Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λέσβος: Τα φλαμίνγκο της Αλυκής στην Καλλονή προβλέπουν την.… κακοκαιρία και συσπειρώνονται για να αντιμετωπίσουν το κρύο

Εκα­το­ντά­δες ροζ φλα­μίν­γκο από τον υδρο­βιό­το­πο της Αλυ­κής στην Καλ­λο­νή της Λέσβου στέλ­νουν… μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης, ενό­ψει του επερ­χό­με­νου χιο­νιά. Προ­βλέ­πο­ντας θαρ­ρείς την κακο­και­ρία τα πανέ­μορ­φα που­λιά σήμα κατα­τε­θέν της περιο­χής άρχι­σαν ξανά τις τελευ­ταί­ες μέρες να μαζεύ­ο­νται το ένα δίπλα στο άλλο και να γίνο­νται ένα σώμα, ώστε να αντι­με­τω­πί­σουν το κρύο!

«Ο χιο­νιάς είναι μια δύσκο­λη δοκι­μα­σία για τα που­λιά που προ­φα­νώς προ­σπα­θούν να προ­φυ­λα­χθούν, πέρα από οποια­δή­πο­τε άλλη δρα­στη­ριό­τη­τα όπως η λήψη τρο­φής» είχε πει σχε­τι­κά στο ΑΠΕ η περι­βαλ­λο­ντο­λό­γος Ελέ­νη Γαλη­νού σχο­λιά­ζο­ντας το γεγονός.

Οι παρά­κτιοι υδρο­βιό­το­ποι του κόλ­που Καλ­λο­νής απο­τε­λούν έναν από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους πόρους του οικο­λο­γι­κού κεφα­λαί­ου της Λέσβου και όχι μόνο. Απο­τε­λούν ένα ενιαίο οικο­λο­γι­κό σύστη­μα, καθώς στην περιο­χή υπάρ­χει ένα μωσαϊ­κό αλυ­κών, εκβο­λών μικρών ποτα­μών και χεί­μαρ­ρων, καλα­μιώ­νων, πευ­κο­δά­σους και ελαιώ­νων. Έτσι οι σχη­μα­τι­ζό­με­νοι υγρό­το­ποι χρη­σι­μεύ­ουν ως κατα­φύ­γιο και τόπος ανα­πα­ρα­γω­γής πολυά­ριθ­μων σπά­νιων και προ­στα­τευό­με­νων ειδών που­λιών. Στο σύνο­λό τους έχουν εντα­χθεί στο Εθνι­κό και Ευρω­παϊ­κό Κατά­λο­γο «Ειδι­κών Περιο­χών Δια­τή­ρη­σης της Φύσης» του Δικτύ­ου NATURA 2000. Η περιο­χή φιλο­ξε­νεί 252 είδη πτη­νών εκ των οποί­ων 87 είναι προ­στα­τευό­με­να είδη. Σημα­ντι­κό­τε­ρο όμως είναι ότι 101 είδη που­λιών φωλιά­ζουν, αριθ­μός που κρί­νε­ται ιδιαί­τε­ρα αξιό­λο­γος, ενώ 66 είδη είναι μεταναστευτικά.

Τα τελευ­ταία χρό­νια λόγω του ενδια­φέ­ρο­ντος της παρα­τή­ρη­σης των που­λιών (bird-watching) ο υδρο­βιό­το­πος είχε εξε­λι­χθεί έναν πόλο έλξης ενδια­φέ­ρο­ντος επι­σκε­πτών επι­στη­μό­νων-φυσιο­λα­τρών. Είδη όπως καστα­νό­χη­νες, αβο­κέ­τες, καλα­μο­κα­νά­δες, μαυ­ρο­πε­λαρ­γοί, λευ­κο­πε­λαρ­γοί, χαλ­κό­κο­τες, θαλασ­σο­κό­ρα­κες, φαλα­ρί­δες, πετρο­τρι­δί­λες, λευ­κο­τσι­κνιά­δες, στα­χτο­τσι­κνιά­δες, κύκνοι και άλλα συνα­ντού­νται στην περιο­χή. Φοι­νι­κό­πτε­ρα, τα γνω­στά ροζ φλα­μίν­γκο, μπο­ρεί να τα δει κανείς 12 μήνες το χρό­νο αν και δεν ανα­πα­ρά­γο­νται στο νησί αλλά σε περιο­χές της Τουρκίας.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο