο­πες επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και εθε­λο­ντές, οι κάτοι­κοι συνε­χί­ζουν να δίνουν τη μάχη να σώσουν τις περιου­σί­ες και τα χωριά τους.

Την ίδια στιγ­μή στα μέτω­πα της πυρ­κα­γιάς γίνε­ται ολο­έ­να και πιο ορα­τή η εγκα­τά­λει­ψη των πυρο­σβε­στι­κών υπη­ρε­σιών. Οχή­μα­τα με πολ­λές δεκα­ε­τί­ες ζωής και εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες χιλιό­με­τρα, πυρο­σβέ­στες χωρίς κατάλ­λη­λο εξο­πλι­σμό, ακό­μη και χωρίς επάρ­κεια σε σωλή­νες νερού για να αντι­κα­τα­στή­σουν όσους καί­γο­νται την ώρα της φωτιάς ή για να απλώ­σουν δίκτυο πυρό­σβε­σης. Εικό­νες εγκα­τά­λει­ψης και απα­ξί­ω­σης, που μαζί με την απου­σία πρό­λη­ψης δια­μορ­φώ­νουν ένα επι­κίν­δυ­νο σκη­νι­κό σε ολό­κλη­ρη την Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και Εύβοια.

Στη Βοιω­τία

Για δεύ­τε­ρο 24ωρο το παρα­λια­κό μέτω­πο της Βοιω­τί­ας στον Κοριν­θια­κό κόλ­πο, από τον Πρό­δρο­μο και την παρα­λία Σαρά­ντη μέχρι την Αντί­κυ­ρα έχει μετα­τρα­πεί σε πύρι­νη κόλα­ση, με κατοί­κους και παρα­θε­ρι­στές να καλού­νται να εκκε­νώ­σουν τα χωριά και τους οικισμούς.

Οι δυνα­τοί άνε­μοι που επι­κρα­τούν στην περιο­χή δίνουν συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις τόσο στο μέτω­πο που εκδη­λώ­θη­κε το πρωί της Δευ­τέ­ρας κοντά στο χωριό Πρό­δρο­μος, όσο και στο δεύ­τε­ρο μέτω­πο που ξεκί­νη­σε το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας κοντά στον οικι­σμό Ταρ­σός. Όπως μάλι­στα καταγ­γέλ­λουν κάτοι­κοι της περιο­χής κατά τη μεγα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια της μέρας στα μέτω­πα δεν επι­χει­ρού­σαν ενα­έ­ρια μέσα, με απο­τέ­λε­σμα οι φλό­γες να συνε­χί­ζουν και ανε­ξέ­λεγ­κτες σε δύσβα­τες περιοχές.

Η φωτιά στο χωριό Πρό­δρο­μος και την παρα­λία Σαρά­ντη συνε­χί­ζει το κατα­στρο­φι­κό της έργο καί­γο­ντας δασι­κή έκτα­ση, χαμη­λή βλά­στη­ση και ελαιό­δε­ντρα, που έρχο­νται να προ­στε­θούν στις μεγά­λες ζημιές που προ­κά­λε­σε τη Δευ­τέ­ρα κατα­στρο­φές σε σπί­τια καμέ­να ποι­μνιο­στά­σια και ζώα. Την ίδια στιγ­μή η φωτιά που ξεκί­νη­σε από τον οικι­σμό Ταρ­σός το από­γευ­μα πήρε νέες επι­κίν­δυ­νες δια­στά­σεις απει­λώ­ντας οικι­σμούς της περιο­χής, για τους οποί­ους στάλ­θη­κε μήνυ­μα εκκέ­νω­σης τους. Παράλ­λη­λα ένα δεύ­τε­ρο μέτω­πο της ίδιας φωτιάς πήρε κατεύ­θυν­ση προς το χωριό Κυριά­κι, με τον άνε­μο ωστό­σο να φυσά αντί­θε­τα και να συγκρα­τεί το μέτωπο.

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται επί­σης πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε νωρίς το από­γευ­μα στην περιο­χή Μοσχο­πό­δι έξω από τη Θήβα. Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή η φωτιά καί­ει χαμη­λή βλά­στη­ση και πουρ­νά­ρια ενώ στην περιο­χή πνέ­ουν ισχυ­ροί άνε­μοι. Στο σημείο επι­χει­ρούν 22 πυρο­σβέ­στες με 10 οχή­μα­τα ενώ συν­δρο­μή από αέρος παρέ­χουν τρία αεροσκάφη.

Το μεση­μέ­ρι, ξέσπα­σε πυρ­κα­γιά και στην περιο­χή της Υλί­κης, που γρή­γο­ρα πήρε πολύ μεγά­λες δια­στά­σεις. Αυτή την ώρα έχει ανα­πτύ­ξει ένα μέτω­πο που ξεπερ­νά τα 5 χιλιό­με­τρα στο βου­νό δεξιά της εθνι­κής οδού με κατεύ­θυν­ση προς Λαμία. Βοη­θού­με­νη από τους ισχυ­ρούς ανέ­μους καί­ει ό,τι βρί­σκει μπρο­στά της.

Στην Εύβοια

Καλύ­τε­ρη εικό­να παρου­σί­α­σε σήμε­ρα η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε το πρωί της Δευ­τέ­ρας στα Ψαχνά Ευβοί­ας και γρή­γο­ρα επε­κτά­θη­κε ανα­το­λι­κά προς Βατώ­ντα και Νέα Αρτά­κη, μετα­τρέ­πο­ντας σε στά­χτη πάνω από 7.000 στρέμ­μα­τα δασι­κής έκτα­σης, ελαιο­καλ­λιέρ­γειες, σταυ­λι­κές εγκαταστάσεις,

Ωστό­σο και εδώ υπήρ­ξαν συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις με τις φλό­γες να καί­νε δασι­κή έκτα­ση και ελιές. Στις ενερ­γές εστί­ες επι­χεί­ρη­σαν 2 ελι­κό­πτε­ρα μαζί με επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, προ­σπα­θώ­ντας να θέσουν υπό έλεγ­χο τις φλό­γες και να απο­τρέ­ψουν την επέ­κτα­ση τους προς τα ανα­το­λι­κά και την περιο­χή της Αρτάκης.

Στη Φθιώ­τι­δα

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η φωτιά πού εκδη­λώ­θη­κε λίγο μετά τη 1 μ.μ. σε δασι­κή έκτα­ση έξω από τη Μακρα­κώ­μη της δυτι­κής Φθιώτιδας.

Η φωτιά ξέσπα­σε δίπλα από την Εθνι­κή οδό Λαμί­ας — Καρ­πε­νη­σί­ου, στο ύψος του Προ­φή­τη Ηλία Μακρα­κώ­μης και γρή­γο­ρα πήρε μεγά­λες δια­στά­σεις εξαι­τί­ας των ισχυ­ρών ανέ­μων που έπνε­αν στην περιοχή.

Κινεί­ται προς δύο μέτω­πα. Το ένα προς το χωριο Βίτω­λη και το δεύ­τε­ρο προς το χωριό Τσού­κα, καί­γο­ντας δασι­κή έκτα­ση, ελαιό­δε­ντρα και άλλες καλλιέργειες.

Στη μάχη με τις φλό­γες έχουν πέσει επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις της περιο­χής και δύο μικρά πυρο­σβε­στι­κά αερο­σκά­φη τύπου PZL, καθώς και κάτοι­κοι της περιο­χής αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα και κάθε μέσον που έχουν στη διά­θε­σή τους.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο