Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κώστα Ευαγγελάτου: “Ιδεογραφικά αγγεία” (Ημερολόγιο)

Έκδο­ση από το Αρχείο “Fototanism” του ετή­σιου συλ­λε­κτι­κού, εικα­στι­κού Ημε­ρο­λο­γί­ου 2018 του Κώστα Ευαγγελάτου.

Το νέο Ημε­ρο­λό­γιο έχει τίτλο: “Ιδε­ο­γρα­φι­κά αγγεία”, “Ideographic pots”, 18 Χρό­νια Σύγ­χρο­νη Πινα­κο­θή­κη Villa “Ροδό­πη”, έχει σχή­μα 20χ20εκ και περι­λαμ­βά­νει νέες δημιουρ­γί­ες του Κώστα Ευαγγελάτου.

Πρό­κει­ται για μια σει­ρά επι­ζω­γρα­φι­σμέ­νων πήλι­νων χρη­στι­κών αγγείων.

Η επι­ζω­γρά­φη­ση αντι­κει­μέ­νων είναι οικεία στον καλ­λι­τέ­χνη ήδη από τα εφη­βι­κά του χρό­νια, όπως βάζα με επι­χρώ­σεις από παστό­ζο λάδι και αγκά­θια τρια­ντα­φυλ­λιάς, μεταλ­λι­κοί δίσκοι, ξύλι­νες και πέτρι­νες ready made φόρ­μες με μικτές τεχνικές.

Ο καλ­λι­τέ­χνης επι­ζω­γρα­φί­ζει τα πήλι­να αγγεία με τα εννοιο­λο­γι­κά, συμ­βο­λι­κά στοι­χεία που χρη­σι­μο­ποιεί συχνά στα έργα του, σε συν­δυα­σμό με λαι­κά και κλα­σι­κά μοτίβα.

Η ιστο­ρι­κός τέχνης Αννί­τα Πατσου­ρά­κη ανα­φέ­ρει για τον καλλιτέχνη: 

Η ιδιο­συ­στα­σία του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του συν­θέ­τει ένα πλού­σιο έργο που άλλο­τε αλλη­γο­ρι­κό και συμ­βο­λι­κό, εμπνευ­σμέ­νο από την ανθρώ­πι­νη παρου­σία και επι­κε­ντρω­μέ­νο στον ψυχι­σμό του, ανα­φέ­ρε­ται με λυρι­κή διά­θε­ση στο συναι­σθη­μα­τι­κό του κόσμο. Συνε­χί­ζει τις δια­δρο­μές στην ανα­ζή­τη­ση των ψυχι­κών οδών και στις δια­κλα­δώ­σεις του νου. Το προ­σω­πι­κό ιδί­ω­μα του βασί­ζε­ται στην ποιό­τη­τα του σχε­δί­ου και στην εσω­τε­ρι­κό­τη­τα, με χαρα­κτη­ρι­στι­κές ζωγρα­φι­κές συν­θέ­σεις, διεισ­δυ­τι­κές ματιές που καθο­ρί­ζο­νται από την έντα­ση της σχε­δια­στι­κής γραμ­μής και εννοιο­λο­γι­κά στοι­χεία που πάντα διευ­ρύ­νει με στυ­λι­στι­κές τάσεις και θεμα­το­γρα­φι­κές περιο­χές, συνε­χί­ζο­ντας διαρ­κώς την προ­σω­πι­κή του έρευνα.

euaggelatos1 euaggelatos1

Η  φωτο­γρά­φη­ση των έργων, που περι­λαμ­βά­νο­νται στις σελί­δες-μήνες του Ημε­ρο­λο­γί­ου, έγι­νε από τον καλ­λι­τέ­χνη Ramadan Margjoka και η αισθη­τι­κή επι­μέ­λεια έκδο­σης και εκτύ­πω­σης από την Ραλ­λού Καρτέρη.

(Όπως κάθε χρό­νο αριθ­μός Ημε­ρο­λο­γί­ων θα προ­σφερ­θεί δωρε­άν σε Πινα­κο­θή­κες και Εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύματα.)

Η πρώ­τη κυκλο­φο­ρία του Ημε­ρο­λο­γί­ου θα γίνει στο ART STUDIO EST-LA CHAMBRE, στα πλαί­σια των ART WEEKENDS, Παρα­σκευή  29 και Σάβ­βα­το 30 Δεκεμ­βρί­ου, ώρα 12: 00- 15:00 και του εορ­τα­στι­κού “Open Studio” την Τετάρ­τη 3 Ιανουα­ρί­ου 2018, ώρα 18:30–22:00.
Καλές Γιορ­τές!! Δημιουρ­γι­κό και Αισιό­δο­ξο 2018!!
www.gisi.gr/evangelatos
ART STUDIO EST-LA CHAMBRE
ΠΡΑΤΙΝΟΥ 87 ΚΑΙ ΑΝΤΗΝΟΡΟΣ
(πίσω από την Εθν. Πινακοθήκη)
ΑΘΗΝΑ 116 34.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο