Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κόψτε επιτέλους τη θανατηφόρα συνήθεια…

Το κάπνι­σμα δεν βλά­πτει απλώς σοβα­ρά την υγεία ενερ­γών και παθη­τι­κών καπνι­στών, αλλά είναι μια θανα­τη­φό­ρα συνή­θεια …ανα­ψυ­χής. Σύμ­φω­να με την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, το κάπνι­σμα είναι η σημα­ντι­κό­τε­ρη αιτία πρό­ω­ρων θανά­των στην ΕΕ, καθώς ευθύ­νε­ται για περί­που 700.000 θανά­τους τον χρό­νο, με το περί­που 50% των καπνι­στών να πεθαί­νει πρό­ω­ρα (κατά μέσο όρο 14 χρό­νια νωρίτερα).

Αν και έχει σημειω­θεί σημα­ντι­κή πρό­ο­δος τα τελευ­ταία χρό­νια, όπως επι­ση­μαί­νε­ται, το ποσο­στό των καπνι­στών στην ΕΕ εξα­κο­λου­θεί να είναι υψη­λό: το 28% του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού και το 29% των νεα­ρών Ευρω­παί­ων ηλι­κί­ας 15–24 ετών καπνίζουν.

Ετη­σί­ως, πάνω από 19.000 Έλλη­νες πεθαί­νουν από το κάπνι­σμα, αν και τα τελευ­ταία χρό­νια παρα­τη­ρεί­ται μεί­ω­ση των καπνι­στών ειδι­κά ανά­με­σα στους νέους.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ  δίνει κάποια «επι­κίν­δυ­να» παρα­δείγ­μα­τα της τεκ­μη­ριω­μέ­να βλα­πτι­κής επί­δρα­σης του καπνί­σμα­τος στη θνη­σι­μό­τη­τα. Ένα άτο­μο 25 ετών που καπνί­ζει ένα πακέ­το την ημέ­ρα θα ζήσει 4,6 χρό­νια λιγό­τε­ρο από το προ­βλε­πό­με­νο! Αν καπνί­ζει 2 πακέ­τα τη μέρα θα ζήσει λιγό­τε­ρο 8,3 χρό­νια! Έναρ­ξη του καπνί­σμα­τος στην ηλι­κία των 15 μειώ­νει το προσ­δό­κι­μο επι­βί­ω­σης 8 χρό­νια! Έναρ­ξη στα 25 επι­φέ­ρει μεί­ω­ση του προσ­δό­κι­μου ζωής 4 χρόνια!

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο