Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κόντρα facebook — αυστραλιανής κυβέρνησης με διακύβευμα το «μοίρασμα» των εσόδων της διαφήμισης

Το Facebook ανα­κοί­νω­σε την Πέμ­πτη ότι έχει εμπο­δί­σει τους Αυστρα­λούς να βλέ­πουν και να μοι­ρά­ζο­νται ειδή­σεις στην πλατ­φόρ­μα  του λόγω των προ­τει­νό­με­νων νόμων στη χώρα που υπο­χρε­ώ­νουν τους ψηφια­κούς γίγα­ντες (facebook google) να πλη­ρώ­νουν για τις ειδήσεις.

Οι Αυστρα­λοί εκδό­τες μπο­ρούν να συνε­χί­σουν να δημο­σιεύ­ουν περιε­χό­με­νο ειδή­σε­ων στο Facebook, αλλά οι σύν­δε­σμοι και οι δημο­σιεύ­σεις δεν μπο­ρούν να προ­βλη­θούν ή να κοι­νο­ποι­η­θούν από το αυστρα­λια­νό κοι­νό, σύμ­φω­να με δήλω­ση του Facebook. Οι Αυστρα­λοί χρή­στες δεν μπο­ρούν να μοι­ρα­στούν Αυστρα­λια­νές ή διε­θνείς ειδή­σεις  και οι άνθρω­ποι που ζουν στο εξω­τε­ρι­κό δεν είχαν πλέ­ον πρό­σβα­ση σε αυστρα­λια­νές πληροφορίες.

Η αντί­δρα­ση του Facebook έρχε­ται σε αντί­θε­ση με αυτήν της Google, η οποία απο­δέ­χθη­κε χθες Τετάρ­τη να κατα­βάλ­λει “σημα­ντι­κά ποσά” σε αντάλ­λαγ­μα για περιε­χό­με­νο του ειδη­σε­ο­γρα­φι­κού ομί­λου News Corp. του Ρού­περτ Μέρντοχ.

Αυτό είναι το πρώ­το συμ­βό­λαιο αυτού του είδους που υπο­γρά­φε­ται από έναν μεγά­λο ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό όμι­λο. Η News Corp. έπαι­ξε καθο­ρι­στι­κό ρόλο προ­κει­μέ­νου η συντη­ρη­τι­κή κυβέρ­νη­ση της Αυστρα­λί­ας να επι­τε­θεί στους γίγα­ντες της τεχνολογίας.

Σύμ­φω­να με τον Ίστον, υπεύ­θυ­νος του Facebook για την Αυστρα­λία και τη Νέα Ζηλαν­δία, το Facebook έχει γνω­στο­ποι­ή­σει σε αυστρα­λια­νούς υπεύ­θυ­νους ότι “η συναλ­λα­γή ανά­με­σα στο Facebook και τους εκδό­τες γίνε­ται υπέρ των τελευ­ταί­ων” και απο­φέ­ρει εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια σε εισό­δη­μα για τους αυστρα­λια­νούς ομί­λους Τύπου.

“Δυστυ­χώς αυτή η νομο­θε­σία δεν κάνει αυτό. Μάλ­λον επι­ζη­τεί να τιμω­ρή­σει το Facebook για περιε­χό­με­να που δεν ανα­πα­ρή­γα­γε ή ζήτη­σε”, σύμ­φω­να με τον ίδιο.

Βάσει αυτού του “δεσμευ­τι­κού κώδι­κα δεο­ντο­λο­γί­ας” που προ­ω­θεί η αυστρα­λια­νή κυβέρ­νη­ση, οι μηχα­νές ανα­ζή­τη­σης θα οφεί­λουν να αμεί­βουν τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανά­λο­γα με την κίνη­ση που έχουν οι τίτλοι τους.

Η αυστρα­λια­νή πρω­το­βου­λία παρα­κο­λου­θεί­ται στε­νά σε όλον τον κόσμο την ώρα που τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης βλέ­πουν τα έσο­δα από τις δια­φη­μί­σεις συγκε­ντρώ­νο­νται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο στις μεγά­λες εται­ρεί­ες τεχνολογίας.

Σύμ­φω­να με τις αυστρα­λια­νές αρχές αντα­γω­νι­σμού, η Google συγκε­ντρώ­νει το 53% των δια­φη­μι­στι­κών δαπα­νών στη χώρα και το Facebook το 28%, οι άλλοι παρά­γο­ντες της αγο­ράς, μετα­ξύ των οποί­ων οι ειδη­σε­ο­γρα­φι­κές επι­χει­ρή­σεις, μοι­ρά­ζο­νται τα λίγα που απο­μέ­νουν, τα οποία απο­δει­κνύ­ο­νται ανε­παρ­κή για την χρη­μα­το­δό­τη­ση της δημοσιογραφίας.

Ο Αυστρα­λός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τζος Φράι­ντεν­μπεργκ δήλω­σε ότι οι αρχές δεν προει­δο­ποι­ή­θη­καν από το Facebook για την από­φα­σή του να μην επι­τρέ­πει πλέ­ον στους χρή­στες του μέσου κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης να δημο­σιεύ­ουν συν­δέ­σμους για άρθρα ή να επι­σκέ­πτο­νται τις σελί­δες στο Facebook διε­θνών ειδη­σε­ο­γρα­φι­κών μέσων.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, αυτά “τα μέτρα είναι άχρη­στα, αυθαί­ρε­τα και θα ζημιώ­σουν τη φήμη του εδώ στην Αυστραλία”.

Ο Φράι­ντεν­μπεργκ δήλω­σε ότι η κυβέρ­νη­σή του εξα­κο­λου­θεί να είναι “απο­λύ­τως απο­φα­σι­σμέ­νη” να προ­χω­ρή­σει με το νομο­σχέ­διό της που έχει στό­χο οι πλατ­φόρ­μες να αμεί­βουν τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης για την ανα­δη­μο­σί­ευ­ση περιε­χο­μέ­νων τους.

Το σχέ­διο νόμου της αυστρα­λια­νής κυβέρ­νη­σης υιο­θε­τή­θη­κε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα από τη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων και τώρα βρί­σκε­ται ενώ­πιον της Γερουσίας.

“Αυτό που επι­βε­βαιώ­νουν τα σημε­ρι­νά γεγο­νό­τα για όλους τους Αυστρα­λούς είναι η κυρί­αρ­χη θέση αυτών των γιγά­ντων στην οικο­νο­μία μας και το ψηφια­κό τοπίο”, πρό­σθε­σε, λίγες μόνον ώρες μετά την “εποι­κο­δο­μη­τι­κή συνο­μι­λία” που δήλω­σε στο Twitter ότι είχε με τον διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βου­λο του Facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ.

Πολ­λές επί­ση­μες σελί­δες στο Facebook υπη­ρε­σιών αρω­γής που εξυ­πη­ρε­τούν στην προει­δο­ποί­η­ση του πλη­θυ­σμού σε περί­πτω­ση πυρ­κα­γιάς, κυκλώ­να ή ακό­μη επι­δη­μί­ας, στα­μά­τη­σαν να λειτουργούν.

Εκπρό­σω­πος του Facebook δήλω­σε ότι οι επί­ση­μες σελί­δες της κυβέρ­νη­σης “δεν θα επη­ρε­α­στούν” από τα μέτρα αντι­ποί­νων και δεσμεύ­τη­κε για την απο­κα­τά­στα­ση όλων των σελί­δων που “επη­ρε­ά­στη­καν ακούσια”.

Κι άλλοι ιστό­το­ποι της χώρας επη­ρε­ά­στη­καν επί­σης από αυτό το μέτρο και η λει­τουρ­γία τους επα­νέρ­χε­ται στο φυσιο­λο­γι­κό καθώς περ­νά­ει η ώρα.

Η διευ­θύ­ντρια του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (HRW) της Αυστρα­λί­ας Ιλέιν Πίρ­σον χαρα­κτή­ρι­σε τον απο­κλει­σμό αυτόν –ο οποί­ος είχε επί­σης έναν αντί­κτυ­πο στις μη κυβερ­νη­τι­κές οργα­νώ­σεις, όπως και στην σελί­δα στο Facebook του HRW– “επι­κίν­δυ­νη και ανη­συ­χη­τι­κή στροφή”.

“Η δια­κο­πή της πρό­σβα­σης σε ζωτι­κής σημα­σί­ας πλη­ρο­φο­ρί­ες σε όλη τη χώρα μέσα στη νύχτα είναι απα­ρά­δε­κτη”, σημείωσε.

Το Facebook ανα­κοί­νω­σε ότι δεν είχε άλλη επι­λο­γή από τον απο­κλει­σμό πληροφοριών.

“Το νομο­σχέ­διο αυτό είναι απο­τέ­λε­σμα μιας κακής κατα­νό­η­σης της σχέ­σης μετα­ξύ της πλατ­φόρ­μας μας και των εκδο­τών που το χρη­σι­μο­ποιούν για να μοι­ρα­στούν περιε­χό­με­νο της επι­και­ρό­τη­τας”, δήλω­σε ο υπεύ­θυ­νος του Facebook για την Αυστρα­λία και τη Νέα Ζηλαν­δία Ουί­λιαμ Ίστον.

“Μας θέτει ενώ­πιον μιας δύσκο­λης επι­λο­γής: να συμ­μορ­φω­θού­με με έναν νόμο που αγνο­εί τις πραγ­μα­τι­κό­τη­τες αυτής της σχέ­σης ή να στα­μα­τή­σου­με να δίνου­με άδεια για περιε­χό­με­να επι­και­ρό­τη­τας στις υπη­ρε­σί­ες μας στην Αυστρα­λία. Με βαριά καρ­διά επι­λέ­γου­με αυτή την τελευ­ταία λύση”, σημείωσε.

Το Facebook έχει περί­που 16 ως 18 εκα­τομ­μύ­ρια χρή­στες σε καθη­με­ρι­νή βάση στη χώρα αυτή των 25 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων, σύμ­φω­να με τα τοπι­κά μέσα ενημέρωσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο