Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαμπεντούζα: Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών και προσφύγων

Ο δήμαρ­χος της Λαμπε­ντού­ζα Φιλί­πο Μανί­νο ζήτη­σε από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και από την κυβέρ­νη­ση της Ρώμης να παρέμ­βουν άμε­σα για να μειω­θεί ο αριθ­μός μετα­να­στών και προ­σφύ­γων που βρί­σκο­νται στο νησί.

«Δεί­ξα­με πάντα μεγά­λη αλλη­λεγ­γύη και ανθρω­πιά, αλλά είμα­στε μια μικρή περιο­χή, η οποία δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει, μόνη της, το βάρος μιας τέτοιας κατά­στα­σης», τόνι­σε ο Μανί­νο, ο οποί­ος κήρυ­ξε το νησί σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης. Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, οι μετα­νά­στες και οι πρό­σφυ­γες έφτα­σαν συνο­λι­κά τους 6.800. Πρό­κει­ται για από­λυ­το ρεκόρ, που οφεί­λε­ται στις ευνοϊ­κές και­ρι­κές συν­θή­κες, αλλά και στο ότι η ακτο­φυ­λα­κή της Τυνη­σί­ας δεν ασκεί ουσια­στι­κά κανε­νός είδους έλεγ­χο. Μέχρι τώρα, πάντως, όλα δεί­χνουν ότι το νέο αυτό κύμα αφί­ξε­ων δεν συν­δέ­ε­ται με τις δρα­μα­τι­κές πλημ­μύ­ρες που έπλη­ξαν την Λιβύη.

Μέχρι σήμε­ρα το βρά­δυ, ανα­μέ­νε­ται να μετα­φερ­θούν στην Σικε­λία περί­που 1.500 άνθρω­ποι, ενώ η δια­δι­κα­σία απο­συμ­φό­ρη­σης της νησιού πρό­κει­ται να συνε­χι­στεί και τις επό­με­νες ημέ­ρες. Αυτό που υπο­γραμ­μί­ζουν, όμως, μέλη της κυβέρ­νη­σης της Ρώμης και η ίδια η πρω­θυ­πουρ­γός Τζόρ­τζια Μελό­νι είναι ότι η χώρα δεν μπο­ρεί να συνε­χί­σει να δέχε­ται μια τόσο μεγά­λη πίε­ση και ότι χρειά­ζο­νται νέα μέτρα στή­ρι­ξης από την Ευρώ­πη. Το μετα­να­στευ­τι­κό θα είναι κύριο θέμα συζή­τη­σης στο επό­με­νο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο, στο μέγα­ρο Παλά­τσο Κίτζι την Δευ­τέ­ρα, ενώ η Μελό­νι ανα­μέ­νε­ται να το θέσει εκ νέου και στην ευρω­παϊ­κή σύνο­δο κορυ­φής του Οκτωβρίου.

Ο υπουρ­γός Μετα­φο­ρών και γραμ­μα­τέ­ας της Λέγκα Ματέο Σαλ­βί­νι απο­κά­λυ­ψε σε δηλώ­σεις του ότι «με το όλο αυτό φαι­νό­με­νο ασχο­λού­νται τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες και οι ιτα­λι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες, για να εξα­κρι­βώ­σουν σει­ρά στοι­χεί­ων» ενώ πρό­σθε­σε ότι, «αν οι αφί­ξεις συνε­χι­στούν με αμεί­ω­το ρυθ­μό, η Ιτα­λία μπο­ρεί να υιο­θε­τή­σει κάθε δυνα­τό μέτρο για την αντι­με­τώ­πι­ση του προβλήματος».

Παρά τις δυσκο­λί­ες, τέλος, προ­κα­λούν συγκί­νη­ση κάποιες πρω­το­βου­λί­ες αλλη­λεγ­γύ­ης κατοί­κων του νησιού: ένας νεα­ρός πυρο­σβέ­στης συνά­ντη­σε χθες βρά­δυ έξω από το σπί­τι του γύρω στους δέκα μετα­νά­στες από την Μπουρ­κί­να Φάσο οι οποί­οι, έπει­τα από ταξί­δι τεσ­σά­ρων ημέ­ρων, τον ικέ­τευ­σαν να τους δώσει λίγο φαγη­τό. Ακύ­ρω­σε το πρό­γραμ­μά του ‑μια συνά­ντη­ση με παρέα φίλων- και τους έφτια­ξε μακα­ρο­νά­δα, μαζί με την μητέ­ρα του.

Μια κοπέ­λα 31 ετών, τέλος, κάτοι­κος του νησιού, είχε πάει εκδρο­μή με βάρ­κα στα ανοι­κτά της Λαμπε­ντού­ζα και, όταν αντί­κρυ­σε στη θάλασ­σα μετα­νά­στες που ζητού­σαν βοή­θεια και κιν­δύ­νευαν να πνι­γούν, βού­τη­ξε αμέ­σως και κατά­φε­ρε να σώσει τέσ­σε­ρις ζωές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο