Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Καραμανλής: Άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών

Αιχ­μές για τους χει­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης στο θέμα των υπο­κλο­πών — παρα­κο­λου­θή­σε­ων άφη­σε ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός, Κώστας Καρα­μαν­λής, ο οποί­ος μίλη­σε σε εκδή­λω­ση για τα δέκα χρό­νια από τον θάνα­το του Γ. Κεφα­λο­γιάν­νη, στα Ανώγεια.

«Σε τέτοιου είδους κατα­στά­σεις η κάθαρ­ση επέρ­χε­ται μόνο εφό­σον απο­σα­φη­νι­στούν πλή­ρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβα­ρό που δεν επι­τρέ­πε­ται, ούτε αντέ­χε­ται να μεί­νουν σκιές ιοβό­λες για τη δημο­κρα­τι­κή ομα­λό­τη­τα», είπε. «Το να προ­κλή­θη­καν τα γεγο­νό­τα αυτά από κυβερ­νη­τι­κή πρω­το­βου­λία είναι εκτός από αντι­δη­μο­κρα­τι­κό και παρά­νο­μο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοση­ρής φαντα­σί­ας και πολι­τι­κής ανοη­σί­ας που είναι αδια­νό­η­το. Παρα­μέ­νει όμως επι­τα­κτι­κή η ανά­γκη να ξεκα­θα­ρι­στεί ποιοι και με ποια δικαιο­λο­γία ζήτη­σαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέ­κρι­ναν», πρό­σθε­σε, σε μια παρέμ­βα­ση ενδει­κτι­κή διερ­γα­σιών που «τρέ­χουν» στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστημα.

Ανα­φο­ρά έκα­νε και στις διε­θνείς εξε­λί­ξεις, σημειώ­νο­ντας ότι υπάρ­χουν «σοβα­ρό­τα­τοι κίν­δυ­νοι για τη διε­θνή ειρή­νη και ευτα­ξία» και χαρα­κτή­ρι­σε «απο­καρ­διω­τι­κή» την «εικό­να της Δύσης, μπρο­στά στο και­νο­φα­νές σκη­νι­κό και τις προ­κλή­σεις των ανα­θε­ω­ρη­τι­κών δυνά­με­ων. Εμφα­νές έλλειμ­μα ηγε­σί­ας, αδύ­να­μες ή υπό κατάρ­ρευ­ση κυβερ­νή­σεις, αυξα­νό­με­νη κοι­νω­νι­κή δυσα­ρέ­σκεια και απα­ξί­ω­ση των πολι­τι­κών συστη­μά­των. Ειδι­κά μάλι­στα στην Ευρώ­πη, που προ­φα­νώς μας αφο­ρά και πιο άμε­σα. Είναι περισ­σό­τε­ρο από ποτέ ανά­γκη η Ευρώ­πη να αφυ­πνι­στεί, να πάρει πρω­το­βου­λί­ες, να αντι­δρά­σει συντο­νι­σμέ­να και τολ­μη­ρά. Δια­φο­ρε­τι­κά μας περι­μέ­νουν δυσά­ρε­στες εξε­λί­ξεις», σχολίασε.

Τόνι­σε, εξάλ­λου, ότι «για τη χώρα μας η κατά­στα­ση επι­βα­ρύ­νε­ται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο, για­τί αντι­με­τω­πί­ζει επι­πρό­σθε­τα την κλι­μά­κω­ση της προ­κλη­τι­κής συμπε­ρι­φο­ράς της Τουρ­κί­ας σε όλα τα μέτω­πα, από την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θρά­κη. Αψη­φώ­ντας κάθε έννοια σεβα­σμού του Διε­θνούς Δικαί­ου και των διε­θνών συν­θη­κών, επι­χει­ρεί να ανα­τρέ­ψει το υφι­στά­με­νο status quo και να επι­βάλ­λει την ηγε­μο­νία της, δυστυ­χώς άλλο­τε με την σύμπρα­ξη και άλλο­τε με την ανο­χή ή επι­τή­δεια ουδε­τε­ρό­τη­τα των βασι­κών πρω­τα­γω­νι­στών της διε­θνούς ζωής», όπως είπε.

Χαι­ρε­τι­σμό στην ίδια εκδή­λω­ση απηύ­θυ­νε και η βου­λευ­τής και πρώ­ην υπουρ­γός Ολγα Κεφα­λο­γιάν­νη, μιλώ­ντας για τη «σύγ­χρο­νη κεντρο­δε­ξιά παρά­τα­ξη» απέ­να­ντι στις «νέες προ­κλή­σεις» «με επί­κε­ντρο τον άνθρω­πο», όπως είπε, «προ­στα­τεύ­ο­ντας» ταυ­τό­χρο­να τους «θεσμούς της δημο­κρα­τί­ας και του κρά­τους δικαίου».

«Aπό την πρώ­τη στιγ­μή που με πρω­το­βου­λία της κυβέρ­νη­σης ήρθε στο φως η υπό­θε­ση της επι­σύν­δε­σης του τηλε­φώ­νου του κ. Ανδρου­λά­κη τονί­στη­κε ότι υπάρ­χει ανά­γκη να δοθούν πλή­ρεις απα­ντή­σεις, με σεβα­σμό των προ­βλέ­ψε­ων του νόμου για το απόρ­ρη­το και του κανο­νι­σμού της Βου­λής», ανέ­φε­ραν κυβερ­νη­τι­κές πηγές, απα­ντώ­ντας στον πρώ­ην πρωθυπουργό.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο