Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Μητσοτάκης: Πανηγύρια για την παράδοση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε ιταλικό κολοσσό

«Περισ­σό­τε­ρη ανά­πτυ­ξη τόσο για την εθνι­κή όσο και για την τοπι­κή οικο­νο­μία», έτα­ξε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης από την τελε­τή της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του 67% του λιμα­νιού της Ηγου­με­νί­τσας το οποίο περ­νά­ει πλέ­ον στον ιτα­λι­κό κολοσ­σό «Grimaldi», εννο­ώ­ντας από τη μία την έντα­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας του επι­χει­ρη­μα­τι­κού ομί­λου και τις εργα­σια­κές σχέ­σεις γαλέ­ρας για τους εργα­ζό­με­νους στο λιμά­νι από την άλλη.

«Η Ηγου­με­νί­τσα είναι το τρί­το μεγα­λύ­τε­ρο λιμά­νι της χώρας, απο­τε­λεί κρί­σι­μη πύλη της χώρας, ζωτι­κό κρί­κο στην αλυ­σί­δα του εφο­δια­σμού και των αγο­ρών στη δυτι­κή πύλη ουσια­στι­κά της χώρας προς την Ευρώ­πη. Μία γέφυ­ρα για επι­βά­τες και εμπο­ρεύ­μα­τα από και προς την Ιτα­λία και ταυ­τό­χρο­να έναν κόμ­βο που συν­δέ­ει το Ιόνιο και την Αδρια­τι­κή με ολό­κλη­ρη τη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός, επι­βε­βαιώ­νο­ντας έτσι το γεγο­νός ότι οι λιμε­νι­κές υπο­δο­μές, και δη οι μεγά­λες που δια­θέ­τει η χώρα, είναι ενταγ­μέ­νες στις στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές της αστι­κής τάξης της Ελλά­δας, δηλα­δή τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση για μετα­τρο­πή της χώρας σε μετα­φο­ρι­κό και ενερ­γεια­κό κόμβο.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι η ανα­βάθ­μι­ση αυτή εντάσ­σε­ται στις επι­λο­γές των Αμε­ρι­κα­νών και των Ευρω­παί­ων στον σχε­δια­σμό να εξυ­πη­ρε­τη­θεί η δημιουρ­γία εναλ­λα­κτι­κής δια­δρο­μής, παρα­κάμ­πτο­ντας τα στε­νά του Βοσπό­ρου που κλεί­νουν σε και­ρό πολέ­μου, για μετα­φο­ρά Ενέργειας.

Κέρ­δη φυσι­κά ανα­μέ­νουν και επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι άλλων κλά­δων, καθώς όπως είπε ο Κ. Μητσο­τά­κης «σε συν­δυα­σμό με άλλα έργα που θα γίνουν στην Ηγου­με­νί­τσα, στα Σύβο­τα, την Πλα­τα­ριά και τη Σαγιά­δα θα ανα­δει­χθεί ο νομός Θεσπρω­τί­ας και ως του­ρι­στι­κός προ­ο­ρι­σμός και ο σταθ­μός κρουα­ζιέ­ρας, ως προ­ο­ρι­σμός γιό­τινγκ». Φυσι­κά τα έργα αυτά δεν έχουν καμία σχέ­ση με το αίτη­μα για από­δο­ση του παρα­λια­κού μετώ­που για τις ανά­γκες του λαού της περιοχής.

Προ­κλη­τι­κά δήλω­σε ο Κ. Μητσο­τά­κης ότι «η απε­νο­χο­ποί­η­ση των συμπρά­ξε­ων δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα έχει φέρει μεγά­λη πρό­ο­δο στην Ελλά­δα» και προ­α­νήγ­γει­λε ακό­μα ότι ο όμι­λος Grimaldi ενδια­φέ­ρε­ται και για το λιμά­νι του Ηρα­κλεί­ου Κρή­της και πώς σύντο­μα θα υπο­γρα­φεί η σχε­τι­κή σύμ­βα­ση πώλη­σης, μιας ακό­μα στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας υποδομής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο